Bamakó: a túszok többsége szabad, harminc körül lehet a halálos áldozatok száma

Az al-Kaidához köthető dzsihádista csoport vállalta magára a bamakói túszejtést. A város egyik luxusszállodáját péntek délelőtt támadták meg a terroristák, akik 170 embert, többnyire franciákat és kínaiakat ejtettek foglyul. Estére a többségük kiszabadult, de a szállodában legkevesebb 27 ember holttestét találták meg. Állítólag két túszejtőt megöltek, a többiek elbarrikádozták magukat az épületben. Közben meghalt a párizsi terrortámadások egyik súlyos sérültje, így a múlt heti támadásnak már 130 áldozata van. A francia törvényhozás mindkét háza megszavazta a rendkívüli állapot három hónapra szóló meghosszabbítását.

BBC: legkevesebb 27 halott a bamakói szállodában

Az ENSZ név nélkül nyilatkozó illetékese a BBC-nek arról számolt be, hogy a 12 holttestet találtak a földszinten, és további tizenötöt a második emeleten.

Holttesteket találtak, a fegyvereseknek nincs már túszuk 

Az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy a mali főváros központjában található Radisson Blu hotelben 18 holttestet találtak. Az áldozatok között van egy francia, egy belga és két mali állampolgár is. A mali nemzetbiztonsági miniszter péntek délután egy sajtótájékoztatón közölte: "jelenleg nincs több túsz a támadók fogságában".  Egy mali katonai forrás közlése szerint két túszejtőt megöltek.

A bamakói Radisson Blu Szálloda (b) 2015. november 20-án, miután iszlám szélsőségesek megtámadták a szállodát, legalább három embert megöltek és túszokat ejtettek. (MTI/AP/Harouna Traore)

A bamakói Radisson Blu Szálloda (b) 2015. november 20-án, miután iszlám szélsőségesek megtámadták a szállodát (MTI/AP/Harouna Traore)Az al-Kaida magára vállalta

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló egyik afrikai dzsihadista csoport vállalta magára a bamakói túszejtést. A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum Twitter-üzenetében azt írta, hogy a csoport áll a támadás mögött. A Reuters brit hírügynökség közölte, hogy a terrorszervezet bejelentésének valódiságát egyelőre nem erősítették meg.

Különleges egységek a helyszínen

Amerikai és francia különleges műveleti erők tagjai is részt vesznek a túszmentő akcióban. A Pentagon közleménye szerint az amerikai katonák segítenek biztonságos helyre szállítani a hotelból kiszabadított túszokat. A francia védelmi minisztérium közölte, hogy kora délután óta a helyszínen tartózkodnak a francia különleges egységek tagjai is. Egy amerikai katonai szóvivő közlése szerint hat amerikai állampolgár is van a kiszabadult túszok között.

Három terroristát megöltek

A mali Biztonsági Minisztérium bejelentette, hogy három a fegyverest, akik elfoglalták a Radisson szállodát sikerült megölniük. Az épületbe már behatoltak a biztonsági erők tagjai, akik szintenként vizsgálják át a hotelt és szabadítják ki a szobájukban tartózkodó vendégeket. A Reuters hírügynökség szerint elbarikádozták magukat a fegyveresek a luxusszálloda hetedik emeletén.

138-an még a szállodában

A Radisson Blu luxusszálloda üzemeltetője a BBC tudósítása szerint azt közölte, hogy 125 vendég és 13 alkalmazott van még bent az épületben.

Az ORTM mali televízió adásáról készített képen a biztonsági szolgálat emberei a bamakói Radisson Blu szállodában 2015. november 20-án, miután iszlám szélsőségesek megtámadták a szállodát, legalább három embert megöltek és túszokat ejtettek. (MTI/AP/ORTM TV)

Az ORTM mali televízió adásáról készített képen a biztonsági szolgálat emberei a bamakói Radisson Blu szállodában 2015. november 20-án, miután iszlám szélsőségesek megtámadták a szállodát, legalább három embert megöltek és túszokat ejtettek. (MTI/AP/ORTM TV)Nincs magyar áldozat Maliban

A magyar külügy legutolsó információi szerint az áldozatok, túszok között nincsenek magyarok. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy információt, segítséget az algíri nagykövetségtől lehet kérni.

