Hal helyett háló a rászorultaknak - ezek a telepprogram tapasztalatai

Képzés és közösségépítés: 800 hátrányos helyzetű gyöngyösi felzárkóztatását, munkához juttatását segítette a most zárult telepprogram.

A szervezők hal helyett igyekeztek hálót adni a rászorultaknak,150-en szakmát is szereztek. Az idén mintegy 8,4 milliárd forint keretből működő országos program jövőre is folytatódik.Kőműves lehet, festő vagy kerti munkás

Nyolcszázan élnek mélyszegénységében, sok helyen nincs vezetékes víz, az áramot pedig nem tudják fizetni a családok – mondta Lantos Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A programban kőműves-festő és kerti munkás OKJ-s végzettséget adó szakmát szerezhettek a résztvevők, lebonyolítottak továbbá hulladékválogató- és betonelemgyártó-képzést is. „Van, akinek sikerült elhelyezkednie kőművesként vagy kertgondozóként, de még sok munka van hátra” – tette hozzá Lantos Szilárd.

A program célja, hogy segítséget nyújtson a szegénységben élőknek. Egyrészt képzésekkel és a foglalkoztatás segítésével, másrészt a szociális munkások segítik a gyerekek fejlesztését is – toldotta meg Vitézné Jakus Enikő, a program vezetője.

A komplex telepprogram jövőre 280 új helyszín bevonásával folytatódik.
Hallgassa meg!