Az Omega a múltam - interjú Molnár György Elefánttal

A napokban jelent meg a második önálló lemeze az Omega gitárosának, Molnár Györgynek. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Elefánt 26 év után jelentkezett ismét saját koronggal. Nem véletlenül. Nem nézi ugyanis jó szemmel, ami szeretett zenekarával történik. Nagy fájdalom van benne emiatt, de előre tekint. A többi között erről is mesélt a hirado.hu-nak.

- Mit hallgat szabad idejében egy rockzenész?
- Általában mindent meg szoktam hallgatni, de van azért olyan, ami nem az én világom, például a trash metál. Nem szeretem, ha valaki artikulálatlanul vagy éppen artikuláltan üvölt. Az energiakifejtésnek vannak kulturáltabb módjai is. Nemrég Nick Cave cédéjét vettem meg, a feleségem nagyon szereti, és Joe Bonamassa új albuma is bekerült a gyűjteményembe. Egy időben a lányom drum and basst hallgatott. Eléggé elvadult stílus, de volt közte is jó. Mindig kérdeztem tőle, miért hagyták le a számokról az éneket. (Nevet.)

Molnár György, az Omega rockegyüttes gitárosa a 18. VOLT fesztivál nyitónapján, a magyar rocklegendák napján 2010. június 30-án a soproni Lővér kempingben. MTI Fotó: Mohai Balázs


- Az új lemezén nem drum and bass van.
- Furcsa is lenne. A cédén egyszerre van meg az omegás múlt és az elefántos jövő. Sokan mondták, milyen jó, hogy nem akartam megfelelni senkinek, és azt csináltam, amit eddig is. Nem fogok magamból kivetkőzni, úgy érzem, ez idáig is sikerült az embereknek örömet nyújtani a színpadi tevékenységemmel. Ezt ugyanolyan értékesnek tartom ma is, mint 30-40 évvel ezelőtt.

- Miért pont most jelent meg?
- Ez egy érdekes kérdés. Volt egy előpróbája, amikor két éve Polgár Judittal elkészítettük a Cikcakk sakk dalt. Remek passzió és öntesztelés volt, megmutatta, hogy jól megy még. Az új koronggal már tavaly elkészültem, húsvétra volt betervezve a megjelenés, de kómába került, majd márciusban meghalt Miki (Küronya Miklós), az Omega hangmérnöke és olykor basszusgitárosa, aki nagyon sokat segített a lemez munkálataiban. Lelkileg nagyon megviselt a halála. Egyébként a cédé 10 évvel ezelőtt, de akár öt év múlva is megjelenhetett volna. Ami biztos, az Omega már a múltam, ez a lemez pedig a jövőm.
Névjegy: Molnár György zenész, zeneszerző 1949. szeptember 12-én született Budapesten. Első együttese a Decca volt, amelyben együtt zenélt Horváth Charlie-val is. Az Omegához 1967-ben csatlakozott. A gitározás mellett számos dalt is ő szerzett. Becenevét azután kapta, hogy gitározás közben összetört egy drága mikrofont: elefánt a porcelánboltban. Első szólóalbumát 1989-ben készítette Megszakadt kapcsolat címmel. 2013-ban megzenésítette Polgár Judit Cikkcakk sakk című versét. 2015-ben jelent meg második lemeze, Omega Red Fighter címmel. A korong számainak zenéje és szövege is az ő munkája. A dalokat is ő énekelte, egy részük magyar, más részük angol nyelvű.

- Milyen a fogadtatás?
- A kvalitatív nagyon jó, hogy a kvantitatív milyen lesz, még nem tudom. Nem várok semmi csodát, Magyarország az a hely, ahol mindenki mindent másol. Fogalmam sincs, mennyi megy el belőle. Az elmúlt 49 év alatt nagyon sok Omega-dalt én írtam, ha ott volt a nevem, ha nem, ezért biztosan sokan várták. No meg 26 éve jelent meg az előző lemezem, szóval valamilyen szinten unikumnak számít.

- És az Omega-tagok?
- Nem beszélünk egymással, így nem is kommentálták. Megváltoztak; sajnos a rossz irányba. Az elmúlt években már kivonultam bizonyos dolgokból, nem értek egyet például a templomi zenéléssel, mert az Omega nem szakrális zenét játszik. Ráadásul az egész úgy indult, hogy megcsinálunk egy koncertet, és felajánljuk az abból származó adományt a templomnak. Aztán az egész eltorzult, amit nem tartok helyesnek. A templom nem arra való, hogy a dobos az oltár helyén üsse a dobot, mint a vadállat; oda imádkozni, keresztelőre, búcsúztatóra járnak az emberek. Templomba majd akkor megyek zenélni, ha írunk egy szakrális lemezt, és csak úgy, ha nem kérünk érte pénzt. Micsoda dolog pénzt szedni a hívőktől. A hátam is borsódzik tőle, irdatlan csúnya dolog, úgy, ahogy van. Az Omegának erre nem volt szüksége, most sincs, de most már késő.

- Láthatóan nagyon felizgatja a dolog.
- Nagy fájdalom ez számomra. Az Omega nagy dolog volt, felneveltük, most viszont szilánkokra törik, amit kívülről kell végignéznem, nem tudok tenni semmit ellene. Egy élet munkáját rakta bele mindenki, most szétrombolják. Ez is az egyik indoka, amiért önálló lemezt adtam ki.

- Csak a templomi zenéléssel van a baj? Vagy mit kellene másként csinálni? Bár azt mondta, hogy most már mindegy.
- Mindenki másként éli az életét, valaki egy hónapban egymilliót, más sokkal kevesebbet költ. Nekem is van két kisgyerekem, vannak költségeim, ennek ellenére nem lett volna szabad a zenekart aprópénzre váltani. Szerintem 2004-ben, a népstadionbeli (Puskás Ferenc Stadion) koncertek után kellett volna abbahagyni. Akkor mondtam is, ennek ellenére csináltunk még ilyen-olyan turnékat. A közönség egy része is megöregedett, nem jártak már a bulikra. Legfeljebb úgy lehetett volna folytatni, ha évente csak egy-két nagy koncerten játszunk, az is bőven elég lett volna. A templomtúra nélkül.

- A gyerekek tudnak már gitározni?
- Még csak szolfézsra járnak. A kicsi nagyon szépen énekel, a nagy jó gitáros lenne, de nincs semmiféle presszió irányukba. Jövőre viszont indul a zongoratanulás, abban könyörtelen leszek. Azt meg kell tanulniuk. Hogy milyen szintre jutnak, az mindegy, de a minimális elvárás, hogy le tudják kísérni magukat énekelés során. Akkor nincsenek senkire rászorulva. Nagy öröm a gyerek, szerencsére sok időt tudok velük tölteni, bár az új lemez után vélhetően kevesebbet majd, és már dolgozom a következőn is. Máskor ők, most a papa játszik a zenével. Valakinek mindig játszania kell a családban.