Hollande: Franciaország 40 elit kommandóst küldött Maliba

Franciaország a csendőrség túszszabadításra szakosodott osztagának 40 tagját küldte Maliba, az egyik bamakói szállodában foglyul ejtett emberek kiszabadítására - közölte pénteken a francia elnök. Francois Hollande egyúttal elővigyázatosságra intette "az érzékeny országokban" tartózkodó honfitársait.Az Air France légitársaság vezetése szerint a cég 12 alkalmazottja tartózkodott a szállodában a támadás idején, de már mindannyian biztonságban vannak.
A Mali Köztársaság nyugat-afrikai állam, a térség második legnagyobb országa.Hivatalos nyelve a francia, köszönhetően annak, hogy a területet a franciák az 1800-as évek végén gyarmatosították. A mai Mali Köztársaság 1960-ban jött létre, miután a Szudáni Köztársaság és Szenegál különvált.Az első elnök Modibo Keïta lett. Kormányzata szocialista jellegű, államosító gazdaságpolitikát folytatott és szoros kapcsolatokat épített ki a szocialista országokkal. 1968-ban Moussa Traoré katonai puccsot hajtott végre, és diktátorként 1991-ig volt hatalmon. Egypárti államában tőkés jellegű gazdasági reformokat hajtott végre. Az 1992. évi demokratikus választáson Oumar Konarét választották elnökké, majd 1997-ben újraválasztották. Konaré küzdött a korrupció ellen és gazdasági reformokat vezetett be. 1999-ben csatlakozott az afrikai régiószervezethez. Az ország 2000–2001-ben az ENSZ BT tagja volt. A 2002. évi demokratikus elnökválasztáson Amadou Toumani Tourét választották meg utódjául. A volt elnök Konaré lett az Afrikai Unió elnöke 2003-ban. 2012. március 21-én lázadó katonák újabb puccsot hajtottak végre és elfoglalták a stratégiailag fontos pontokat a fővárosban. Mali északi részén iszlamista fegyveresek gyakorolták a hatalmat, több nagyvárosban is.2013-ban francia vezetéssel koalíció alakult, hogy az ország északi részét megtisztítsák. Majd Ibrahim Boubacar Keïta-t választották meg államfőnek.

Nyolcvan túszt kiszabadítottak a biztonsági erők

Nyolcvan embert kiszabadítottak a mali biztonsági erők a bamakói szállodában túszul ejtett 170 ember közül - jelentette pénteken a mali állami televízió. Dzsihadista fegyveresek péntek reggel rohanták meg a Radisson Blu luxusszállodát Bamakóban, a támadásban egy francia állampolgár és két mali biztonsági őr meghalt. A támadás idején a hotelben a 190 szoba mintegy 90 százalékában laktak vendégek. Néhány órával a túszejtés után a mali biztonsági erők közölték, hogy megkezdték a hotel ostromát.

Társai elől is menekül a párizsi merénylő?

Saját társai elől is menekülhet Abdeslam Salah, akit a párizsi terrortámadások miatt keresnek a hatóságok, egy angol lap szerint ugyanis a férfinak is fel kellett volna robbantania magát a támadások után. Egy héttel a merényletek után még mindig feszült a hangulat a francia fővárosban. Sokan állítólag még mindig nem mernek metróval utazni, miután kiderült, hogy a merényletek kitervelőjét látták a támadások estéjén az egyik párizsi metróállomáson. Közben kiderült, hogy három terrorista halt meg a francia kommandósok szerdai rendőrségi rajtaütésében, Saint-Denis-ben. Egyikük a 129 áldozatot követelő merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud volt. A BBC értesülései szerint egyik testvérét közben Marokkóban őrizetbe vették.

Hazarepül a mali elnök

Megszakította csádi látogatását és hazautazik a mali elnök pénteken a Mali fővárosában, Bamakóba folyó túszdráma miatt. Ibrahim Boubacar Keita egy regionális csúcstalálkozón vett volna részt a nyugat-afrikai országban. Dzsihadista fegyveresek péntek reggel rohanták meg a Radisson Blu luxusszállodát Bamakóban, a támadásban egy francia állampolgár és két mali biztonsági őr meghalt. A támadás idején a hotelben a 190 szoba mintegy 90 százalékában laktak. A mali biztonsági erők azt közölték, hogy megkezdték a hotel megrohamozását. Helyszíni beszámolók szerint a szálloda fölé egy helikopter repült, és számos mentőautó érkezett az épülethez.

