Bezárt a debreceni menekülttábor

Harminc Molotov-koktélt találtak a görög rendőrök gazdasági bevándorlóknál a görög-macedón határnál, ahol a migránsok hétfőn is megpróbáltak áttörni. Közben Törökország 1300 Görögországba tartó migránst állított elő az égei-tengeri partokon. Itthon bezárt a debreceni menekülttábor.

Továbbra is feszült a helyzet a görög-macedón határon

Mintegy háromszáz gazdasági bevándorlónak minősített migráns tiltakozó megmozdulást tartott a macedón-görög határon, néhány tucat pedig a határon emelt kerítésre is felmászott Gevgelijánál kedden, azt követelve, hogy engedjék őket továbbhaladni - jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója.

A feszültség egyre nő, mert a hatóságok november 19. óta csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal.Németország beveti hadseregét


A német kormány berlini ülésén elfogadta és a törvényhozás alsóháza (Bundestag) elé terjesztette a hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetéséről szóló javaslatát, amely szerint Németország műholdas felderítéssel, felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel meg egy hadihajóval támogatja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció szíriai légi műveleteit.

A javaslat szerint a Bundeswehr legfeljebb 1200 katonával támogathatja a szövetséget, és egyelőre egy évig, 2016 decemberéig működik közre az IÁ szíriai állásai elleni légicsapásokban.

Menedékkérők regisztrációra várnak a berlini tartományi egészségügyi és szociális hivatal előtt felállított sátornál 2015. november 30-án. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Menedékkérők regisztrációra várnak a berlini tartományi egészségügyi és szociális hivatal előtt felállított sátornál (MTI/EPA/Kay Nietfeld)Texas jogi eljárással fenyeget

Jogi eljárással fenyegette meg hétfőn Texas állam az International Rescue Committee nemzetközi menekültügyi szervezetet arra az esetre, ha Greg Abbott texasi kormányzó utasításai ellenére szíriai menekülteket helyez el az államban. Texas egyike annak a csaknem két tucat amerikai államnak, amely korábban bejelentette: a 130 halálos áldozatot követelő párizsi támadások után nem fogad be szíriai menekülteket. Az Obama-kormány azonban egy november 25-i keletkezésű levélben figyelmeztette ezeknek az államoknak a kormányzóit, hogy a kérdés nem tartozik a hatáskörükbe, és következményekkel járhat, ha elutasítják a menekültek befogadását.

1300 migránst állítottak elő a török hatóságok

A török hatóságok 1300, Görögországba tartó migránst állítottak elő az Égei-tenger partján. Az intézkedés röviddel azután történt, hogy Törökország megállapodott az Európai Unióval a menekültáradat megfékezéséről. A török rendőrök szíriaiak, irakiak, irániak és afgánok százait, valamint három embercsempészt is feltartóztattak. Az elmúlt hónapokban ez volt a legnagyobb ilyen művelet. A migránsok közül sokakat visszaküldenek - közölték a nevük elhallgatását kérő illetékesek.

Újabb incidensek Németországban

Németországban hétfőn is több erőszakos incidensről tájékoztattak a hatóságok a menekültválsággal kapcsolatban.
A Schleswig-Holstein tartománybeli Itzehoe-ban működő befogadó állomáson egy csoport szír és egy csoport afgán menedékkérő esett egymásnak. Az összecsapásban nagyjából húszan vettek részt, öten megsérültek. Négy embert kórházba kellett szállítani, kilenc embert őrizetbe vettek. A nyugalmat 50 rendőr bevetésével állították helyre. A konfliktus oka egyelőre ismeretlen.

