Magyarország olajkincse a termálvíz

A termálvízzel lehetőségünk van rá, hogy a lakó-, ipari és irodaépületeket helyi energiaforrások felhasználásával fűtsük. A földhő szempontjából különösen szerencsés helyzetben van a Dél-Alföld.

Lajkó Csaba a Geotermikus Szolgáltató Kft. szakembere az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, a hidrogeológusok szerint a Dél-Alföldön vékonyabb a földkéreg, ezáltal a hőfeláramlás a mélyből sokkal intenzívebb.

Ezt használja ki egyre több város, köztük Szeged is, ahol sorra cserélik le az intézményekben, ipari és lakóövezetekben a megszokott fűtési rendszert. Decembertől már Szeged egyik legnagyobb épületét, az újszegedi 16 emeletes toronyházat is termálvízzel fűtik, ezáltal mintegy 25 százalékkal kerül majd kevesebbe a lakások fűtése.

A városban az egyetemi épületeket és több önkormányzati ingatlant is termálvízzel fűtenek. A forró vizet előbb légtérfűtésre, a kevésbé meleget padlófűtésre használják, és fürdéshez, mosogatáshoz alkalmas meleg vizet is nyernek belőle.

Lajkó Csaba kifejtette a fűtési szezon elkezdődésével, illetve, amikor hőigény már jelentkezik a fogyasztói oldalon, elindítják a kitermelést, ezzel párhuzamosan a visszasajtolást, és amíg a jó idő be nem köszönt, ez a rendszer körforgásban működik.

A geotermikus rendszer kiépítését egy éve kezdték meg Újszegeden. A szakember szavai szerint 2000 méter talpmélységű termálkutat mélyítettek, amiből 95 Celsius-fokos vízből tudnak kinyerni óránként 80-90 köbmétert. A víz tározótartályba kerül, onnan pedig nyomásfokozó szivattyúkkal szűrés után juttatják a rendszerbe a termálvizet.

Ezzel 12 épületet, köztük az újszegedi sportcsarnokot és uszodát látják el termálhővel. A szinte teljesen lehűlt vízzel télidőben fagy- és hómentesítik a sportcsarnok körüli járdákat, parkolókat és közterületeket. Ezután a termálvizet speciális kutakon juttatják vissza abba a földtani közegbe, ahonnan kinyerték.

Az újszegedi termálkörrel a városrész üzemeltetése évente 30 millió forinttal kerül kevesebbe, a város levegője több mint 2000 tonna szén-dioxidtól mentesül.