Hány barátod van?

Napi 4 millió mobiltelefont adnak el globálisan, a világon használt több mint 4 milliárd készülékről egy hónap alatt 5,7 milliárd CD-nyi adatot generálunk, a 3,3 milliárd internetező pedig napi 144 milliárd e-mailt küld…

A Facebookon akár ezernél is több. És hánynak tudod elmondani, hogy beleszerettél valakibe, vagy hogy szakítottál a pároddal?

Hány barátod van?

Hány barátod van, akinek el tudod mondani, hogy beleszerettél valakibe, vagy hogy szakítottál a pároddal? A kérdés a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében hangzott el, a választ pedig Pléh Csaba pszichológus-nyelvész várta mobilapplikáció segítségével az előadás hallgatóitól, a Z generáció képviselőitől, és kiderült: a legtöbben 3-4 bizalmas baráttal rendelkeznek.

Robin Dunbar antropológus elmélete szerint kapcsolataink számát és intenzitását agykérgünk mérete határozza meg, amelyből kiindulva az embernél funkcionálisan 120-140 fős ez a csoport, és ha megnézzük a ma élő vadászó-gyűjtögető népcsoportokat, azok is maximum ekkora faluközösségekben élnek – magyarázza a pszichológus-nyelvész.

Ismerősök?

De mi a helyzet a digitális világba születőkkel, hiszen a Facebook-nemzedéknél az ismerősök száma az ezret is könnyen meghaladja. Ám, ha valakit türelmesen végigkérdezünk ezerötszáz partneréről, kiderül, hogy ő is csak 100-150-ről fogja tudni megmondani pontosan, ki is az, és mit csinál. Azaz a technológia látszólag lehetővé teszi, hogy hatalmassá tegyük ezeket a köröket, de továbbra is csak 120-140 fő lesz az, aki ténylegesen jelen van a fejünkben – hívja fel a figyelmet a szakember.

Biztonságot ad

Az internet és a mobiltelefon tehát minden korábbinál könnyebbé tette a kapcsolattartást ismerőseinkkel, egyidejűleg mind gyakrabban esik szó a digitális technológia vélt vagy valós elidegenítő, bedaráló hatásairól is. A kutatások arról tanúskodnak, egyelőre urai vagyunk a kütyüknek, magyar kutatók vizsgálataiból pedig az is kitűnik, hogy sok más használati tárgyunktól eltérően a telefonunk hordoz bizonyos érzelmi töltetet, érzelmi biztonságot ad nekünk, miközben képviseli a minket körülvevő társas világot: ha a mobiltelefonra gondolunk, akkor állandóan az érzelmileg fontos kapcsolatok jutnak eszünkbe.

tudas4_1

Segít

A Magyar tudomány ünnepén a Budapesti Műszaki Egyetem néhány saját fejlesztését is bemutatta a diákoknak. Az egyik készülék például arra ügyel, hogy a gyerek a tudásszintjének megfelelő feladatot kapjon, de mégis legyen kihívás, és hozzon sikerélményt, mindezt úgy, hogy az alkalmazáshoz különféle fiziológiai mérőeszközöket csatlakoztattak, többek közt egy egycsatornás EEG-eszközt, amely az agy különböző paramétereit méri.

Legyünk erősebbek a kütyüknél!

Ehhez hasonló fejlesztő játékok, egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok - ezt hozhatja tehát el a mobilhálózatok ötödik generációja. Ami viszont fontos kérdés továbbra is: miközben tengernyi eszköz vesz körül minket, valahogy el kell kerülnünk, hogy a kütyük uralják az életünket.