Kövér László a szervezetépítést nevezte a fő feladatnak

A Fidesznek szembe kell néznie azzal, ha nem akar az MSZP sorsára jutni, hogy be kell vonnia a fiatalokat - mondta pártja XXVI., tisztújító kongresszusán Kövér László. Tarlós István főpolgármester elsősorban az illegális bevándorlásról beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta, a polgári politikai közösség és a kormány a hagyományos magyar és európai értékek érvényesüléséért dolgozik.

A vásárközpont G pavilonjában rendezett egész napos tanácskozásra - amelyen várhatóan mintegy húsz kormánypárti politikus szólal majd fel, köztük délután Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök - az ország minden részéből érkeztek küldöttek.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke érkezik a párt XXVI., tisztújító kongresszusára a budapesti Hungexpón 2015. december 13-án. MTI Fotó: Kovács TamásHátat fordítottak a kereszténységnek

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében elsősorban az illegális bevándorlásról beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta, a polgári politikai közösség és a kormány a hagyományos magyar és európai értékek érvényesüléséért dolgozik. Kiemelte, az Európai Unió vezető politikusainak meghatározó része az önvédelmi reflexek figyelmen kívül hagyásával reagált az eseményekre, a magyarokat pedig az ördög ruhájával próbálták felöltöztetni, holott Magyarország kormánya volt az első, amelyik életszerűen, a realitásoknak megfelelő intézkedésekkel sarkalt a probléma újragondolására.

"Ébredezik a nyugat-európai népek óvatossága" - fogalmazott Tarlós István, aki szerint a kontinens kormányai egyre inkább szembekerülnek országaik társadalmaival, ugyanis hátat fordítottak az európai kultúra és civilizáció erős felépítményét tartó kereszténységnek. A főpolgármester azonban azt is hangsúlyozta, nemcsak a vallásról van szó, hanem arról is, hogy az ideológiáját vesztett közösségek jövője kérdésessé válhat. A Fidesz pedig éppen ez, vagyis a nemzetállamiság elsorvadása ellen, a kereszténység és a biztonság védelme érdekében fejt ki, a jövő nemzedékeit is szolgáló tevékenységet - fejtette ki.

A fontos kérdésekben egyetértés van 

Tarlós István szólt emellett a kormány és a budapesti városvezetés együttműködéséről, amelyet alapvetően és meghatározóan jónak nevezett, a fontos politikai, ideológiai és stratégiai kérdésekben - mondta - egyetértés van. Jelezte ugyanakkor, hogy vannak "belső csetepaték", ám csak "praktikus kérdésekben". Tarlós István szerint ugyanakkor ez nem baj, hanem a mai világban természetes, ráadásul mivel nem elvi kérdésekben feszülnek egymásnak a felek ezért mindig találnak megoldást. Ezt mutatja szerinte az is, hogy Budapest az utóbbi években - hosszú pangást követően - egyre előrébb lép a nemzetközi protokoll-listákon. A főpolgármester szerint a város éppen ezért is érdekelt a Fidesz további sikerében.

Tarlós István főpolgármester beszédet mond a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2015. december 13-án. MTI Fotó: Kovács TamásA szervezetépítés a fő feladat

A szervezetépítést, a 2018-as választásra felkészülést nevezte az új Fidesz-elnökség egyik legfontosabb feladatának Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke. A politikus szerint a Fidesznek - Kelet- és Közép-Európa legerősebb politikai közösségének - szembe kell néznie azzal, hogy ha nem akar az MSZP sorsára jutni, vagyis ha nem akarja nyugdíjasklubok hálózatává "aszalni" a szövetséget, akkor be kell vonnia a fiatalokat. Ez mindenkinek feladata a pártban, mert "minden Fidesz-tag felelős minden Fidesz-tagért" - hangsúlyozta.

Az Országgyűlés elnöke azt is mondta, "nagy párt vagyunk, sokféle ember, sokféle érdek". "Próbáljunk meg ezekkel együtt élni úgy, hogy a közjó szolgálata tekintetében semmilyen felróható hibát ne kövessünk el a közvélemény szemében". Figyelmeztetőleg hatott - elevenítette fel - a két elveszített időközi országgyűlési választás - Veszprémben és Tapolcán - és az így elveszített kétharmados parlamenti mandátumtöbbség. "Reális alternatívát felmutatni képes ellenzék nélkül önmagunkkal kell megküzdenünk" - fogalmazott, jelezve, hogy ebben a helyzetben a "belső ellentétek" szükségképpen felnagyítódnak, ami "a felelősségünket csak felerősíti". A belső ellentétekről annyit mondott: soha nem tartottak igényt több bizalomra és megbecsülésre a választóktól, mint amennyit egymás iránt tanúsítanak a közösségen belül.

Kövér László arról is beszélt, "tudjuk, mit akarunk és mit nem". "Nem akarjuk a Soros-félék nyitott társadalmát", "nem akarjuk a genderőrületet", és azt sem - fogalmazott -, hogy Magyarország olyan jövőtlen társadalommá váljon, ahol "férfigyűlölő nők" és "feminin férfiak" a gyermekekben, családokban csak az önmegvalósítás akadályát látják. "Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk" - tette hozzá. "Nem akarjuk a multikultit" sem - folytatta a politikus -, mert "ami ma Európában van, az nem multikulturalizmus a szó valódi értelmében", hanem egy olyan kísérlet, ami "gyökértelen barbárok szállásterületévé" alakítaná át a kontinenst.

