Bátaszék tölgye lett az Év Fája idén

A település 300-400 évesre becsült fája, egy molyhos tölgy nyerte el az Év Fája címet az Ökotárs Alapítvány szervezte versenyen.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott. A Hős Fa címet és a vele járó állapotfelmérő szakmai vizsgálatot és kezelési javaslatot a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját és ajándékcsomagját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el. A döntősök többek között madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba - olvasható az alapítvány pénteki közleményében.

 

Bármely közösség nevezhetett egy számára kedves fát, idén több mint hatvan jelölt indult, szakmai zsűri választotta ki közülük a 15 döntőst, majd online szavazás döntött a győztesről. A fákra összesen 21 ezer 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében, a bátaszéki tölgy 6424 voksot kapott.

A bátaszéki öreg tölgy lett az Év Fája 2015-ben. (Fotó: okotars.hu)

A bátaszéki öreg tölgy lett az év fája 2015-ben. (Fotó: okotars.hu)A győztes tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, a település hagyományai szerint minden év május 25-én borral öntözik a törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon.

A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széles körű összefogását díjazta, mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek.

A magyarországi verseny győztese részt vesz a 2016 elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Év Európai Fája címet nyeri el. A nemzetközi megméretésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést ért el.

A döntős fák történetét itt olvashatja el.