Rangos elismerést kapott a Saul fia Amerikában

Az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta Nemes Jeles László Saul fia című első nagyjátékfilmjét az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR).

A Magyar Nemzeti Filmalap szerdai közleménye szerint az 1909-ban alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű nonprofit szervezet a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi. Díjazottjainak bejelentése az amerikai "díjszezon" egyik első fontos eseménye.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézik, hogy az NBR, amely január elején adja át elismeréseit, legutóbb 1982-ben díjazott magyar filmet, Szabó István Mephistóját.

Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője a forgatási helyszínen, a Mafilm fóti telepén felépített auschwitzi díszletben. (MTI-fotó: Kallos Bea)

Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője a forgatási helyszínen, a Mafilm fóti telepén felépített auschwitzi díszletben. (MTI-fotó: Kallos Bea)Az NBR idén a legjobb film díját - a tavalyihoz hasonló merész döntéssel - a Mad Max-széria legújabb darabjának, A harag útjának ítélte. A legtöbb díjat azonban a Mentőexpedíció kapja: Ridley Scott a legjobb rendezőnek, Matt Damon a legjobb színésznek, Drew Goddard pedig a legjobb adaptált forgatókönyvért járó elismerést viheti haza. A legjobb színésznő Brie Larson lett A szoba című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb eredeti forgatókönyvért Quentin Tarantinót jutalmazták az Aljas nyolcas című filmjéért.

Az Aljas nyolcas Jennifer Jason Leighnek is elismerést hozott: a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. A legjobb férfi mellékszereplő Sylvester Stallone lett a Creed: Apollo fia című filmben nyújtott alakításával. A legjobb animációs film díja az Agymanóknak jutott, a legjobb dokumentumfilm pedig az Amy: Az Amy Winehouse-sztori lett - olvasható az NBR honlapján.

Mint ahogy a filmalap közleménye kiemeli, a Saul fiát, amely Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és amelyet december 18-ától vetítenek az amerikai mozik, az amerikai Variety, a brit Sight and Sound és az International Press Academy is a legjobbak közé sorolta.

A Variety magazin szerkesztősége nemrég hozta nyilvánosságra az idén kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők tízes listáját (10 Directors to Watch for 2016), amelyen Nemes Jeles László is szerepel. A tíz felfedezettnek különszámot szentel december végén a Variety, és január elején a Palm Springs-i Filmfesztiválon személyesen is köszöntik őket.

A Saul fiát a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta a múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, a Saul fia a nyolcadik rajta.

Az International Press Academy kedden hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

Miközben világszerte sorra aratja a babérokat Nemes Jeles László első filmje, a hétvégén véget ért TorinoFilmLab szakmai fórumon már a következő filmtervét díjazták. A Sunset (Alkony) munkacímen készülő filmterv 50 ezer eurós díjat nyert Torinóban a nemzetközi szaktekintélyek alkotta zsűritől.Az első világháború előtti Budapesten játszódó dráma, mely a filmalap 21,933 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatásával készül, egy fiatal nő útkeresésének története. Nemes Jeles László a Saul fiát is jegyző alkotótársakkal - Clara Royer és Matthieu Taponier társ-forgatókönyvíróval, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerrel - készíti elő új filmjét a Laokoon Filmgroupnál - olvasható a filmalap közleményében.