Metrófelújítás: Kétmilliárd előleget szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés

Kétmilliárd forintot biztosít a főváros saját forrásból a 3-as metró infrastruktúrájának rekonstrukciójához szükséges kiviteli tervek elkészítésére a késedelmek elkerülése érdekében - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Az elfogadott javaslat szerint a kiviteli tervek elkészítéséhez, valamint a műszaki előkészítési, szakértői feladatokhoz szükséges pénzt fővárosi forrásból kell megelőlegezni azért, hogy a rekonstrukció tervezett véghatáridejét tartani tudják.

Ezek várható költsége nettó kétmilliárd forint, amelyet a fővárosi önkormányzat a 2016-os költségvetése terhére saját forrásból biztosít.


A projekt megvalósítása során felmerülő költségek uniós támogatásból vagy más külső forrásból finanszírozása esetén a lehívott támogatást a BKV Zrt. köteles lesz a fővárosi önkormányzatnak átutalni.

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője a szavazást megelőző vitában azért vonta felelősségre a városvezetést, mert szerinte az elmúlt öt évben soha nem érvényesítette Budapest az érdekeit a kormánnyal szemben, és ez a 3-as metró felújításán is érződik.

Budapest, 2015. december 2. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes (b) és Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2015. december 2-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes (b) és Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2015. december 2-án.
MTI Fotó: Soós LajosTarlós István főpolgármester válaszában ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros előző, szocialista-szabad demokrata vezetése olyan mértékben eladósította a BKV-t, hogy az 2015 nyaráig semmilyen fejlesztést nem tudott vállalni.

Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok bicskanyitogatónak nevezte, hogy a DK képviselője számon kéri a kormányoldalt azt követően, hogy a kabinet 53 milliárd forint, korábbról származó adósságot vállalt át a BKV-tól.

"Éppen azt a kupacot lapátoljuk el, amit maguk itthagytak, majd maguk hátradőlnek a kempingszékben, és megmondják, hogyan fogjuk azt a lapátot" - fogalmazott a fideszes politikus, majd arra kérte Gy. Németh Erzsébetet, hogy "nagyon mélyen hallgasson" az ügyben.

Horváth Csaba szocialista képviselő hozzászólásában azt mondta, a kormány nemcsak a BKV adósságát, hanem a főváros több feladatát és az azért járó pénzt is elvitte, amivel összesen 100 milliárd forintot "lopott el a várostól".

A főpolgármester erre reagálva visszautasította, hogy a kormány meglopta volna Budapestet, majd kijelentette, az előző városvezetésnek a 4-es metró építése helyett a 3-as metró felújításával kellett volna foglalkoznia.