Az európai politikáról Kövér László úgy fogalmazott, Magyarországnak az a tét, hogy vagy "egy Európai Egyesült Államok" periférikus tartományaként végzi a történelmét, vagy egy sokszínű Közép-Európában megőrzi nemzeti szuverenitását. "Levegőt akarunk, szabad levegőt: önálló magyar Magyarországot akarunk, keresztény kultúránk, hagyományaink megőrzését, a nemzetek Európáját" - mondta a házelnök, választmányi elnök.


Európa direkt nem cselekszik

Erkölcstelen az európai politikai vezetés álláspontja a modernkori népvándorlás kezelésében - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Hangsúlyozta, Európa vezető hatalmai azért nem oldják meg a migráció problémáját, mert nem is akarják, ezt mutatja szerinte az is, hogy a náluk kisebb Magyarország képes volt a saját feladatát elvégezni: megvédte az országot és Európát.

A Fidesz alelnöke beszédében dermesztőnek nevezte, hogy az európai vezetők egyik legfontosabb tagja személyes kiállásával sem mutat példát. "Utoljára ilyen világpolitikai szempontból vezető hatalmat Jelcin idején vezettek ezzel a karakterrel. Akkor is mekkora baj lett" - fogalmazott Kósa Lajos, majd hozzátette, ilyen fáradt, szomorú és érzelmes mentalitással Szamosangyaloson három óráig sem tudna polgármester lenni valaki.

Példátlanul sikeres szövetség

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerint példátlanul sikeres a Fidesz és a KDNP szövetsége. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kiemelte: ez a bajtársi szövetség nem csak érdek-, hanem értékközösség is, amelynek filozófiai alapja egy keresztény világnézeti párt és egy néppárti gyűjtőpárt szövetsége. Értékelése szerint sem a magyar, sem az unió politikatörténetében nincs példa arra, hogy egy politikai konstrukció a hetedik választást nyeri meg abszolút többséggel.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: nagy dolgokat tettek, és ezért nagy erők mozdulnak meg ellenük. Hozzátette: itthoni ellenfeleiknek frusztráltságukban csak a gyűlölködés maradt, de nem lebecsülendő internacionalista segítségnyújtásra számíthatnak a brüsszeli bürokratáktól. Számukra elviselhetetlen, hogy a kis Magyarország meg tudja védeni határait, a nemzetállam életképes és természetes, hogy ragaszkodik a saját kultúrájához, és ehhez tábort tud gyűjteni, és meg tudja szólítani normális életösztönük alapján Európa polgárait - mondta.

A miniszterelnök-helyettes felidézve a kormányzati intézkedéseket kitért arra is, hogy az ország nem jutott Görögország sorsára, ahogy azt a világgazdaság szereplői várták, végrehajtották a történelem legnagyobb rezsicsökkentését, amire azt mondták, hogy lehetetlen. Megalkották a nemzeti alaptörvényt, amire 1990 óta egyetlen parlament sem volt képes, és lemosva 2004. december 5. szocialista és liberális nemzetárulásának szégyenét az elszakított területek magyarságának megadták az állampolgárságot, és ezáltal megvalósították a nemzet közjogi egyesítését. Ezt azért tudták megtenni, mert volt hozzá az erejük, az abszolút többség, kétharmad, kétszer - mondta, hozzátéve: azért is tudták megtenni, mert egyben van az egész nemzeti keresztény polgári tábor.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2015. december 13-án. MTI Fotó: Kovács TamásSemjén Zsolt az MSZP-ről azt mondta: liberális párt lett, végképp elszakadva a klasszikus szociáldemokráciától és a munkás emberektől. Feltette a kérdést: a szabad vasárnap a legrégebbi szociáldemokrata és szakszervezeti törekvés, egy baloldali pártnak nem támogatni kellene ezt? De az MSZP a multi áruházláncok strómanja lett - mondta.Intézkedések a magyarságért 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a külhoni magyarság nevében háláját fejezte ki a kormánynak azért, amit tettek és tesznek a kárpátaljai magyarságért és a magyar nemzetért. Olyan intézkedéseket hoztak, amely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Kárpát-medencei magyarság fennmaradjon, újra teremtették a nemzeti gondolatot - mutatott rá.  Különösen nagyra értékelik, hogy a rendkívül nehéz helyzetben sem hagyták magára a háborús viszonyok között élő a kárpátaljai magyarságot. Utalva a közelmúltbeli választási eredményekre kiemelte: újra összefogtak és megpróbálják közösségüket újra fejleszteni. Nagyon szeretnék, ha a Magyar Közösség Pártja újra tagja lenne a szlovák parlamentnek és olyan összefogás valósulna meg, mint Kárpátalján - jegyezte meg.

A Fidesz kongresszusa eredetileg november 15-én lett volna, de elhalasztották, mert a november 13-i párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el aznapra. Nagy Gábor Tamás, a Fidesz mandátumvizsgáló bizottságának elnöke közölte, a kongresszusra összesen 1590 küldött szerzett mandátumot, 1495-en választáson, 85-en a partnerszervezetek révén, tízen pedig a párt alapítóiként. Tájékoztatása alapján a megnyitóra 1185 küldött érkezett meg, így a kongresszus határozatképes.  A küldöttek a mandátumigazolást követően döntöttek arról is, hogy az esemény levezető elnökei Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő és Kocsis Máté budapesti elnök legyenek.