Ismernünk kell a történelmet, hogy ne ismétlődhessenek meg a sötét időszakok - mondta Rétvári

A 20. század erősen meggyötörte Magyarországot: lezajlott két világháború, egy békediktátum, egy eltiport forradalom és hét rendszerváltás - mondta az államtitkár.

Minél több embernek meg kell ismernie a 20. század történelmének sötét időszakait, mert így tudjuk elkerülni, hogy azok még egyszer megismétlődjenek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások közelgő emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

Rétvári Bence a Terror Háza Múzeum előtt - a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) és a Gulag Emlékbizottság rendezvényén - úgy fogalmazott, a 20. század erősen meggyötörte Magyarországot: lezajlott két világháború, egy békediktátum, egy eltiport forradalom és hét rendszerváltás.

A II. világháború totális háború volt, amit totális diktatúra követett, és a Szovjetunió nem csak a politikai vezetést, hanem az egész magyar népet meg akarta büntetni - emelte ki az államtitkár.Rétvári Bence elmondta, Kelet-Közép-Európából becslések szerint 4,3 millió embert vittek el kényszermunka-táborokba, ám a pontos számot sohasem fogjuk tudni, mert a Szovjetunióban úgy gondolták, akiket munkatáborba visznek, azokkal sohasem kell majd elszámolni. A táborokban pedig megszűnt az emberség, csak a büntetés és az embertelenség maradt - hangsúlyozta.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a gulag és a malenkij robot sokáig tabutéma volt. Hiába léphettek át a szögesdróton és a kerítésen akik hazatértek, a kerítésen túl ott volt a "hallgatás fala", ami magasabb volt, mint a szögesdrót - tette hozzá.

A megemlékezésen részt vevő túlélőkhöz szólva azt mondta, ők legyőzték a Szovjetuniót, a kommunizmust, a vörös csillagot, és ez jelzi a szabadság diadalát.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója történeti áttekintésében  megtorlásnak nevezte a több százezer ember elhurcolását.

A Terror Háza Múzeum elé kegyeleti sétát követően érkeztek a megemlékezők a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola udvarán tartott rendezvényről, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. A múzeum előtt az összegyűltek mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én határozott úgy, hogy november 25. legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezhetett haza a Szovjetunióból.