Az új Ptk. felülvizsgálatát is javasolni fogja a kormány

A 2013-ban hatályba lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) felülvizsgálatát is javasolni fogja a kormány az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakon - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János beszámolt arról is, hogy a kormány szerdai ülésén összeállította tavaszi törvényalkotási programot. Azt fogják javasolni az Országgyűlésnek, hogy a többi között vitassa meg az új közigazgatási eljárási rendről, az új közigazgatási bíráskodásról, kincstári jogügyi igazgatóságról szóló javaslatokat - ismertette Lázár János.

A Ptk. felülvizsgálatával kapcsolatban kérdésre később beszélt arról, hogy a polgári jogi kódexben a tulajdonost szeretnék erősíteni a bérlővel szemben.A törvényalkotási programból a költségvetés elfogadása mellett kiemelte: járási és a kormányhivatalok hatáskörbővítése, közszolgálati köztisztviselőknek a béremelését, az építésügy teljes átalakítását a bürokráciacsökkentés érdekében. A kormány jóváhagyta azt is, hogy a hulladék- és az erdőgazdálkodással, a szociális igazgatással, ellátórendszerrel, a gyermekvédelemmel kapcsolatos javaslatok is a Ház elé kerüljenek - mondta. Közölte, a vízgazdálkodási, illetve az energetikai szektort, a vízi közmű szolgáltatásokat érintő, valamint a csőd- és felszámolási eljárással kapcsolatos javaslatokat is a parlament elé viszi a kormány.

Lázár János nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a december 15-én záruló őszi parlamenti ülésszakot tervezik-e meghosszabbítani, terveznek-e rendkívüli ülést.