Prága határozottan fellépett a hazárdjátékok ellen

Felszámolják a játéktermeket Prágában januártól a városi tanács csütörtöki döntése értelmében - közölték a cseh fővárosban pénteken. A hazárdjátékok üzemeltetéséről szóló rendelet új módosítása alapján a pénzügyminisztérium január 1-étől fokozatosan visszavonja a játéktermek üzemeltetőinek működési engedélyét.

A prágai városi tanács döntése ellen pénteken a Játékipari Szövetség, valamint a cseh gazdasági kamara is tiltakozott. A cseh fővárosban jelenleg a hatósági kimutatás szerint 313 olyan helyszín van, ahol hivatalosan engedélyezett a hazárdjáték. Ebből 101 kaszinó, amelyek a kiadott engedélyek alapján továbbra is működhetnek, 212 játéktermet azonban be kell zárni.

Andrej Círtek, a Játékipari Szövetség szóvivője szerint a 212 teremben összesen több mint hétezer játékautomata üzemel. Szakértői becslések szerint a játéktermek egy év alatt tűnhetnek el a cseh főváros utcáiból.

Nyíregyháza, 2012. szeptember 25. Egy fiatal lány pénznyerő automatán játszik Nyíregyháza egyik játéktermében 2012. szeptember 25-én. A jövő év január 1-étől át kell állni a játékautomaták szerveralapú üzemeltetésére. A központi szerver működése felett a hatóságok teljes, valós idejű ellenőrzési lehetőséggel rendelkeznének, aminek velejárója az adófizetési kötelezettséghez kapcsolódó pénzforgalmi adatok követése és a rendszer korrekt működésének folyamatos monitorozása. (MTI-fotó: Balázs Attila)

Illusztráció (MTI-fotó: Balázs Attila)

A Játékipari Szövetség szerint a városi tanács rendelete sérti a hatályos törvényeket, mert törvényesen kiadott vállalkozói engedélyeket von vissza, figyelembe sem véve, hogy még mennyi ideig érvényesek. A szóvivő elmondta: a vállalkozók jogi úton fognak védekezni, és kártérítést követelnek elveszett nyereségükért.

"A városi képviselő-testületnek joga van szabályozni a hazárdjátékokat a közrend érdekében. Azt azonban nincs joga meghatározni, hogy ki vállalkozhat és ki nem ebben a szakmában" - jelentette ki Círtek, aki szerint érthetetlen, miért maradhatnak meg a kaszinók, és miért kell felszámolni a játéktermeket.

A kaszinók és a játéktermek között Csehországban az a különbség, hogy a kaszinókban a játékautomaták mellett "élő, csoportos társasjátékokat" is űznek, többféle szolgáltatást nyújtanak, mint az egyszerű játékbarlangok.

A cseh gazdasági kamara álláspontja szerint a törvényesen működő játéktermek megszüntetése nem oldja meg az olykor hozzájuk kapcsolódó társadalmi problémákat - a bűnözést, a kábítószer-árusítást, a prostitúciót -, miközben a hivatalos játéktermek helyett nagy valószínűséggel illegális játéktermek jönnek létre, amelyeket még nehezebb lesz ellenőrizni. A kamara úgy véli, hogy a döntés korlátozza a szabad vállalkozásokat, és gazdaságilag is káros a városra nézve, mert ezáltal Prága több százmillió koronás adóbevételtől esik el.

Csehországban évek óta harcolnak a hatóságok a hazárdjátékok ellen, az utóbbi években több város is számos helyen betiltotta a játékautomaták üzemeltetését. Prágában először 2008-ban léptek fel határozottan a játékautomaták ellen, számukat akkor 8400-ról mintegy háromezerre apasztották. Ennek kijátszására azonban újfajta játékautomaták terjedtek el, amelyekre a törvény és a rendeletek nem vonatkoztak.