Megrohamozták a bamakói szállodát

A mali biztonsági erők megrohamozták azt a bamakói luxusszállodát, amelyben dzsihadista fegyveresek 170 túszt ejtettek - közölte az AFP francia hírügynökség. Egy katonai parancsnok arról számolt be, hogy a szállodából nagyjából 20 embert szabadítottak ki. A mali belbiztonsági hatóságok szerint a támadásban legkevesebb három túsz életét vesztette, de más források ennél több halottról számoltak be. A BBC úgy tudja, hogy aki idézni tudott a Koránból, azt elengedték. A szálloda abban a negyedben van, ahol több minisztérium is található, és diplomaták is laknak a közelben.

M1: hét magyar katona is lehet Bamako környékén

A Híradó elért egy volt katonát, aki fél évvel ezelőtt tért haza Bamakóból. Azért kérvényezte az áthelyezését, mert túl magasnak tartotta a biztonsági kockázatot. Azt mondta: hét magyar katona jelenleg is szolgálatot teljesít a környéken. Török László arról is beszélt: a szállodát egy biztonsági magánszolgálat őrzi, és mindig is kiemelt célpontja volt a terroristáknak.

Többnyire francia és kínai túszokat ejtettek Bamakóban

Sajtóhírek szerint többnyire francia és kínai túszokat ejtettek a merénylők, de aki a Koránból idézni tudott, azt elengedték. A hotelben van több kínai turista, egy francia delegáció, francia katonák és az Air France légitársaság alkalmazottjai is. A szálloda abban a városközponttól nyugatra fekvő negyedben van, ahol több minisztérium is található és diplomaták is laknak a közelben. A BBC 13, a CNN 3 halottról tud.

Egy törökországi szállodában lakott az egyik öngyilkos merénylő

Menekültként a törökországi Izmir egyik szállodájában lakott két napig a Stade de France nemzeti stadionnál múlt péntek este magát felrobbantó egyik terrorista - jelentette a Habertürk televízió a rendvédelmi szervek egyik nevének elhallgatását kérő vezetőjére hivatkozva pénteken. Ahmed el-Mohammed október 2-án érkezett Izmirbe, és a Sultan szállodában szállt meg, ahol szíriai menekültek laktak. Október 4-én hajnalban jelentkezett ki a szállodából. Ezután, feltételezhetően tengeri úton, Görögországba utazott menekültként. Görögországból Magyarország, Horvátország, Ausztria és Németország érintésével érkezett Franciaországba a televízió értesülése szerint.

Túszdráma Bamakóban

Százhetven embert túszul ejtett két dzsihadista támadó Mali fővárosában, Bamakóban egy luxusszállodában. A hotel üzemeltetője közölte: a támadók 140 vendéget és a személyzet 30 tagját tartják fogságban. Beszámolók szerint a fegyveresek reggel egy diplomáciai jelzésű járművel érkeztek a szigorúan őrzött hotelhez, majd megrohanták a szállodát. Az épületből lövöldözés hallatszott, és egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek a támadók. A 190 szobás luxusszállodát gyakran veszik igénybe külföldi diplomaták. A rendőrség lezárta a hotel környékét Bamakóban. A BBC 13, a CNN 3 halottról tud.Nemzeti megemlékezés lesz Párizsban

Francois Hollande francia államfő részvételével nemzeti megemlékezést tartanak november 27-én a múlt heti 129 halálos áldozatot követelő merényletek áldozatainak tiszteletére az Invalidusok épületegyüttesének udvarán. A nemzeti megemlékezést megelőzően a francia elnök kedden Washingtonban amerikai kollegájával, Barack Obamával, csütörtökön pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni katonai fellépés összehangolásáról.

