Ki a felelős, ha a kutya az útra szalad?

Az állat az életével fizethet az óvatlanságért, az autókban pedig több százezres kár keletkezhet.

Három héttel ezelőtt a Fejér megyei Cece és Sárbogárd között egy német juhászkutyát ütött el rögtön egymás után két autó is. A kutya nem élte túl a balesetet, és bár viselt csipet, az nem volt regisztrálva, ezért nem is találták meg a gazdáját. Ennek ellenére rendőrségi jelentés készült, mivel több százezres anyagi kár keletkezett az autókban, és csupán a szerencsén múlott, hogy ember nem sérült meg.

Meg kell különbözteti a kóbor állatot, amelynek nincs gazdája, valamint a kóborló állatot. A kóborló állatnak van gazdája, csak a gazdája felelőtlensége miatt a kutya közterületre keveredett – mondta Bíró Zsolt, a Fema állatmentők operatív vezetője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Van olyan hétvégi nap, hogy az állatmentőket 4-5 helyszínre is hívják kóbor állatok miatt, holott az ilyesmi nem is az ő feladatuk lenne. Bíró Zsoltnak nem megy a fejébe, hogy Magyarország ugyan uniós ország, még sincs olyan, érvényben lévő megbízási szerződés, amely a közutakon kóborló állatok befogását egységes keretbe foglalná. "Ez fehér folt" – mondta az Fema operatív vezetője.
Hallgassa meg!

A jogi szabályozás valóban hiányos. Az állattetemek elszállításának van kijelölt felelőse, de más a helyzet, ha él az állat. Ha a kóbor állat közúton van, arra nincs szabályozás – mondta el Metzger Szilvia állatvédelmi ügyekkel foglalkozó jogász.

Ekképp a közútkezelőnek sem feladata a kóbor kutyák befogása, dolga mégis van velük. Az Útinform osztály nagyon sok bejelentést kap az út mentén kószáló állatokról. Ekkor a közútkezelő feladata, hogy leterelje az állatot az útról, továbbá, hogy a közlekedőket figyelmeztesse – mondta el Marczin Bence, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

A helyzet megoldásának kulcsa a gazdáknál van. Aki kutyát tart, köteles gondoskodni az állat biztonságáról és minden eszközzel megakadályozni elszökését. Amennyiben az eb közútra téved és balesetet okoz, a kutya gazdája felelősségre vonható – hívta fel a figyelmet Metzger Szilvia.