Jövőre akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak a családok

A jövő évtől ismét bővül a családtámogatási rendszer, az erre vonatkozó előterjesztést csütörtökön tárgyalja az Országgyűlés - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, a XI. kerületi Szemünk Fénye bölcsődében tartott sajtótájékoztatón.

A változó családtámogatási formák közül az államtitkár kiemelte a 2014-ben bevezetett gyed extrát, amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását, és amely január elsejétől már nem a gyermek egyéves, hanem féléves korától vehető igénybe. Így akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok - hangsúlyozta.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára gyerekekkel játszik a többszörös családbarát munkahelyként elismert Kürt Zrt. budaörsi székházában a gyed extráról tartott sajtótájékoztatója előtt, 2014. augusztus 25-én. A tájékoztatón elhangzott, hogy az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával.MTI Fotó: Soós Lajos

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára gyerekekkel játszik a többszörös családbarát munkahelyként elismert Kürt Zrt. budaörsi székházában a gyed extráról tartott sajtótájékoztatója előtt, 2014. augusztus 25-én. MTI-fotó: Soós LajosA gyed extra rendkívül népszerű, 2014-ben csaknem ötvenezren vették igénybe - tette hozzá.

Novák Katalin elmondta, továbbra is megmarad a testvérgyed, amely azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek, valamint továbbra is igényelhetik a főiskolai, egyetemi hallgatók az egy évre szóló diplomásgyedet.

Szintén bővül a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége, 2016-tól már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: az eddig megszokott mellett lesz mini, családi és munkahelyi bölcsőde is.

Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, eddig a tízezer lakos feletti településeken volt kötelező a bölcsődei ellátási forma, a törvényjavaslat elfogadása esetén azonban már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást.Novák Katalin kiemelte, a bölcsődei férőhelyeket az elmúlt öt évben is folyamatosan bővítették, fejlesztették, több mint hatezer új férőhelyet hoztak létre és több mint négyezret újítottak fel.

Hozzátette, a fejlesztések folytatódnak, bölcsőde- és óvodaépítésre 100 milliárd forint áll a kormány rendelkezésére a következő években.

Az államtitkár beszélt a pedagógus-életpályamodell kiterjesztéséről a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőkre. Ez a jövő évtől csaknem 900 dolgozót érint, és jelentős anyagi többletet jelent - mondta.

A további változások között említette, hogy jövő évtől egyszerre lehet majd igényelni a csecsemőgondozási díjat (csed) és a gyedet, tehát ezentúl nem kell külön-külön benyújtani az erre vonatkozó igényt.

Ezen kívül megteremtik a családi pótlékról való lemondás lehetőségét is, ami olyan családokat érinthet, amelyeknek az anyagi lehetőségei megengedik, hogy lemondjanak erről a juttatásról - közölte.