A svédországi bevándorlók egy részét más EU-országokba helyezik

A bevándorlók által "elárasztott" Svédország áthelyezheti más uniós tagállamokba a migránsok egy részét - jelentette be hétfőn Dimitrisz Avramopoulosz migrációért felelős európai biztos. "Svédország egyike azoknak az uniós tagországoknak, amelyek idén a legtöbb menekültet fogadták be. Kis ország, amely jelentős erőfeszítést tett a lakosságához viszonyítva" - mondta a görög uniós biztos stockholmi sajtótájékoztatóján. Morgan Johannson svéd bevándorlási miniszter közölte: az ország az év eleje óta közel 150 ezer migránst fogadott, s ez a lélekszámot tekintve olyan, mintha Németországba 1,2 millió bevándorló érkezett volna.

Fidesz: bosszúra készülnek a magyar bevándorláspolitika miatt 

A Fidesz-frakció szerint a bevándorláspárti erők politikai bosszúra készülnek a magyar bevándorláspolitika miatt, Magyarország uniós tagsági jogainak, szavazati jogainak felfüggesztéséért lobbiznak. A kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja hétfőn, azt követően rögzítette ezt az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy az Európai Bizottság napközben közölte, jegyzékbe vette azt az európai állampolgári kezdeményezést, amely arra szólítja fel az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét, kezdeményezze Magyarországgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatti eljárás megindítását.

Ismét több ezer ember érkezésére számítanak Ausztriában 

Az utóbbi napok visszaesése után összesen több mint háromezer menekült érkezésére számítanak hétfő éjfélig Karintiában, az osztrák-szlovén határ mentén szolgálatot teljesítőket is meglepte a megnövekedett migránsáradat. Vasárnap 1200, szombaton 1600 ember lépte át az osztrák-szlovén határt Karintia tartománynál, hétfő kora délutánig viszont már 1400-an.
A tartományi rendőrség tájékoztatása szerint már délután befutott egy menekültekkel teli busz, az este folyamán még további kettő érkezésére számítanak. Az embereket továbbutaztatják a határról, sokan közülük a tartományban töltik az éjszakát. A klagenfurti és a villachi átmeneti befogadóhely az utóbbi napokban kiürült, így a helyiségek már fertőtlenítve várják a menekülteket.

Kerítéselemeket rendez el egy katona az osztrák-szlovén határnál lévő befogadóállomásnál az ausztriai Spielfeldnél 2015. november 30-án. Megkezdték a spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés kiépítésének előkészítő munkálatait, a tervek szerint a kerítés még ebben az évben elkészül. MTI Fotó: Varga György


Kocsis Máté: Nem tudjuk, hogy kik települnének be Magyarországra, és mik a szándékaik 

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere szerint az is a baj az Európai Bizottság által tervezett kvótarendszerrel, hogy nem tudni, kik azok, akik annak alapján érkeznének, és mik a szándékaik. Kocsis Máté hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ha megvalósul a kvótarendszer az Európai Unió elképzelései szerint - bár a kormány azt szeretné, hogy ne így legyen -, akkor a tagállamok szeretnék tudni, hogy kik a betelepülő emberek, és mik a szándékaik. A párizsi merényletek után nyilvánvaló, hogy veszélyeket rejt a tervezet - tette hozzá

Bezárt a debreceni menekülttábor 

A kormány következetes migrációs politikájának köszönhetően hétfőn az utolsó őrizetes is elhagyta a debreceni menekülttábort - közölte a város polgármestere az MTI-vel.  Papp László (Fidesz-KDNP) közleményében emlékeztetett rá: az Orbán Viktor miniszterelnök májusi debreceni látogatásakor aláírt megállapodásnak megfelelően fogadták el azt a kormányhatározat, amelynek értelmében most bezárta kapuit a tábor. A cívisváros polgármestere köszönetet mondott Magyarország kormányának az ügyben tanúsított következetességéért és a debreceniek több hónapon át tartó türelméért.

Törökország 1300 Görögországba tartó migránst állított elő 

Mintegy 1300, Görögországba tartó migránst állítottak elő a török hatóságok az égei-tengeri partokon hétfőn, néhány órával az Európai Unióval a menekültáradat megfékezéséről megkötött megállapodás után.  A török rendőrök szíriaiak, irakiak, irániak és afgánok százait, valamint három embercsempészt állítottak elő Canakkale tartomány Ayvacik városa közelében - közölte a parti őrség. Az elmúlt hónapokban ez volt a legnagyobb ilyen művelet, a migránsokat egy kiadatási állomásra szállították, ahonnan többeket deportálni fognak - közölték a nevük elhallgatását kérő illetékesek.

