Nem dönthet úgy egy család, hogy az apa marad otthon az újszülöttel

Repka Ágnes közgazdász, munkajogi tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy az otthon maradó apák csecsemőgondozási díjra (CSED) nagyon ritkán jogosultak. Csak akkor kaphatják meg a támogatást, ha az anya meghal vagy kikerül a háztartásból, ahol a gyermek él. Erről is szó esett a Napközben szerdai adásában, amely a gyedre menő, valamint az egyedülálló apák helyzetével foglalkozott.

Korábban a nemi szerepekkel összeegyeztethetetlen volt, de a nők tömeges munkába állásával Nyugaton megjelentek azok a férfiak, akik partnerük helyett – egy időre – otthon maradtak a kisgyerekekkel.

Magyarországon a tradicionális nemi szerepfelfogás, a férfi-női bérrés, az állami ösztönzők hiánya miatt nagyon kevés férfi dönt úgy, hogy párja helyett legalább néhány hónapot otthon tölt gyerekével.

Eközben a HR-es szakirodalom tényként kezeli, hogy jobb főnök válik abból, aki egy ideig otthon volt: együttműködőbb, empatikusabb, törődésre hajlamosabb lesz.  Számos pozitív hatása van a család életére is, ösztönzők hiányában nálunk mégis elenyészően kevés apa marad otthon gyerekével. A férfiak otthoni fokozottabb szerepvállalását elősegítő szabályozásnak kedvező demográfiai, foglalkoztatási hatása is lehetne.
Egyedülnevelő apák - Napközben

Nem keverendők a nemi és a társadalmi szerepek

F. Földi Rita, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, klinikai szakpszichológus szerint különbséget kell tenni a társadalmi és a nemi szerepek között, előbbiek változnak, utóbbiak nem.  Egy nő bármilyen foglalkozást válasszon, nő marad, egy férfi pedig férfi, a nemi szerepük marad, a gyereknevelésre azonban társadalmi szerepként kell tekinteni – tette hozzá a Napközben adásában.

Repka Ágnes közgazdász, HR menedzser és munkajogi tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy az otthonmaradó apák csecsemőgondozási díjra (CSED) nagyon ritkán jogosultak. Ez az ellátás a gyermek születése után 24 hétig a szülő fizetésének majdnem teljes összegével megegyező támogatást jelent. Az érvényes szabályozás szerint az apa akkor kaphatja meg a CSED-et, ha az anya meghal vagy kikerül a háztartásból, ahol a gyermek él. Ma tehát nem dönthet úgy egy pár, hogy az anya mondjuk, négy-öt hét után visszamegy dolgozni, és az apa veszi át a gyerekgondozás feladatát.

Ha az apa otthon szeretne maradni, akkor a gyermek hároméves koráig ugyanúgy jogosult fizetés nélküli szabadságra, mint az édesanya. Ebben az esetben ő kapja a gyedet, ha megvan a jogosultsághoz szükséges hosszúságú korábbi munkaviszonya. A gyed összege azonban maximalizált, egy jobban kereső szülőnek komoly érvágás. Ha azonban a szülő dolgozni szeretne, és a gyerekek felügyeletét meg tudja oldani, a gyerek egyéves korától a fizetése mellett továbbra is kaphatja a gyedet. Jövőre már a kicsi féléves korától visszamehet dolgozni a szülő a gyed mellett.Miért ne lehetnének ugyanolyan jók, mint az anyukák?

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke a Kossuth Rádió műsorában hangsúlyozta, talán kevesen tudják, de Magyarországon 50-60 ezer olyan apa van, aki egyedül neveli a gyerekeit. Az apukákkal nevelkedő gyerekekből pont ugyanolyan klassz emberek lesznek, mintha az anyukájukkal élnének. Az apák is meg tudják adni a szükséges érzelmi biztonságot, gondoskodást, törődést, ha egyébként jó szülők, és miért ne lehetnének ugyanolyan jók, mint az anyukák? – tette hozzá Nagy Anna, aki Egyedülálló szülők könyve címmel  bővebben is írt a témáról.

Sajnos az is megtörténik, hogy az apa azért válik egyedülállóvá, mert a párja meghal. A Kossuth Rádió műsorában bemutattak egy férfit, akinek a felesége 25 évesen hunyt el rákban, két kisgyereket hagyva hátra. A nagyszülők sem élnek már, az apa pedig fuvarozóként dolgozik, így egyes időszakokban vidékre kell mennie. A családnak sokan gyűjtöttek pénzt, gyermekholmit, de nem az anyagiak jelentik az igazi problémát, hanem a gyerekek felügyelete.  A család a polgármesteri hivataltól és a helyi óvodától is kap segítséget, az óvónők munkaidőn kívül vigyáznak a kicsikre, amíg az apa haza nem ér a munkából. A gyerekek majd bölcsődébe és óvodába kerülhetnek, ám a felügyeletük addig komoly összefogást igényel.