A metróban látták a főszervezőt a támadások estéjén

A párizsi metróban járt a saint-denis-i rendőri akcióban megölt, a múlt heti párizsi merényletek feltételezett fő szervezője a támadások estéjén. A belga-marokkói dzsihadistát a Croix de Chavaux nevű megállónál rögzítette múlt péntek este 10 órakor egy kamera, nem messze attól a helytől, ahol a rendőrök megtalálták azt a Seatot, amelyet az utcai lövöldözésekhez használt egy háromtagú terrorkommandó. A rendőrség feltételezése szerint az autóból lőtt a belvárosi kávéházak teraszain ülő emberekre az Abdeslam-testvérpár. Közülük Ibrahim fölrobbantotta magát a támadássorozat után, Salah pedig elmenekült. Hasonlóan a harmadik merénylőhöz, akit a rendőrségnek eddig nem sikerült azonosítania.

2015. november 19. Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Dabiq című angol nyelvű internetes magazinja által közreadott kép az IÁ belga tagjáról, Abdelhamid Abaaoudról, aki a francia titkosszolgálatok szerint a francia fővárosban 2015. november 13-án elkövetett merényletsorozat fő kitervelője volt. Abaaoud november 18-án életét vesztette, amikor a rendőrség terroristákra csapott le Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben. (MTI/EPA/Dabiq)

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Dabiq című angol nyelvű internetes magazinja által közreadott kép az IÁ belga tagjáról, Abdelhamid Abaaoudról, aki a francia titkosszolgálatok szerint a francia fővárosban 2015. november 13-án elkövetett merényletsorozat fő kitervelője volt. Abaaoud november 18-án életét vesztette, amikor a rendőrség terroristákra csapott le Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben. (MTI/EPA/Dabiq)Orbán Viktor: az európai gondolkodásnak meg kell változnia

A párizsi terrortámadás után Európa vezetőinek meg kell változtatniuk gondolkodásmódjukat - mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A kormányfő emlékeztetett: Magyarországot a déli zöldhatáron épített kerítés miatt többször vádolták embertelenséggel, de ma már világos, hogy a migránsok feltartóztatása és az európaiak életének védelme között kell választani. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a schengeni megállapodás jelenleg nem működik. Van olyan tagország, például Magyarország, amelyik minden erejét mozgósítva betartja és vannak olyanok, mint például Görögország, amelyek nem. Orbán Viktor ismét kijelentette: a kötelező uniós beléptetési kvóta rendszerét el kell törölni, mert fokozza a terrorveszélyt.
Orbán Viktor a 180 percben


Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. november 20-án (MTI-fotó: Máthé Zoltán)Belgium nem emel

Belgiumban nem emelik tovább a terrorfenyegetettségre vonatkozó riasztási szintet. A nemzetbiztonsági tanács közlése szerint ugyanakkor a rendőrök és a katonák a továbbiakban gyakrabban járőröznek majd. Belgiumban a múlt heti párizsi terrorcselekmények után a négyfokú skála harmadik szintjére emelték a terrorfenyegetettségi riasztást. A merényletek feltételezett kitervelője és egyes elkövetői is belga állampolgárok voltak, és az akciókat vélhetően részben Brüsszel Molenbeek nevű városrészében szervezték meg.

Néhány terrorista a menekültválságot kihasználva jöhetett

Néhány terrorista a menekültválságot kihasználva jutott be Franciaországba - jelentette ki a francia miniszterelnök. Manuel Valls este egy tévéinterjúban azt mondta: a schengeni rendszert megkérdőjelezi, ha Európa nem teljesíti kötelezettségeit a határok védelmében. Közben a francia államfő hivatala este bejelentette: Francois Hollande parancsot adott az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki légicsapások fokozására. A francia államfő hat nappal azután adta ki a parancsot, hogy a dzsihadista szervezet magára vállalta a múlt pénteki, több mint 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorcselekmények elkövetését.

Robbantással nyitott utat magának a francia rendőrség

Az ajtót felrobbantva hatolt be egy házba a francia rendőrség egy terrorellenes művelet közben a kelet-franciaországi Charleville-Mezieres településen csütörtök délután. A rendőrségi szóvivő részleteket nem mondott. Franciaországban a múlt pénteki párizsi támadások miatt rendkívüli állapotot rendeltek el, amelynek értelmében a rendőrség bírói engedély nélkül is tarthat razziákat és házkutatásokat. A Párizstól 235 kilométerre keletre fekvő Charleville-Mezieres településen a rendőrség dzsihadista hálózatok és engedély nélkül tartott fegyverek után kutat. A francia parlament alsóháza csütörtökön jóváhagyta a rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A felsőház pénteken szavaz a javaslatról.

