Öt százalékra csökken a lakásépítés áfája

Hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán.

Az újraválasztott pártelnök beszédében elmondta, a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni. Ennek fontos része a magyar családok támogatása, mert nélkülük nincs erős és sikeres ország. A cél, hogy minden család feje felett legyen saját fedél, ezért javasolják a lakásépítési áfa csökkentését is - közölte.

Orbán Viktor a célok között említette a teljes foglalkoztatottságot, valamint a nemzeti ipar fejlesztését, a magyar gazdák földhöz juttatását és a bürokrácia visszanyesését. Ezekből születik meg a következő néhány százezer munkahely - jelezte.

Visszatekintés

2011-ben vezette be újra a szocpolt a Fidesz. Két évvel azután, hogy a szocialista kormány megszüntette azt. Az otthonteremtési támogatással akkor akár két és fél millió forint, vissza nem térítendő támogatáshoz is juthattak a családok, sőt emellett egy állami kamattámogatású forinthitel programot is indított a kormány, vagyis az állam segített a felvett lakáskölcsön törlesztésében. Egy évre rá már 4 ezer család tudott így otthont teremteni.

2015 júliusától a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény váltotta fel a szocpolt. A támogatást kibővítették, így az már nem csak új, hanem használt ingatlan megvásárlásához is igényelhető, de akár lakásbővítésre is felhasználható. A vissza nem térítendő állami támogatás minimum fél millió, legfeljebb 3 millió 250 ezer forint lehet a gyermekek számától, a lakás nagyságától és attól függően, hogy az ingatlan mennyire energiatakarékos.

MTI Fotó: Varga GyörgyNégy év alatt kevesebb, mint az ötödére, 27-ről 5 százalékra csökkentené a Fidesz a lakásépítés áfáját. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a párt kongresszusán. Úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha minden magyar család saját otthonhoz jutna, ezért már hétfőn a parlament elé kerül a javaslatuk. „Minden magyar családnak lehessen saját otthona, amely a saját tulajdona, ezért a holnapi napon benyújtjuk a tisztelt Ház elé azt a javaslatot miszerint a következő négy évben a lakásépítés áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük. Az uniós szabályokkal összhangban” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor hozzátette: a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni. Ennek fontos része a magyar családok támogatása, mert „nélkülük nincs erős és sikeres ország”.

Nem ez az első otthonteremtést segítő programja a Fidesznek

Még 2000-ben adtak először állami kamattámogatást a lakáshitelekhez, amivel akkor százezrek jutottak saját otthonhoz. A kormányváltás után, a gazdasági válság és a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel miatt, viszont folyamatosan koptak ki a támogatások a rendszerből, míg a szocpolt is felfüggesztették. Szakértők szerint emiatt is kényszerültek sokan devizahitelt felvenni.

Az otthonteremtési programot még az első Orbán-kormány vezette be 2000-ben. Ennek része volt, hogy lakáshitelhez kedvező, állami kamattámogatással juthattak hozzá a családok. Felmérések szerint ezeknek a lépéseknek is köszönhető, hogy három év alatt 50 százalékkal nőtt az újonnan épített lakások száma, és többszázezer család tudott saját otthont teremteni.

A 2002-es választási kampányban Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnökjelöltje az Orbán Viktorral tartott vitában folytatnivaló dolognak nevezte az otthonteremtési programot, sőt, annak kibővítését ígérte, de másfél évvel később, 2003-ban Medgyessy Péter miniszterelnökként már azt mondta: a lakásépítés támogatására a kormánynak nincs elég fedezete.

A szocialista miniszterelnök akkor úgy fogalmazott: csak külföldi hitelből tudnák finanszírozni a lakáshitelezés kedvezményeit. A kormány akkori döntése szerint megemelték a lakásépítéshez felvehető hitelek kamatait és szűkítették a kedvezményezettek körét.

 

2008-ban a gazdasági válság kirobbanását követően Magyarország a Gyurcsány-kormány idején az elsők között kényszerült arra, hogy nagyjából 3700 milliárd forintnak megfelelő hitelt kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól, cserébe újabb megszorításokat kellett bevezetni.

2009-ben már Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt jelentette be az újabb megszorításokat, amelyek az otthonteremetést is érintették. Az április közepén hivatalba lépett kormány felfüggesztette a lakástámogatási rendszert, vagyis eltörölték a szocpolt. Ez addig - számítások szerint - évente csaknem 100 ezer embernek segített lakáshoz jutni.

Szakértők szerint az otthonteremtési program kedvezményeinek folyamatos szűkítése, az egyre kedvezőtlenebb forinthitelek is hozzájárultak ahhoz, hogy a háztartások tömegesen vették fel az akkor alacsony kamattal kecsegtető devizahiteleket. A következő években azonban olyan mértékben növekedtek meg a törlesztő részletek, hogy családok százezreinek otthona került veszélybe, mert nem tudták fizetni a felvett kölcsönt.