Kisajátítanák a kürtőskalácsot a románok

Én azt mondtam a miniszternek, hogy abban a pillanatban, amikor ráteszi valaki a pecsétet, hogy a kürtőskalács az román hagyományos termék, akkor egy dologban biztosan lehetnek, hogy többé senki nem eszik kürtőskalácsot az országban.

Hagyományos román termékként regisztráltatná a kürtőskalácsot a román agrárminiszter-jelölt. Az FM szerint a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény.

Hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület nyílt levélben fordult a leendő romániai mezőgazdasági miniszterhez. A levélben leírták, hogy a kürtőskalács első írásos említése 1450-ből származik, és a termék első receptjének a leírása zabolai gróf Mikes Mária 1784-ben kiadott szakácskönyvében olvasható.

„Azért volt fontos, hogy a miniszter tudomására hozzuk ezeket az információkat, hogy mielőtt román terméknek nyilvánítaná a kürtőskalácsot, legyen tisztában azzal, hogy ez egy székely-magyar termék. Kár lenne most egy elhamarkodott döntéssel rossz útra terelni a kürtőskalács történetét” – mondta a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában Grüman Róbert, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke.

(Fotó: Marjai János)„A kürtőskalács a székelyeké, sem nem a magyaroké, sem nem a románoké, az kimondottan a székelyeké” – ezt már Bőjte Csongor Csíknádfalva polgármestere mondta a Hajnal-táj című műsorban.

„Én azt mondtam a miniszternek, hogy abban a pillanatban, amikor ráteszi valaki a pecsétet, hogy a kürtőskalács az román hagyományos termék, akkor egy dologban biztosan lehetnek, hogy többé senki nem eszik kürtőskalácsot az országban” – mondta Tánczos Barna. A szenátor nem tudja elfogadni, hogy egy több évszázados székely hagyományos terméket román hagyományos terméknek tüntessen fel bárki. Tánczos Barna szerint nagyon fontos lenne egy közös megállapodás.Nem köthető országhoz a védjegyoltalom

A leendő romániai mezőgazdasági miniszter által felvetett, a kürtőskalács hagyományos román termékként tervezett regisztrációjával kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által jegyzett oltalom nem földrajzi árujelző, ezáltal nem köthető sem országhoz, sem egy adott néphez; egyúttalazt is megjegyezte, hogy a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény.
Hallgassa meg a Határok nélkül műsorát!

Az FM kifejtette, az oltalom a bejegyzett elnevezésre vonatkozik, és az ilyen elnevezéssel forgalmazott terméket a termékleírásban foglalt receptúra szerint kell előállítani. A termékleírás elfogadásához szükséges egyeztetések már megkezdődtek, ebben minden érdekelt fél, így mind a magyarországi, mind a romániai érintettek részt vehetnek - írták.
Hallgassa meg a Hajnal-táj műsorát!

Januárban vették fel a Magyar Értéktárba

Az FM arról is tájékoztatott, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba való felvételéről idén januárban. Ezenkívül a sütemény Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező termék, amely egyedülálló hagyományos előállítási módjában és kiemelkedő jelentőségű történetét és a mai fogyasztói ízlést tekintve.