Újabb őrizetbe vételek Brüsszelben

Házkutatásokat tartott a rendőrség Brüsszelben és környékén csütörtökön a párizsi merényletekkel kapcsolatban, összesen kilenc embert vettek őrizetbe - közölte a belga ügyészség. A kilencből hét őrizetbe vett személy közvetlenül összefüggésbe hozható az egyik párizsi öngyilkos merénylő, a francia állampolgárságú Bilal Hadfi terrorcselekményével - közölte az ügyészség. A másik két őrizetbe vettet szintén azzal gyanúsítják, hogy köze volt a támadássorozathoz. A különböző közlések alapján legalább hét razzia zajlott le csütörtökön Brüsszelben és környékén.

Rohamrendőrök Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében 2015. november 16-án, három nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. A belga rendőrség előző nap hét embert előállított a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben, miután bizonyossá vált, hogy a párizsi merényletsorozat szálai a Molenbeek kerületbe vezetnek.  (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Rohamrendőrök Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében (MTI/EPA/Olivier Hoslet)Őrizetben négy külföldi Szlovákiában

Szlovákiában őrizetbe vettek négy külföldit a múlt pénteki párizsi merényletekkel összefüggésben. Kettőnek közülük nem ismerik a személyazonosságát. Robert Kalinák belügyminiszter szerint Franciaországból érkeztek Szlovákiába, és akkor fogták el őket, amikor elhagyni készültek az országot, de kiderült, hogy hamis bolgár útlevelük van. A pozsonyi Pravda értesülései szerint nagyobb mennyiségű készpénzt is találtak náluk.

A francia hatóságok nem tudták, hogy Abaaoud visszatért az országba

Franciaország semmilyen arra vonatkozó információt nem kapott egyetlen európai országból sem, hogy a saint-denis-i rendőri akcióban megölt Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteki 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezője Európában lehet - mondta csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. "Semmilyen információ nem érkezett hozzánk európai országokból, ahol megfordulhatott, mielőtt Franciaországba érkezett, hogy végigment Európán és elért Franciaországba" - mondta a belügyminiszter. A 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számít. A férfi 2014-től Szíriában volt, de 2015 februárban azzal dicsekedett egy iszlamista magazinnak, hogy problémamentesen utazgat Szíria és Belgium között. November 16-án, három nappal a merényletsorozat után jelezte Párizsnak egy Európán kívüli ország titkosszolgálata, hogy Abaaoud Görögországban van. A belga-marokkói dzsihadista ellen Belgium által kiadott nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, miután húsz év börtönbüntetésre ítélték távollétében.

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Dabiq című angol nyelvű internetes magazinja által közreadott kép az IÁ belga tagjáról, Abdelhamid Abaaoudról, aki a francia titkosszolgálatok szerint a francia fővárosban 2015. november 13-án elkövetett merényletsorozat fő kitervelője volt. Abaaoud november 18-án életét vesztette, amikor a rendőrség terroristákra csapott le Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben. (MTI/EPA/Dabiq)

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Dabiq című angol nyelvű internetes magazinja által közreadott kép az IÁ belga tagjáról, Abdelhamid Abaaoudról, aki a francia titkosszolgálatok szerint a francia fővárosban 2015. november 13-án elkövetett merényletsorozat fő kitervelője volt. Abaaoud november 18-án életét vesztette, amikor a rendőrség terroristákra csapott le Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben. (MTI/EPA/Dabiq)Hivatalos: meghalt a párizsi merényletek fő szervezője

Hivatalosan is megerősítették, hogy meghalt a párizsi merényletek fő szervezője. A 129 ember haláláért felelős férfit a tegnap, Saint-Denis-ben megölt terroristák között azonosították. Előzőleg a francia nemzetgyűlés megszavazta a rendkívüli állapot 3 hónapra szóló meghosszabbítását. A parlament felsőháza, a szenátus holnap szavaz a javaslatról. Párizsban vasárnapig marad a gyülekezési tilalom, de a rendőrség jelezte, hogy a merényletek helyszínein továbbra is lehet megemlékezéseket tartani. Arról is döntöttek, hogy ezentúl a francia rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik fegyverüket. Közben a belga ügyészség közölte: Brüsszelben és környékén hét házkutatást tartottak, egy embert őrizetbe vettek.

