Újból megjelentek a gyógynövények Milovicében

Változik a közép-csehországi Milovice növényvilága, miután januárban vadlovakat, októberben őstulokszerű állatokat telepítettek a volt katonai körzetbe. Az állatok lelegelték az agresszív gyomokat, a helyükön újra megjelentek a gyógynövények.

A Prágától mintegy 40 kilométerre északkeletre fekvő, több mint százötven hektáros Milovice egykor katonai körzet volt, a hajdani Csehszlovákiában állomásozó szovjet hadsereg használta. Az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évek elejéig a civil világ elől jórészt elzárták, az ottani állatvilágot és növényzetet csak a katonák gyakorlatozásai zavarták.

A terület állatokban és növényekben is rendkívül gazdag, és a cseh állam ezt a gazdagságot szeretné megőrizni, továbbfejleszteni. A nagyszabású tervek keretében most megpróbálják megmenteni mindazt, ami menthető. Külön projekt készült a térségben található ritka lepkefajok védelmére is.

A nagy-britanniai Exmoor Nemzeti Parkból érkezett vadlovak a Prágától mintegy 40 kilométerre keletre fekvő Milovice falu melletti természetvédelmi területen 2015. március 16-án. A területet az 1990-es évek elejéig a szovjet csapatok használták gyakorlópályaként, azóta nagyon elszaporodtak az agresszív fűfélék és egyes fás szárú növények, amelyek veszélyeztetett fajokat szorítanak ki. A tizennégy kancától azt várják, hogy megmentsék a  térség veszélyeztetett lepkéit és egyéb, eltűnőben lévő állat- és növényfajait. (MTI/AP/Petr David Josek) A nagy-britanniai Exmoor Nemzeti Parkból érkezett vadlovak a Prágától mintegy 40 kilométerre keletre fekvő Milovice falu melletti természetvédelmi területen 2015. március 16-án.  (MTI/AP/Petr David Josek)Súlyos probléma azonban az egész területet elborító fű és számos más agresszív növény, gyom. Ezeket szeretnék a természetvédők lelegeltetni az állatokkal, hogy teret kapjanak a térségben igen gazdagon előforduló gyógynövények.

"Tíz hónap alatt a természet hihetetlenül megváltozott. Az állatok már ismételten lelegelték a körzet egy részét, melyen a természettudósok vizsgálatai szerint nagyfokú változásokat észlelni a növényvilágban. Jórészt eltűnt az agresszív fű, számos gyomféle, és újra megjelentek, megerősödtek a gyógynövények legkülönbözőbb fajtái" - számolt be róla Dalibor Dostál, a Ceská krajina (cseh táj) nevű civil szervezet igazgatója.

"A legelő kezd hatalmas gyógyszertárrá válni. Újra megjelent például a koronafürt, az ebnyelvűfű, a zsálya, a párlófű, az orbáncfű, a kígyószisz és más értékes gyógynövények" - fejtette ki Miroslav Jirku, a cseh tudományos akadémia biológiai központjának munkatársa újságíróknak.

Eva Horcicková, a prágai Károly Egyetem botanikai tanszékének munkatársa úgy véli, hogy a hatalmas természetvédelmi körzet legelői még számos meglepetést hoznak a természettudósoknak.