A klímamenekültek számának növekedésére figyelmeztettek szakértők

A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási jelenségek fokozódásával az ezek által okozott kényszerű migráció ütemének további erősödésére lehet számítani a jövőben, ezért a párizsi tárgyalásokon körvonalazódó nemzetközi klímamegállapodásnak ezzel a kérdéssel is foglalkoznia kellene - hangsúlyozták nemzetközi szakértők a klímacsúcson csütörtökön.

William Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója elmondta, hogy a világon már így is többen vannak a kényszermigránsok, mint a második világháború óta bármikor. "Ha ehhez hozzáadjuk a klímaváltozás hatásait, akkor készek a lehető legrosszabb forgatókönyv elemei. Azért vagyunk itt, hogy ezt elkerüljük" - tette hozzá.Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács vezetője kiemelte: jelenleg a Földön átlagosan másodpercenként egy embernek el kell menekülnie otthonából egy rendkívüli időjárási jelenség miatt.

Monique Barbut, az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény (UNCCD) ügyvezető titkára pedig arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül a közeljövőben lelassítani a globális felmelegedést, akkor az elsivatagosodó területekről emberek milliói kelhetnek útnak új hazát keresve.

Barbut hangsúlyozta: tudományos előrejelzések szerint a globális átlagban két Celsius-fokos hőmérsékletemelkedés a Szaharától délre található országokban ennél jelentősebb, négy fokos felmelegedést okozna, ami miatt számos mezőgazdasági terület művelhetetlenné, sok település pedig lakhatatlanná válna.

Csak tavaly mintegy 19,3 millió ember kényszerült otthona elhagyására természeti katasztrófák - köztük elsősorban időjárási okok - miatt a világon a genfi Internal Displacement Monitoring Center adatai szerint.

William Swing a párizsi csúcsértekezleten felszólalt a világszerte erősödő, "példa nélküli bevándorlás- és idegenellenes hangulat" ellen is. Az IOM vezetője szerint az embereknek a migránsokkal szembeni ódzkodás helyett inkább fel kellene készülniük arra, hogy környezetük etnikailag és kulturálisan sokszínűbbé fog válni. "Falakat és szögesdrótot emelünk ahelyett, hogy hidakat építenénk" - fogalmazott William Swing.