Áttörés a magyar szívgyógyászatban

Több ezer embert érint Magyarországon a szívbillentyű-záródás zavara, vagyis amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe. Rajtuk segít az a beavatkozás, amelyet hazánkban elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végeztek el.

– Legfőbb indikációja a szívizom-károsodás, a csökkent balkamra-funkció miatt bekövetkezett kamratágulás, és ez együtt jár a billentyűvitorla eltávolodásával, ennek következtében funkcionális visszafolyás, elégtelenség jön létre – magyarázta az M1 Minden tudás című műsorában dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

A betegeknél légszomj, erős éjszakai köhögés lép fel. Az új terápiás lehetőség elsősorban azokat juttathatja az egyetlen érdemi kezeléshez, akiknél a létrejött billentyűelégtelenség kezelésére egy nyitott szívműtét, vagyis a hagyományos szívsebészeti billentyűplasztika vagy billentyűcsere túlságosan kockázatos lenne.

Nagyon komplex eszköz, ez az irányítója annak a katéternek, amely pici csipeszben végződik. A katétert a beteg lágyéki vénáján felvezetve juttatják el a jobb szívfélbe. A legfontosabb, hogy a billentyű a műtét után ne legyen áteresztő, vagyis a vér ne folyjon vissza a bal kamrából a bal pitvarba.

– Az a kiindulás, amikor sikerült eljuttatni az eszközt a jobb pitvaron keresztül a bal pitvarba. Belerakunk a szív nagy vénájába egy katétert, ami pontosan egy magasságban és egy síkban van ezzel a billentyűvel, hogy jobban orientálódjunk. A következő lépés az, hogy kinyílik ez az eszköz, és szépen, óvatosan, merőlegesen a billentyű síkjára előre vezetjük be a bal kamrába, majd a bal kamrából visszafele jőve, pont középen megfogjuk a billentyűt, és nézzük ultrahanggal, hogy milyen az eredmény – részletezte dr. Merkely Béla.

Ezt a folyamatot három-négyszer meg kell ismételni, míg végül megtalálják azt a pozíciót, amellyel sikerült a plasztikával csökkenteni a folyást a bal pitvarba. A műtétet folyamatos röntgen- és ultrahangvezérléssel bonyolítják le. Az ultrahang képét kivetítőn követik a műtétet végző orvosok.- Jól lehet látni, amikor elengedi a másodikat is, aztán az elvégzett ultrahangvizsgálat igazolja a beavatkozás sikerét. Ezután csak az a feladatunk, hogy minden eszközt kihúzzunk, és ha ránézünk az utolsó felvételre, akkor a szív kontúrjában mindösszesen két darab igen picike csipesz található, amely jól összefogja az egymástól eltávolodott billentyűvitorlákat és megfelelő mértékben csökkentette a visszafolyást – magyarázta az orvos.

A háromdimenziós szívultrahang-vezérelt katéteres műtétre több mint két évig készültek a klinikán. Ennek az eljárásnak a bevezetésével már nincs olyan szívműtét a világon, amely ne lenne végrehajtható a Semmelweis Egyetem Városmajori Intézetében.
Egy nagyon speciális műtővel rendelkeznek, amely alkalmas rá, hogy az összes szívkatéteres műtétet kombinálják az egyéb sebészeti műtétekkel, legfőképpen ér- és szívsebészeti műtétekkel. Ennek a feltétele, hogy van egy szív- és érsebészetre alkalmas műtőasztal és egy teljes pontossággal, lézerekkel irányítható eszköz, amelyet milliméteres pontossággal lehet behelyezni az asztalhoz.

A műtét folyamán háromdimenziós képeket készítenek. A billentyű két vitorlája középen egy csipesszel össze van fogva, ennek elhelyezkedését lehet nagyon pontosan megítélni a filmekkel – mondta el dr. Apor Asztrid egyetemi tanársegéd.

A dobogó szíven végzett eljárást eddig csak Németországban végezték. A katéteres megoldás kisebb terhelés a szervezetnek, de nem mindegyik szívbillentyűzavarnak felel meg, hogy ezzel a technikával orvosolják a bajt. Gondos kivizsgálás után döntik el az orvosok, hogy a beteg alkalmas-e ilyen típusú beavatkozásra.