Erre figyeljen fenyővásárláskor!

Pénzt spórolhatunk meg, ha okosan választunk karácsonyfát. Magyarországon évente több mint kétmillió karácsonyfát adnak el a fenyőfaárusok, egyes felmérések szerint a magyarok átlagosan fél órát töltenek el a fenyőfa kiválasztásával.

„A karácsonyfa-választás elsősorban nem pénzkérdés. A fenyőfaárak évek óta szinte változatlanok, a karácsonyhoz kötődő egyéb kiadásokhoz képest megfizethetők. Főleg a kisgyermekes családok és az idősebbek tartják az ünnep fontos kellékének a karácsonyfát, és kigazdálkodják a rávalót. A kényelmi és praktikussági szempont, valamint a környezettudatosság sokkal nagyobb szerepet játszik a döntésben” – mondta el a hirado.hu-nak Nagy Jucó virágkötő és blogger, a viragutazo.hu és a Balkonada blog tulajdonosa.
A karacsonyfawebshop.hu adatai szerint egy karácsonyfát átlagosan 80 dísz ékesít. Ha e díszeket egymásra halmoznánk, akkor így ez a 176 millió darab gömb megközelíthetően 22 ezer tonnát nyomna. Ha mindezeket a karácsonyfadíszeket egymásra halmoznánk, a torony magassága elérhetné akár a 3300 kilométert is.

„Az élő fa ellen szól a vele járó macera, úgymint a beszerzés, a talpba faragás, eltakarítás, de a varázsa gyakran mindezt feledteti. Sokan minden évben a jól megszokott, főleg a lakhely közeli beszerzőhelyre járnak vissza. Akadnak azonban olyanok is, akik kifejezetten az akciókat keresik, és akár távolabbi helyre is elutaznak az olcsóbb fáért. A műfenyő az idősebb korosztály és környezetbarátok körében népszerű. Kisgyermekesek és kisállattartók is kedvelik, mert nem szúrósak a levelei és nem is hullajtja őket” – tette hozzá.

A szakember tapasztalatai szerint nem érzékelhető nagy változás az eladott karácsonyfák mennyiségében, szinte minden évben hasonló mennyiségű fenyőfa talál gazdára.

A termelők persze minden évben reménykednek, hogy több fára lesz kereslet, ezért gyakran előfordul, hogy feleslegesen vágnak ki fákat, amit aztán nem tudnak eladni.

Különösen a magasabb, terebélyesebb és drágább fák körében terjed az a kezdeményezés, hogy az őstermelők interneten hirdetik meg fáikat és csak azokat vágják ki közülük, amelyekre már előre megtalálták a vevőt. Ezeket a fákat közvetlenül a termelő árulja, és mivel a kereskedési ügyletből kimarad egy láncszem, a vevők is kedvezőbb áron juthatnak hozzá. Egyre népszerűbb a fenyőfabérlés és a földlabdás fenyők vásárlása is – tért ki rá Nagy Jucó.

Illusztráció (MTI-fotó: Sóki Tamás)



A nordmann tartós, a luc hamar elhullik

A szakember azt mondta, a lucfenyő a legolcsóbb és legkevésbé tartós, meleg lakásban pár nap alatt lehullnak a levelei, viszont kellemes illata van. Az ezüstfenyő akár hetekkel is tovább bírja, csak éppen ezüstszínű tűlevelei nagyon szúrósak.

A nordmann fenyő (kaukázusi jegenyefenyő) az egyik legtartósabb fajta, levelei megszáradnak, de rajta maradnak, nem potyognak le. A műfenyő 8-10 évig használható, kidobása után viszont több száz év a lebomlási ideje.

Tűzveszélyes is lehet

A vágott fákat érdemes minél hosszabb ideig a szabadban, erkélyen, udvaron tartani és csak díszítés előtt pár órával bevinni a meleg lakásba – javasolja a blogger. A néhány órás akklimatizálódásra azért van szükség, hogy ne törjenek le az ágak a díszek súlyától. Bár a régen kivágott fákon a vízbe állítás már nem sokat segít, de a párologtatás miatt érdemes a fát vizes talpba állítani és időnként permetezni is.

Ez utóbbi a tűzesetek megelőzését is szolgálja, a száraz ágak ugyanis nagyon gyorsan lángra kapnak a gyertya lángjától vagy akár a felforrósodott fényfüzértől.

Óvjuk a környezetünket!

„A vágott fák vásárlása sem jelenti azt, hogy nem óvnánk a környezetünket. Ezeket a fákat nem természetes környezetükből vágják ki, hanem mezőgazdasági területekről. A fákat hatalmas területeken 6-8 évig, eladási céllal nevelik. Zala megye egyes területein a fenyőfanevelés az emberek szinte egyetlen megélhetési forrása. A fák kivágásával nem a természetet romboljuk, hanem hazai gazdák megélhetését segítjük. A fenyők a levegőszennyezés megszüntetése szempontjából sem a legértékesebb fáink, úgyhogy ezeknek a fáknak a kivágása nem károsítja a környezetet” – fejtette ki.

A kisebb fákat kedvelők részére nagyon jó megoldás a karácsonyfabérlés. A cserepes fát decemberben teljes áron megvásárolhatjuk, majd január első hetében visszavihetjük az áruházba, és az eredeti vásárlási érték felét levásárolhatjuk. A kerttel rendelkezők részére a földlabdás fenyő vásárlása is ajánlható, bár azért ezzel Nagy Jucó szerint csínján kell bánni, hiszen a most vásárolt aranyos kis fa évek múlva igen terebélyes és magas fává nő és hatalmas területet elfoglal a kertből, árnyékot vet és gátolja más növények növekedését.

Illusztráció (MTI-fotó: Trebitsch Péter)



Mi legyen, ha már nem kell?

„A levitézlett karácsonyfák legegyszerűbb és leggyakoribb újrahasznosítása az elégetés. Ez történik a Budapesten begyűjtött fenyőkkel is, a keletkező hőt a távfűtéses lakások tulajdonosai élvezhetik. Bár a kivágott fákat újraéleszteni nem tudjuk, a kertben még hasznosíthatók. A tűleveleket elszórhatjuk a savanyú talajt kedvelő növények tövébe, a begónia, a rododendron, a magnólia, a hortenzia földjébe. Sáros területek járhatóbbá tételére is használható. A fatörzset madáretetőként hasznosíthatjuk, ha rögzítjük és madáreleséggel, faggyúgolyókkal díszítjük fel. Aprítással talajtakaró mulcsot készíthetünk belőle vagy komposztálhatjuk a tűlevelekkel együtt. A nordmann fenyő megszáradt ágait levágva téli lakás- vagy kertdekorációt készíthetünk” – tanácsolja Nagy Jucó.

Vásároljon színváltós karácsonyfát!

Élő fák piacán nem igazán van újdonság idén a blogger szerint. A műfenyők terén azonban mindig vannak újítások: kapható például helytakarékos, sarokba állítható változat, amelynek csak frontoldala van. Népszerűek a színes levelű fajták és kapható színváltó ágakkal rendelkező fa is – említette meg Nagy Jucó.