Harminc Molotov-koktél került elő a görög-macedón határon 

Harminc Molotov-koktélt találtak a görög rendőrök gazdasági bevándorlóknál a görög-macedón határnál, ahol a migránsok hétfőn is megpróbáltak áttörni - mondta az M1 Macedóniában, Gevgelijában tartózkodó tudósítója az aktuális csatorna hétfő délutáni műsorában. Elmondta, hogy a görög rendőrök találták meg a robbanószereket a migránsoknál. A tudósító beszámolója szerint a határátkelőn délelőtt egy nagyobb tiltakozás volt kibontakozóban: eleinte 50-100 pakisztáni gazdasági migráns skandálta, hogy nyissák meg a határt, majd a háromszázasra duzzadt tiltakozó tömegből néhányan bontani kezdték az akadályt a leggyengébb pontján

Tovább csökkent a Németországba belépő menedékkérők száma 

A hét végén is tovább csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma a hétfőn megjelent hivatalos adatok szerint. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség vasárnap 3136, szombaton 2650, pénteken 3426 illegális határátlépést regisztrált, így három nap alatt sem érkeztek annyian jogcím nélkül Németországba, mint szeptember eleje és november eleje között egy nap alatt. Abban az időszakban 10 ezer körül volt a naponta feljegyzett határsértések száma.

Fidesz: folytatjuk az aláírásgyűjtést! 

A Fidesz-frakció folytatja a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtést, nem adja fel a küzdelmet, amíg az Európai Unió el nem törli a kvótát - közölte a kormánypárt frakcióvezetője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Kósa Lajos elmondta, a kezdeményezést már több mint egymillióan írták alá. A frakcióvezető szerint az EU és Törökország közötti megállapodás után kiderült, továbbra is van kötelező betelepítési kvóta, amely a már itt lévő egymillió ember elosztására vonatkozik. Felidézte, hogy 130 ezer bevándorló elosztásáról már döntöttek, de függőben van egy elosztási mechanizmusról szóló döntés a további 830 ezer emberrel kapcsolatban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírni készül a Fidesznek a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című petícióját Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren 2015. november 20-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírni készül a Fidesznek a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című petícióját Hódmezővásárhelyen (MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely) 

Új államvédelmi törvényt készítenek elő Ausztriában

Heteken át tartó vita után megállapodott az osztrák kormánykoalíció az új államvédelmi törvénytervezetről, amely megkönnyítheti a feltételezett terroristák elleni küzdelmet. Az új törvény egyszerűbbé tenné a veszélyt képviselő csoportosulások és személyek kiszűrését, valamint a gyanúsítottak megfigyelését és az adatgyűjtést, a mostani hat hónap helyett akár két évig is megőrizhetők lennének az információk. Továbbá a nyomozók bizalmi embert, vagyis nem a rendőrség alkalmazásában álló személyeket is bevonhatnának az ügymenetbe. A tervezet szerint az államvédelmi törvény a szélsőségesség, a terrorizmus, a kémkedés és a tömegpusztító fegyverek miatti fenyegetettség esetében alkalmazható.

Zágráb a horvát határon épült kerítés lebontására számít

A horvát miniszterelnök úgy vélekedett, a hét végi EU-török csúcstalálkozó után Ankara lelassíthatja a bevándorlást, ezért Zoran Milanovic bízik benne, hogy ha Törökország betartja a szerződésben foglaltakat, Szlovénia lebontja a Horvátországgal közös határán épített kerítést. Miro Cerar szlovén miniszterelnök úgy reagált: Ljubljana a legnagyobb örömmel eltávolítja a kerítést Horvátországgal közös határáról, amint tisztán látszik, hogy a migrációs hullám Szlovénia irányába megszűnik.

