Egy kivétellel azonosították a hűtőkocsiban megfulladt migránsokat

A hajóforgalmat ellehetetlenítő idő miatt kevesebb migráns érkezik Görögországba, így Macedóniába és Szerbiába is, az időjárás javulása után azonban újra tömegek várhatók. Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal. A német belügyér szerint Európának meghatározott számú menekültet kellene befogadnia, de mindez a politikai menedékkérelemre vonatkozó alapjogot nem befolyásolná.

Második napja csökken a migránsok száma Horvátországban 

Második napja közel kétezerre csökkent a migránsok száma Horvátországban, a korábbi napi 6-7 ezer fő helyett - írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön.  A migránsválság kezdete óta először történt meg, hogy 12 óra alatt egyetlen illegális bevándorló sem lépte át a szerb-horvát határt. Ez kedd éjféltől szerda 13 óráig tartott, amikor az első vonattal 1011, 22 órától pedig újabb 797 migráns érkezett Szerbiából a bródi tranzitközpontba. A Közel-Keletről útnak induló bevándorlókat még az éjszaka folyamán továbbszállították Szlovéniába, ezért csütörtökön reggel mindössze 5 migráns tartózkodott a befogadóállomáson.

Bevándorlási rekord Nagy-Britanniában 

Soha nem mért szintre emelkedett a bevándorlás Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett részletes becslése alapján.  Az ONS adatai szerint a júniussal zárult egy évben a nettó bevándorlás elérte a 336 ezer főt. Ez 82 ezerrel több az egy évvel korábbi azonos időszakban mért számnál, és a bevándorlási statisztikák közlésének kezdete óta a legmagasabb. Az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás is jelentősen emelkedett, 42 ezer fővel 180 ezerre a vizsgált tizenkét hónapban.

Németh Szilárd: nem tudni, hány terrorista van a migránsok között 

A várakozások szerint egyre több migráns fog érkezni Európába, és nem tudni, hogy közülük hányan "álcázott terroristák" - fogalmazott a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke csütörtökön a Fidesz Ajkán tartott lakossági fórumát megelőző sajtótájékoztatón.  Németh Szilárd azt mondta, a titkosszolgálatok rámutattak a kötelező bevándorlási kvóta veszélyeire, hiszen ha ekkora tömegben érkeznek a migránsok, akkor a terroristák elküldhetik embereiket az Európai Unióba.  Két héttel ezelőtt ezt megtapasztalhattuk a párizsi terrortámadások esetében is - tette hozzá.

Obama menekültek befogadására szólította fel Amerikát a hálaadás napján 

Az évszázadokkal korábban Amerikába érkező zarándokokhoz hasonlította a mai menekülteket Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a hagyományos hálaadás napi üzenetében, és migránsok befogadására szólította fel a honfitársait.

"Közel négy évszázaddal azután, hogy a Mayflower vitorlát bontott, a világ tele van zarándokokkal, férfiakkal és nőkkel, akik nem akarnak többet, mint esélyt egy jobb és biztonságosabb jövőre saját maguk és családtagjaik számára" - emlékeztetett az amerikai elnök, utalva a hajóra, amely az első angliai telepeseket hozta 1620-ban az Újvilágba.

 Összecsaptak a migránsok és a rendőrök a görög-macedón határon 

Több tucat gazdasági bevándorlónak minősülő migráns csapott össze csütörtökön a görög-macedón határon a rendfenntartó erőkkel, miközben igyekeztek bejutni Macedóniába - jelentette a szerb sajtó.

A macedón hírportálok egyelőre nem közölték a hírt, a helyszínen tartózkodó szerbiai újságírók viszont arról számoltak be, hogy a főleg Iránból, Marokkóból és Pakisztánból érkezett emberek próbáltak bejutni Macedóniába. Tették ezt annak ellenére, hogy a nyugat-balkáni ország a múlt héten bejelentette, Szlovéniához, Horvátországhoz és Szerbiához hasonlóan csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal.

Egy kivétellel azonosították az áldozatokat a hűtőkocsiban megfulladt migránsok közül 

Egy kivétellel azonosították az áldozatokat, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén - közölte a burgenlandi rendőrség csütörtökön.  A 71 menekült közül 29-en Irakból érkeztek, de az áldozatok között van 21 afganisztáni, 15 szíriai és öt iráni migráns is. A menekültek között utazott két afganisztáni család is, egy házaspár három gyerekkel és azok unokatestvére, valamint egy háromfős család is együtt volt a nagy furgonban. A rendőrség tájékoztatása szerint több menekült között közeli rokonsági viszony is fennállt.  A legtöbb halottat már hazaszállították, öt holttest még a bécsi Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Intézetében van, tizenöt áldozatot Ausztriában temettek el.

Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben hetvenegy menekült holttestére bukkantak a hatóságok. (MTI/EPA/Herbert P. Oczeret)

Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én.  (MTI/EPA/Herbert P. Oczeret)Német miniszter: katasztrofális a Szíria térségében működő menekülttáborok helyzete

Katasztrofális állapotok uralkodnak a Szíria térségében működő menekülttáborokban, és ha a nemzetközi közösség továbbra is tétlenkedik, újabb nagy menekülthullám indulhat el a régióból Európa felé - figyelmeztetett egy csütörtöki lapinterjúban a német kormány nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.  Gerd Müller az Augsburger Allgemeine című lapban megjelent interjúban szégyenletesnek és embertelennek nevezte a törökországi, libanoni és jordániai táborokban élő szíriai menekültek helyzetét.  Elmondta, hogy a táborokban nincsenek téliesített sátrak, bármikor kolerajárvány törhet ki, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig már több százezer embert egyáltalán nem tud ellátni élelmiszerrel, mert nem érkezett meg 3 milliárd euró a szervezetet finanszírozó országok által idénre megígért támogatásból.Nyílt vita zajlik a vezető cseh politikusok között a menekültválságról 

Az államfőnek meggyőződése, hogy a jelenlegi migrációs hullám "szervezett invázió", és visszautasította Sobotka neki címzett bírálatait. Zeman erről abban az interjúban beszélt, amely a Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilapban jelent meg csütörtökön.

Bohuslav Sobotka a hét elején bírálta Zeman kijelentését, miszerint összefüggés van a migrációs hullám és a terrorizmus között. A kormányfő szerint az elnök túloz, az igazi veszélyt a terroristák jelentik, míg a bevándorlóknak segítséget kell nyújtani.

Zemannak meggyőződése, hogy kormányfő hozzáállása a migrációhoz veszélyes Csehországra nézve, "bizonytalanságával és több látszólagos megbékélő és humanista gesztusával, amelyek szerintem nem veszik figyelembe a reális veszélyt".
Sobotkától "eltérően én a migrációs válságot szervezett inváziónak tekintem" - szögezte le az államfő. Meggyőződése, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az Európába irányuló migrációs hullámot terroristák kiküldésére használja ki.

Egyre többen próbálnak hamis útlevéllel átkelni a görög-macedón határon

Az Utrinszki Vesznyik című macedón napilap szerint egyedül kedd délután száz olyan migránst tartóztattak fel a határon fekvő Gyevgyelijában, akik hamis szíriai, iraki vagy afganisztáni útlevéllel igazolták magukat. Ezt az információt megerősítette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szkopjei képviselője is.

A macedón belügyminisztérium eközben azt közölte, hogy visszatoloncolják Görögországba azokat, akik hamisított vagy nem megfelelő okmányokkal rendelkeznek.

Németországba több mint 950 ezer menedékkérő érkezett idén

Németországban már 950 ezernél is több menedékkérőt regisztráltak az év eleje óta a Die Welt című lap csütörtöki beszámolója szerint. A szövetségi rendőrség a Die Welt érdeklődésére közölte, hogy novemberben a hónap 24. napjáig bezárólag 192 827 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy már a hónap vége előtt csaknem egy héttel több menedékkérő érkezett, mint bármikor korábban egy hónap alatt. Az eddigi havi rekord októberben volt 181 166 fővel. A menedékkérők száma a leginkább visszafogott szakértői becslések szerint is eléri az egymilliót az év végéig.

Német belügyminiszter: kell felső határ

Európának meghatározott számú menekültet kellene befogadnia, de mindez a politikai menedékkérelemre vonatkozó alapjogot nem befolyásolná - nyilatkozta a német belügyminiszter az osztrák Standardnak. Thomas de Maiziere a napilapban megjelent interjúban úgy vélte: sokan attól tartanak, hogy az Európába áramló emberek nem mind védelmet keresnek, de szerinte ha meghúzzák a befogadottak létszámának felső határát, akkor az erről szóló párbeszéd is eredményesebb lesz az unió tagállamai között. Emellett szükség lenne a menekültügyi eljárás gyorsítására is, hiszen minél előbb ki kell derülnie, ki maradhat az egyes országokban - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Visszaesett a Görögországba tartó migránsok száma

Erőteljesen visszaesett a Törökországból tengeren át Görögországba induló menedékkérők száma, ami főleg a rossz időjárásnak tudható be - erősítette meg a Nemzetközi Migrációs Szervezet. Az IOM adatai szerint múlt vasárnap mindössze 155 migráns érkezett az égei-tengeri görög szigetekre, miközben előző nap még közel 3 ezer. Vasárnap az EU állam- és kormányfői Törökországgal közösen csúcstalálkozót tartanak, amelyen a tervek szerint elfogadnak egy akciótervet arról, hogy Brüsszel és Ankara a jövőben szorosabban együttműködik a menekültválság kezelése terén.

Trócsányi: van esély sikerrel támadni a kvótarendszert

Az igazságügyi miniszter szerint van esély a menekültek befogadásával kapcsolatos kvótarendszer sikeres megtámadására az Európai Bíróságon. Trócsányi László a Figyelő című hetilapnak elmondta: bízik abban, hogy a perbe más országok is beavatkoznak Magyarország mellett. Hazánk azt kifogásolja, hogy az Európai Tanács által nyáron elfogadott önkéntes befogadási rendszerrel ellentétben az uniós belügyminiszterek később kötelező érvényű döntést hoztak, ami sérti a tagállamok szuverenitását.

