Újragombolják az Európai Uniót?

Európa "politikai tájképe" változóban van: teret nyertek az euroszkeptikus nézetek, a francia-német együttműködés pedig megakadt - mondta az Corvinus tanára az M1-en.

Lehet, hogy újraalapítják az Európai Uniót (EU) - jelentette ki a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Az egyetemi tanár erről Martin Schulznak egy keddi német lapinterjújával kapcsolatban beszélt, amelyben az Európai Parlament elnöke megállapította: "az EU veszélyben van", mert a közösségen belül működnek bizonyos erők, amelyek szét akarják verni.


Kiss J. László a nyilatkozatot egy személyes vonatkozásoktól sem mentes kritikának nevezte, amelynek megjelenése időszerű a francia regionális választások után. Véleménye szerint Európa "politikai tájképe" változóban van: teret nyertek az euroszkeptikus nézetek, a francia-német együttműködés pedig megakadt. Úgy vélte, Martin Schulz "diagnózisa" többé-kevésbé helytálló, az EU-ban most egyidejűleg vannak jelen az integráció irányába tett erőfeszítések és a "nemzeti szétfejlődés" tendenciái.

Kiss J. László hangsúlyozta, hogy az unió egy normaközösség, az euróválság és a menekültválság azonban a szabályok megsértését generálta - a németek például felfüggesztették a schengeni előírások alkalmazását -, ami pontosan tükrözi a kialakult helyzetet.