50 kilométer kerítés a görög határszakaszon?

A macedón-görög határ ötven kilométeres szakaszán épül majd három méter magas kerítés, ebből eddig mintegy tíz kilométer készült el - számolt be a vesti.mk hírportál. A lépés célja, hogy a migránsokat az áteresztőpontokra, a legális határátkelőhelyekre tereljék, és ezzel szabályozzák az országba irányuló áradatot. Kerítés azokon a szakaszokon épül, ahol a leggyakrabban igyekeznek a migránsok illegálisan bejutni Macedóniába. Az építkezés a múlt hét végén kezdődött, és a tervek szerint tíz nap alatt be is fejezik a munkálatokat - közölte a lap a hadsereg egy forrására hivatkozva.

17 ítélet Szegeden

Tizenhét ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt: hat vádlottat egy évre, tízet két évre kiutasított Magyarország területéről, egyet pedig megrovásban részesített. A vádlottak többsége koszovói állampolgárságúnak vallotta magát, de volt, aki szír, albán vagy török személyi adatokat közölt. A vádlottak a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt és felett átmászva léptek illegálisan magyar területre.

Ausztria is kerítést húz

Épül a kerítés az osztrák-szlovén határon, Spielfeldnél. A hétvégén már folytak az előkészítő munkák: fákat vágtak ki és elegyengették a talajt. Az osztrákok kerítése a tervek szerint mintegy négy kilométer hosszú lesz, kelet felé az A9-es autópályáig lezárják a zöldhatárt, az átkelőtől nyugatra pedig három és fél kilométert zárnak így le egy másik határátkelőig. A kerítés építése előtt átalakítják a beléptető központot, a migránsokat terelőkordonokkal irányítják majd. Az ellenőrzési terület mellett lesz egy mentesítő zóna: erre akkor lesz szükség, ha túl sokan torlódnak fel. Itt, a beléptető központban döntik el, kit engednek be Ausztriába, és kit fordítanak vissza.

Négy és fél évet kapott a szerbiai embercsempész

Gyorsított eljárásban négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság egy szerbiai embercsempészt, aki négy koszovói állampolgárt kísért át a zöldhatáron Röszkénél. Az ítélet szerint a férfi Szerbiában megállapodott ismeretlenekkel abban, hogy a határzáron átkísér fejenként 150 euró ellenében négy migránst. A megállapodás szerint a vádlottnak egy bűntársa által kivágott kerítésen keresztül kellett volna az első röszkei benzinkútig vinnie a koszovói állampolgárokat, a feladat sikeres teljesítéséhez egy mobiltelefont is kapott.

Migrációkutató: megvan a közös nevező

A magyar álláspont európai szinten is győzedelmeskedett - értékelte Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az európai uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójának eredményét az M1-en. Azt mondta, "sikerült közös nevezőre jutni", a zárónyilatkozatból jól látszik, hogy a mostani, kontrollálatlan bevándorlás nem jó az unió egyik tagállamának sem. Ekképp "a magyarok által elkezdett álláspont tulajdonképpen európai szinten is győzedelmeskedett" - állapította meg.

Magyarország nyertes

Törökország mellett Magyarország is nyertese a tegnapi brüsszeli megállapodásnak. Erről Ifj. Lomnici Zoltán beszélt a Ma reggelben. Az alkotmányjogász szerint az unió elismerte, hogy Törökország nélkül nem tudja megoldani a válságot. Lomnici Zoltán beszélt arról is, hogy a terrorizmus kérdése még mindig nem oldódott meg Európában.

Több mint 200 menekültet mentettek ki a török partoknál

222 bevándorlót mentettek ki az Égei-tengerből a török partoknál. A migránsok a görögországi Leszbosz szigetére tartottak négy csónakkal, az egyik túlzsúfolt vízi jármű azonban felborult. Az utasokat sikerült épségben kimenteni, a török parti őrség a fedélzetére emelte a másik három csónakban lévő embereket is. A migránsok között szíriaiak, palesztinok, tibetiek és indiaiak is voltak.