Vállalhatatlan terhek

Az unió kötelező betelepítésre vonatkozó esetleges döntése jogtalan, veszélyes, Magyarország érdekeivel ellentétes lenne, és mind a köznevelésben, mind az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben vállalhatatlan erőn felüli terheket jelentene - mondta az Emmi államtitkára egy háttérbeszélgetésen. Rétvári Bence szerint két év alatt annyit kellene költeni a bevándorlókra, mint az idei kórházi adósságrendezés. A szociális ágazat sincs felkészülve, hiszen gyest, gyedet, családtámogatásokat is meg kellene adni ezeknek az embereknek. Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár hozzátette: a köznevelésben is veszélyes és kiszámíthatatlan helyzetet idézne elő a migránsok kötelező betelepítése.

MTI/EPA/Georgi LicovszkiKövér: közös európai migrációs politika kell

Égető szükség van egy közös európai migrációs politikára - jelentette ki Kövér László Hágában, ahol a holland parlamenti felsőház elnökének meghívására tett háromnapos látogatást. A házelnök hozzátette: meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat és a gazdasági érdekeinket. Jelezte: Magyarország volt az egyetlen olyan ország, amely morális és politikai kockázatot is vállalva erősítette és védte meg az uniós határokat. Az országgyűlés elnöke találkozott mások mellett a holland belügyminiszterrel, az alsóház elnökével, valamint az ottani magyar szervezetek képviselőivel is.


Merkel-Hollande-találkozó

A francia államfő azt kérte Németországtól, vállaljon nagyobb szerepet az Iszlám állam dzsihadista szervezet elleni katonai fellépésben Szíriában és Irakban. Francois Hollande a német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján, a menekültek és a terroristák közti összemosás elkerüléséről beszélve úgy fogalmazott: sokan azért jöttek Európába, mert a szíriai mészárlások, és az Iszlám Állam öldöklései elől menekülnek. Őket be kell fogadni. Angela Merkel válaszában közölte: gyorsan kell lépni, mert az Iszlám Állam ellen nem szavakra, hanem katonai eszközökre van szükség.A politikusok együtt tisztelegtek a párizsi merényletek 130 áldozatának emléke előtt a terrorakciók utáni megemlékezések szimbolikus helyévé vált Köztársaság téren.

Egyre több az embercsempész

Többszörösére nőtt hazánkban az embercsempészet az elmúlt években. Idén eddig 535; míg 2010-ben mindössze 150 körül volt a felderített esetek száma - mondta a kormányszóvivő az M1-en. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a rendőrség és a határőrizettel megbízott rendőri egységek idén 1168 embercsempészt fogtak el, ami azt mutatja, hogy a migrációs hullámmal nőtt a szervezett bűnözés mértéke. Hozzátette: a határzár meghozta a várt eredményt, mivel töredékére esett vissza az utóbbi napokban Magyarországra illegálisan érkező migránsok száma.

Gyurcsány kitart

Nem változtat a menekültek befogadását pártoló álláspontján Gyurcsány Ferenc akkor sem, ha a magyarok, sőt saját pártja tagjainak többsége nem ért egyet vele. A volt miniszterelnök egy szombathelyi fórumon úgy fogalmazott: nem lesz 30 ezüstpénzért a politika Júdása. A Demokratikus Koalíció elnöke hozzátette: a háború elől menekülőknek nem lehet azt mondani, hogy menjenek vissza a hazájukba, ahol halál várja őket; akkor sem, ha biztosan vannak közöttük olyanok, akik reális veszélyt jelentenek.

Tuzson: Magyarország nem tudná eltartani őket

Magyarország nem tudná eltartani a kötelező uniós kvótarendszer alapján ide küldött migránsokat - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Tuzson Bence egy Lőrinciben tartott lakossági fórum előtt úgy fogalmazott: a kvóta jogszerűtlen, célszerűtlen és veszélyes, mert ez alapján évente 15 ezer ember érkezne hazánkba, ami a családegyesítést is figyelembe véve, öt év alatt szegednyi embert jelentene.

Kevesebben érkeznek

A Görögországban uralkodó, a hajóforgalmat ellehetetlenítő rossz idő miatt a megszokottnál kevesebb migráns érkezik Macedóniába és Szerbiába, az időjárás javulása után azonban újra tömegek várhatók - jelentette a szerb és a macedón sajtó. Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten jelentette be, hogy csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal. Akik nem háború sújtotta övezetből érkeznek, nem léphetik át a görög-macedón határt, ezért napok óta tiltakoznak a főleg iráni, pakisztáni, marokkói, bangladesi, szomáliai és nepáli migránsok.

 

Az elmúlt napok történéseiről itt olvashat részletesebben.