Kósa szerint módosulhat az alaptörvény a terrorveszély miatt

Várhatóan módosítani kell az alaptörvényt, hogy a magyar jogrendben legyen terrorveszélyre vonatkozó minősített helyzet - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Időknek adott interjújában.

Kósa Lajos azt mondta, hogy a migrációs válság és az ebből is fakadó kockázatok miatt a rendőrségnél és a honvédségnél is az állomány folyamatos feltöltésére és felkészítésére lesz szükség. Egyben megerősítette, hogy a kormány folytatja a harcot a kötelező betelepítési kvóta ellen, és részt vesz az európai politika alakításában is.

Elárulta azt is, hogy a Fidesz számos törvényalkotási javaslattal fog élni a jövő évben. A demográfiai helyzet javítása érdekében például támogatni kell a háromgyermekes családmodellt - mondta. Kulcskérdésnek nevezte az oktatás színvonalának emelését és ezáltal a versenyképesség növelését.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. MTI Fotó: Marjai JánosKósa Lajos az ellenzék korrupciós vádjai kapcsán az interjúban azt mondta, nem az a kérdés, hogy egy kormány környezetével mi történik, hanem az, hogy az ország gyarapodik-e. Szerinte kétségtelen, hogy az ország összes gazdasági mutatója javul, az előző kormányok idején viszont az volt a feltűnő, hogy amíg az ország elszegényedett, addig a szocialisták meggazdagodtak.

A Fidesz vasárnap tartandó tisztújító kongresszusa kapcsán úgy nyilatkozott, a miniszterelnök úgy döntött, hogy kormánytagok ne legyenek az elnökségben, hiszen a kormány operatív ügyekkel foglalkozik, az elnökség pedig politikai-stratégiai kérdésekkel. Az alelnökjelöltek közül Németh Szilárd szerinte leginkább a budapesti Fidesz szervezésében tud közreműködni, ő Csepelen, az egyik legnehezebb kerületben tudott polgármesterként komoly eredményeket elérni, Gulyás Gergely az új generáció tagjaként a törvényalkotási koncepcionális munkában teljesített kiválóan. "Pelczné Gáll Ildikó és Kubatov Gábor régi motorosok, míg Kövér László választmányi elnökként, én frakcióvezetőként automatikusan elnökségi tagok vagyunk" - tette hozzá.

Kósa Lajos beszélt a Fideszen belüli nézetkülönbségekről is, amelyek szerinte természetesek minden nagy pártban. Példaként említette az egyházi törvény és a sportesemények megrendezésének új szabályozását, de - mint mondta - vannak viták a párt szervezeti felállásáról is.

"Teljesen természetes, hogy (...) vannak viták, főleg akkor, ha olyan széles politikai közösségről van szó, mint a Fidesz. Számos kérdésben komolyan eltérnek az álláspontok" - fogalmazott Kósa Lajos.A politikai ellenfelekről szólva úgy vélekedett, hogy a Jobbik még nem tudott kilépni abból a csapdából, amit a centrumpárttá válás kísérlete közben a radikális szavazók jelentős részének elvesztése jelent. A baloldalon szerinte jelen pillanatban a Demokratikus Koalíció tűnik a legerősebbnek, mert sokszor "meghökkentő, radikális nézeteivel" képes egy aktív, harcos kisebbség megszólítására.

"Az MSZP viszont teljesen fantáziátlanul, se hús, se hal állásponton maradt a migráció kérdéskörében" - fogalmazott Kósa Lajos az interjúban.