Twitteren élcelődött a görög miniszterelnök török kollégájával

A görög miniszterelnök hivatalos, angol nyelvű fiókjában négy "tréfás" üzenetet is címzett török kollégájának. Davutoglu csak az első üzenetre válaszolt. "A pilótákat illető kommentek aligha vannak összhangban a mai nap szellemével. Alekszisz, koncentráljunk a pozitív napirendünkre" - írta hivatalos Twitter-fiókjában a török kormányfő. Ciprasz üzeneteire rengeteg, javarészt a görög miniszterelnököt bíráló bejegyzést tettek közzé a Twitter-felhasználók. A politikus végül egy újabb, egyben utolsó üzenettel indokolta bejegyzéseit: "Szomszédos térségben élünk, és őszintén kell beszélnünk, hogy megoldásokat találjunk."

Akcióterv

Tizenegy pontos zárónyilatkozatot fogadtak el rendkívüli csúcstalálkozójukon az EU és Törökország vezetői Brüsszelben. A menekültválság megoldását célzó akciótervről a magyar miniszterelnök azt mondta: van rá esély, hogy ezúttal jó megállapodás született. Orbán Viktor hangsúlyozta: érvényesült a magyar érdek, vagyis nem kell migránsokat befogadni kötelező kvóták alapján. A dokumentum értelmében Törökország vállalja, hogy határain megfékezi az unióba igyekvő migránsáradatot, az onnan visszaküldötteket pedig visszafogadja. Ennek ellenében Brüsszel hárommilliárd euróval támogatja a Törökországban tartózkodó, mintegy kétmillió szíriai menekült ellátását. A két évre szóló pénzügyi keret Magyarországra nézve 18 millió eurós hozzájárulással egyenlő. Orbán Viktor kormányfő az összeget méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest.

(MTI/Európai Tanács/Christos Dogas)Bakondi: Vissza kell állítani a törvényességet a schengeni határokon

Vissza kell állítani a törvényességet a schengeni határokon - nyilatkozta az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György tarthatatlannak nevezte, hogy százak veszik semmibe az Unió és az egyes tagállamok törvényeit. A helyzet kezelését szem előtt tartva a magyar kormány nem vétózta meg a török-uniós csúcson elfogadott akciótervet - hangsúlyozta a főtanácsadó.

Hamenei: Nyugati gyökerű az iszlám világban található erőszak

Az iszlám világban terjedő erőszak gyökereit a Nyugaton kell keresni - véli Ali Hamenei ajatollah, az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője. A nyugati fiataloknak címzett, hivatalos honlapján tegnap közzétett nyílt levelében annak ad hangot, hogy a nyugati politikai kultúra évek óta terjeszti az agressziót és az erkölcsi lazaságot az iszlám világában. Arra figyelmeztetett, hogy az iszlámellenesség szítása Európában és Amerikában nem megoldáshoz, hanem a társadalmi szakadékok szélesedéséhez és kölcsönös sérelmek okozásához vezet.


Tömegverekedések Németországban

Berlinben több menekültszálláson is tömegverekedés pattant ki a hétvégén. Vasárnap délután ebédosztás közben estek egymásnak az egykori tempelhofi reptér egyik hangárjában kialakított szálláson; súlyosan megsérült egy migráns, valamint a biztonsági szolgálat két munkatársa. Szombaton a Berlinben, a Klietzben és a Sankt Andreasbergben működő befogadóállomásokon volt tömegverekedés: összesen 18-an sebesültek meg. Közben kigyulladt két szállás is; több migráns megsérült. Münchenben öngyilkos lett egy kelet-európai nő, aki a férjével és három gyermekükkel érkezett menedékkérőként Németországba. Egy 22 éves iráni bevándorlót őrizetbe vettek, mert rátámadt egy szíriai nőre a helyi állomás zuhanyzókonténerében.

Az elmúlt napok eseményeiről itt olvashat bővebben.