Földi: A törökök csak amerikai engedéllyel lőhettek

A terrorszakértő szerint az orosz vadászgépet megsemmisítő török rakéták példát statuáltak Oroszországnak, ami hadászatilag ugyan védhető, de politikailag biztosan nem.

Két csoportot fogtak el és bombalabort is találtak a terrorelhárítók a hétvégén, továbbá lőfegyvereket, robbanóanyagokat is lefoglaltak - jelentette be kedden az M1-en Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. Egy autóban két embert fogtak el, náluk sorozatlövő fegyverek voltak. A másik esetben négy embert vettek őrizetbe: Budapest felé, a város határában állították meg az autót, amelyben robbanóanyagot találtak, ennek az esetnek nemzetközi szálai is vannak.További embereket is őrizetbe vettek, letartóztattak, pontos számukat szerdán közlik. Hajdu János megerősítette: a kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert.

Korai még következtetéseket levonni

Őrültek mindig vannak, nem feltétlenül kell az eseményeket a ma kialakult európai problémákhoz kapcsolni – kommentálta a hírt az M1-en a terrorszakértő. A TEK-tájékoztató szakmailag korrekt volt, korai még következtetéseket levonni, hiszen a nyomozás elején vagyunk, idő kell, míg kiderül, miről is van szó pontosan. Jó hír, hogy az elhárító szervek a helyükön vannak, és jól végezték a dolgukat – hangsúlyozta Földi László.

Terrorveszély van

Tisztában kell lennünk azzal, hogy az Európa és az iszlám közt folyó háború miatt kontinensünkön, így Magyarországon is terrorveszély van, hiszen nincsenek határok, ha valaki Franciaországban megpakol egy autót bombával, nyugodtan Budapestig utazhat, és azt csinál, amit akar. Ez nem azt jelenti, hogy fog is, de potenciálisan ki vagyunk téve egy ilyen támadásnak – tette hozzá.

MTI/EPA/HaberTürk TVMás világ jön

Mivel nem tette meg időben a védelmi intézkedéseket, a megtámadott Európának most hosszabb távon is fel kell készülnie arra, hogy egy más világ következik: az életünk átalakul, hiszen háborúban állunk, amelyet merényletek, robbantások kísérhetnek, de már önmagában az is támadás része, hogy a rend a feje tetejére állt, az államigazgatás, a rendvédelem feladatai alapvetően megváltoznak.

A vegyi, biológiai fegyver csak fenyegetés

A vegyi, biológiai fegyverek bevetését Földi László egyelőre a fenyegetések, a propagandaeszközök közé sorolta, hiszen használatuk sokkal bonyolultabb, mint robbantani vagy egy rakétát kilőni, és a támadóra nézve is veszélyt jelenthetnek. „Potenciális esélye azonban mindennek van, ha eldurvul" a helyzet – tette hozzá.

Bajban az Iszlám Állam elleni összefogás

Az orosz vadászgép keddi lelövését a szakértő úgy értékelte: a török lépéssel sikerült megtorpedózni az Iszlám Állam elleni összefogást. Van két NATO-ország – az Egyesült Államok és Törökország -, amelynek nem érdeke ugyanis, hogy Oroszország és Európa újra egymásra találjon, ahogy az sem, hogy az Iszlám Állam elleni nagykoalíciót esetleg Moszkva vezesse - fejtette ki Földi. Az orosz bombázók nemcsak az Iszlám Állam hadállásait támadták, de azokat a szír csoportokat is, amelyeket az amerikaiak és a törökök szeretnének Asszad utódaként látni, azaz Oroszország üzenetet kapott, hogy mit tehet, és mit nem - emlékeztetett a szakember.

Példát statuáltak?

A törökök biztosan nem saját elhatározásukból lőttek, és az is biztos, hogy nem egy pilóta tévedéséről van szó, Ankara Washington engedélye, együttműködése nélkül ezt biztosan nem tehette volna meg – jelentette ki Földi, aki szerint nem lényeges, hol tartózkodott a gép, mert bárhol is szállt, a protokoll szerint le kellett volna vezetni a földre. Más ok nem volt a támadásra, mint példát statuálni Oroszországnak, ami hadászatilag ugyan védhető, de politikailag biztosan nem, mert most szembemenni Moszkvával semmiképpen nem szerencsés dolog - mondta a terrorszakértő az M1 reggeli műsorában.