A néma gyilkos bárkit elérhet - fókuszban a cukorbetegség

A cukorbetegség olyan, alattomos kór, amely gyakran akkor okoz tüneteket, amikor már előrehaladott szakaszában jár. Hazánkban jelenleg 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, ez a szám évente 5-10 százalékkal növekszik.

Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros a cukoranyagcseréje - ismerteti a Magyar Diabétesz Társaság. Ebből sajnos egyenesen következik, hogy népbetegség, olyan betegség, amely ugyan nem gyógyítható, de megfelelő testmozgással, diétával, gyógyszerekkel a vércukornak az egészségeshez közeli szinten tartásával jól kezelhető. A betegség két fő típusa mellett - 1-es és 2-es típusú cukorbetegség - lehetséges várandósság alatt kialakuló diabétesz is.

Cukorbetegség - öninjekciózás (Fotó: AFP)

Cukorbetegség - öninjekciózás. (Fotó: AFP)Kiket veszélyeztet a cukorbetegség?

A betegségre utaló tünetek: állandó szomjúság, sok vizelet, bőrviszketés, sebek lassú gyógyulása, fáradtság, látási problémák, kéz- és lábzsibbadás, szexuális problémák.

 Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik típusú diabétesszel van dolgunk. A közhiedelem azt tartja, hogy az 1-es típusú cukorbetegség a fiatalok betegsége, mivel többnyire a 35-40 év alatti korosztályt sújtja. Ma már tudjuk, hogy ezekben a korosztályokban ugyan nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség, de bármikor előtörhet. Ennél a típusú diabétesznél a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei (béta-sejtek) elpusztulnak, és megszűnik az inzulintermelés. Az 1-es típusú cukorbetegségre való hajlam részben genetikai tényezők következménye, de vírusok is elindíthatják a béta-sejtek pusztulását, mely inzulinhiányhoz, végül pedig cukorbetegséghez vezet.

A 2-es típusú cukorbetegség többnyire 40-45 év felett alakul ki, genetikai tényezők (családon belüli halmozódás), életmódbeli okok (mozgásszegény életmód, egészségtelen, energiadús táplálkozás) egyaránt felelőssé tehetők érte. Veszélyeztetettnek tekinthető:

  • akinek életkora 45 év felett van;

  • akit magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegségekkel kezelnek;

  • akinek a családjában már előfordult cukorbetegség;

  • aki életmódjában nem vagy ritkán szerepel a mozgás és ülőmunkát végez;

  • aki túlsúlyos;

  • akinél a várandóssága alatt magasabb vércukorértéket mértek.


A felsorolt tényezők mellett sok szakember említi a stresszt mint rizikófaktort, a stressz okolható egyébként a szív- és érrendszeri betegségek-, emésztőszervi megbetegedések vagy éppen bőrgyógyászati panaszok kialakulásáért is.

Vércukorszintmérés. (Fotó: MTI)

Vércukorszintmérés. (Fotó: MTI) 

Mit tehet a cukorbeteg, hogy betegségével mégis ép életet folytasson?
A cukorbetegség kialakulásakor tehát a hasnyálmirigy inzulintermelése károsodik vagy a szervezetben nem megfelelően hasznosul a hasnyálmirigy által termelt inzulin. A glükóz az inzulinhiány vagy az elégtelen inzulinhatás miatt nem jut be a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és szintje minden egyes étkezéssel tovább emelkedik.

 Talán a legfontosabb azt tudomásul venni, hogy a diabétesz igenis szinten tartható, kontrollálható betegség. Az 1-es típusú, azaz inzulinfüggő diabéteszt egyértelműen inzulin beadásával - úgynevezett intenzív inzulinterápiával - kezelik. A 2-es típusnál szóba jöhet a szájon át szedhető gyógyszer, de éppígy az injekciós vagy inhalációs inzulin is. Mindkét típusnál nagyon fontos szerepet játszik a diéta és a rendszeres mozgás bevezetése. A fogyás - túlsúly esetén - mindenképp üdvözlendő (tehermentesíti a szervezetet), arról nem is beszélve, hogy újabb kutatások szerint  - más tényezők mellett - megakadályozhatja a cukorbetegség rosszabbodását. A tudatos életmód kialakítása orvosi és táplálkozási szakemberek segítségével, a rendszeres, akár napi szintű testmozgás (a sétától a kerékpározáson át a tornáig) bizony nagyon sokat segíthet a normálishoz közelítő cukorszint beállításában.
Sajnos, az 1-es típusú diabétesz megelőzésére nincs módunk, de a 2-es típus kialakulásának megakadályozását életmódváltással akár meg is akadályozhatjuk.

 

Vércukorszintmérés otthon - egyetlen csepp vér elegendő hozzá

A kezeletlen cukorbetegség a szervezet egészére ártalmas: a késői szövődmények érintik az idegeket, a kis és nagy ereket, ezáltal gyakorlatilag minden szervet, a szemlencsét, a látóideghártyát, a bőrt, a vesét, a szívet, az agyat.

A vércukorszint állandó ellenőrzése a betegség kialakulása után elengedhetetlen. A patikákban, gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben beszerezhető vércukorszintmérő készülékek könnyen kezelhetők, azonali értéket mutatnak és egyetlen csepp, az ujjbegyből vett vérre van szükség hozzá.

A vércukorszintmérő készülékek ára elég nagy szórást mutat, vásárolhatunk 6000 forintért, de találunk 20 ezer forintnál jóval drágább készüléket is. Az egyszeri megvételt minden inzulinkezelésre szoruló diabéteszesnek támogatja a társadalombiztosítás 50%-kal. Ehhez természetesen szakorvosi receptre van szükség. Recept nélkül a teljes összeget kell fizetnümk. Tudni kell még, hogy a vércukorszintmérőhöz rendszeresen kell úgynevezett tesztcsíkot vásárolni, amelynek ára darabonként 60 és 120 forint között mozoghat.