Ezt nézze meg! Ennyi szemetet még nem látott egy ház udvarán

A Budapest kertvárosában élő férfi azt mondja, úgy próbál megélni, hogy összegyűjti a mások számára már haszontalan dolgokat, és vagy átalakítja, vagy felhasználja, esetleg továbbadja, elcseréli őket. A szomszédai szerint viszont ez nem igaz, a férfi és felesége beteges gyűjtögetők, és csak szeméttel van tele a zsúfolt udvar, ahonnan már patkányok is jönnek…

Az M1 fogyasztóvédelmi magazinjában bemutatott konfliktus már rég túlnőtt a két család kerítésén. A férfi egy csendes budapesti, kertvárosi utcában él. Az már messziről látszik, hogy a háza körül, az udvaron sok holmit tárol. Hogy mi a probléma, az is hamar kiderül: egy hölgy, aki nem is közvetlen szomszéd, már az autójából panaszkodik. Azt mondja, a környéken elviselhetetlen a bűz, mert a férfi mindent behord a kertbe, még a máshova kirakott zöldhulladékot, szemetet is.

Próbál megélni

Az tény, hogy az említett kert nem szokványos képet mutat: több méter magasan állnak a felhalmozott vödrök, ládák, vascsövek, és van egy hatalmas domb is, amely egyre csak nő - ez a komposztáló. A férfi nem érti, miért támadják a szomszédok és a környékbeliek, azt mondja, nem tesz mást, csak próbál megélni. Ő és felesége is segélyen él, munkanélküliként csak azokat a dolgokat próbálja hasznosítani, amelyek mások számára már haszontalanok. A kertjében pedig azért van ennyi minden, mert egyszerre túl sok minden gyűlt össze, és még nem tudta rendesen szelektálni.

Elismeri, van szemét is, mert az eső, a fagy sok mindent tönkretett, de - teszi hozzá - ezektől folyamatosan igyekszik is megszabadulni. A felesége védelmébe veszi az urát, szerinte is használhatóak az udvaron lévő dolgok. A férfi szerint egyébként nem vele van gond, hanem a kertszomszéd, egyébként rokon házaspárral, amely folyton rosszat akar neki.

Próbálják túlélni

A rokon szomszédok azt mesélik, hiába a családi kapocs, már 15 éve szenvednek telekszomszédjuk gyűjtögetési mániájától. Hiába volt a lomtalanítás is, még akkor is inkább hordták befelé a kacatot - teszik hozzá. A nyugdíjas házaspár szerint, amit László csinál, már nem normális, hiszen semmit nem hasznosít abból, amit összehord, az udvar pedig „egy bűzlő, rothadó szemétdomb”.

Az asszony szerint ez egy betegség, amit ki kellene vizsgáltatni, az orvos talán tudna segíteni rajta, egyébként ez az ügy nem fog megoldódni. Azért továbbmentek: aláírásgyűjtésbe kezdtek, és hat szomszéddal együtt levelet írtak az önkormányzatnak, a tűzoltóságnak, a fővárosi kormányhivatalnak, hogy segítsenek. Úgy néz ki, az összefogás célba ért: a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya helyszíni ellenőrzést tartott a házaspárnál, és a jegyzői határozat szerint Lászlónak a jövő év november 16-áig ki kell ürítenie az udvarát.

Beteg vagy nem?

Demetrovics Zsolt pszichológus azt mondja, nagyon sok ember halmoz fel valamit, azt pedig, hogy mikortól beszélünk kényszerességről, nem könnyű meghatározni. A kényszeres gyűjtögető olyan dolgokat szed össze, amik nem feltétlenül hasznosak a számára, és ez a gyűjtögetési szenvedély kitölti az egész életét – magyarázza. A felvételeken látott udvarról mindenesetre nem lehet első ránézésre biztosan állítani, hogy a tulajdonos betegesen halmoz. Mindenképp furcsa, amit lát, ám, hogy hol a határ egészség és betegség, elfogadható és a beteges közt, azt nehéz kijelölni – teszi hozzá a szakember.