EU-s terv készült a bevándorlók közvetlen légi beutaztatásáról

Az Európai Bizottság egy tervet készít arról, hogy Törökországból közvetlen légi járatokon hozzanak be az unió területére menekülteket korlátozott számban - közölték kedden illetékesek, miután a hét végén megállapodás született Ankarával a migránsok kaotikus beáramlásának leállításáról.

Az unió pénzt a vízumszabályok enyhítését és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását ajánlotta fel Törökországnak, a bevándorlók áradatának csökkentése fejében. A terhek megosztásához tartozna a pénzen kívül valószínűleg ez a terv is, miszerint egyes szíriaiakat közvetlenül utaztatnak át az EU-ba - mondták a források.Berlin, 2015. december 1. Bevándorló a befogadóközponttá alakított berlini Templehof repülőtér egyik hangárja előtt 2015. december 1-jén. A 2008 óta használaton kívül álló repülőtér hét hangárjából jelenleg háromban összesen mintegy 2300 menekült száll meg. A német hatóságok december közepétől további három hangárt bocsátanak a rendelkezésükre, így a tervek szerint karácsonyra közel ötezer migránst szállásolnak el az egykori légi kikötőben. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Bevándorló a befogadóközponttá alakított berlini Templehof repülőtér egyik hangárja előtt 2015. december 1-jén (MTI/EPA/Kay Nietfeld)A bizottság az alkalmi áttelepítési tervet még a 28 uniós csúcsvezető december 17-18-ra kitűzött találkozója előtt beterjeszti megvitatásra. Törökországon kívül Libanonból és Jordániából is érkezhetnek ezen az úton menekültek.

A vasárnapi brüsszeli uniós-török csúcs alkalmából nyolc ország már megvitatta, hogy bekapcsolódjanak ebben a tervbe.

Németország a legelszántabb támogatója, de a Benelux-államok, valamint Ausztria, Svédország, Finnország és Görögország is részt vett a megbeszélésen, és Franciaország csatlakozása is elképzelhető. Ugyanakkor EU-tisztségviselők megjegyezték, hogy nem szükségszerűen fognak mindannyian bekapcsolódni az elképzelés megvalósításába: állítólag a hollandok és a finnek a legszkeptikusabbak.