Felolvasómaraton a Háború és békéből

Színészek, politikusok, sportolók és más hírességek mellett hétköznapi emberek is részt vesznek a négykötetes regény tolmácsolásában.

Felolvasómaraton kezdődött kedden Tolsztoj Háború és béke című művéből Oroszországban. A négykötetes regény tolmácsolásában színészek, politikusok, sportolók és más hírességek mellett hétköznapi emberek is részt vesznek. A hatvanórás maratont az orosz állami televízió, rádió és a voinamir.com honlap élőben közvetíti.

Budapest, 1959. december 9. Pálos György Bonaparte Napóleon és Deák Sándor Mihail Ilarjonovics Kutuzov, az orosz seregek vezérlő tábornoka (b-j) szerepében Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Háború és béke című prózai műve próbáján. A színművet 1959. december 12-én mutatja be Kazán István és Kazimir Károly rendezésében a Magyar Néphadsereg Színháza. MTI Fotó: Bartal Ferenc

Budapest, 1959. december 9. Pálos György Bonaparte Napóleon és Deák Sándor Mihail Ilarjonovics Kutuzov, az orosz seregek vezérlő tábornoka (b-j) szerepében Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Háború és béke című prózai műve próbáján. A színművet 1959. december 12-én mutatja be Kazán István és Kazimir Károly rendezésében a Magyar Néphadsereg Színháza. MTI Fotó: Bartal FerencAz 1812-ben, Napóleon Oroszország ellen indított hadjáratának idején játszódó regényt, az orosz és a világirodalom egyik meghatározó művét országszerte több helyszínen olvassák fel, egyebek mellett Jasznaja Poljanában, ahol az író élt, és a csecsenföldi Groznijban is.

A maraton péntekig tart, naponta egy kötet hangzik el. A felolvasást az oroszországi Irodalom éve rendezvénysorozat keretében szervezték.A Háború és békét Tolsztoj 1869-ben fejezte be. Oroszországban az iskolai tananyag része, és sokan ismerik a regény nyomán Szergej Bondarcsuk rendezésében forgatott, 1969-ben Oscar-díjjal jutalmazott filmet is.

A BBC új tévésorozatot készített a műből, amelyet januárban sugároz majd. A tévéfilm egyes jeleneteit Oroszországban rögzítették. A forgatókönyvet Andrew Davis írta, a főbb szerepekben Paul Dano és Lily James látható a képernyőn.