Eddig nem látott videót tettek közzé a múlt pénteki terrortámadásról

A brit Daily Mail online oldalán csütörtök reggel megjelent videón az egyik olyan kávézó biztonsági kameráinak felvételeit lehet látni, melyben a múlt pénteki merényletek részeként lövöldöztek. Vigyázat, felkavaró tartalom! Két ember meghalt, hét embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban - közölték rendőrségi források nem sokkal szerda dél előtt.Egy nő felrobbantotta magát

Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található külváros egyik sétálóutcájában található lakásnál, célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves, Marokkóban született, belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt. Rendőrségi források szerint egy nő felrobbantotta magát, egy másik terroristát pedig távcsöves puskával lőttek le. A BBC szerint a nő Abdelhamid Abaaoud rokona volt. A Channel 4 hírtelevízió úgy tudja, Abaoud a hajnalban lerohant lakásban van, a romok alatt. Jonathan Rugman, a csatorna helyszíni tudósítója a Twitteren azt írta, hogy a férfit betemette a törmelék. Azt nem tudni, hogy életben van-e még. Három további embert, akik elsáncolták magukat a lakásban, letartóztattak a rendőrök. Rajtuk kívül még négy embert állítottak elő a rendőrök, ők nem a lakásban voltak.Rendőrök sérültek meg

Három, más források szerint öt rendőr könnyebben megsebesült a rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott. Eközben rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében húzódó sétálóutcában. A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak. Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitnak ki szerdán.

Őrizetbe vették a lakás kiadóját

A lakás a Rue du Corbillonon, Saint-Denis kerület egy kis utcájában található, közel a pénteki támadások egyik helyszínéhez, a Stade de France stadionhoz, ahol két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát aznap. Az AFP jelentése szerint letartóztatták azt a férfit, aki kiadta a terroristáknak a lakást. A francia hírügynökség úgy tudja, a rendőröknek azt mondta, hogy két belga férfi vette ki tőle az ingatlant, és egy barátja kérte meg, hogy adja ki a lakást, ezért eszébe sem jutott, hogy terroristák lehetnek.

Egy terrorista elbarikádozta magát a városházán

Délelőtt a BBC arról számolt be, hogy valószínűleg egy terrorista barikádozta el magát kerület polgármesteri hivatalában, és lehet, hogy bombacsapdákkal van tele az az épület, amely a hajnalban megrohamozott lakástól néhány utcányira áll. Az AP szerint maszkos rendőrök hatoltak be a városházára, lövéseket lehetett hallani odabentről. A rendőrségi akció nem sokkal dél előtt ott is véget ért. A BBC arról számolt be, hogy letartóztattak egy fehér inges férfit, rendőrök gyűrűjében vitték el. A mentősök több embert kísértek a városháza környékén várakozó mentőautókhoz. A riporter szerint a sérülteket takarókba burkolták, de saját lábukon szálltak be a járművekbe, állapotuk tehát nem lehet súlyos. A mentőautók a közeli Rue du Cygne-en található klinikára indultak.

Rendőrök gyűrűjében visznek el egy férfit, akit  a szerda délelőtti  rendőrségi akció során tartóztattak le Párizs Saint-Denis kerületében 2015. november 8-án. (Fotó: EPA/Ian Langsdon)Egy harmadik feltételezett merénylő is meghalt a saint-denis-i műveletben

Egy harmadik feltételezett merénylő holttestére bukkantak a törmelékek alatt a rendőrök abban a lakásban a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban, ahova szerda reggel nagy erőkkel hatolt be a rendőrség - jelentette az i-Télé francia hírtelevízió. A belügyminiszter korábban nem zárta ki, hogy egy harmadik terrorista is meghalt a rendőrök által indított ostrom kezdetén. Hét embert őrizetbe vettek.

Francia államügyész: Abaaoud nincs a letartóztatottak között

Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteki párizsi merényletek feltételezett szervezője nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között - közölte François Molins illetékes francia államügyész, hozzátéve, hogy a rajtaütés halálos áldozatai közül kettőt még nem azonosítottak.

Washington Post: Meghalt a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője

Meghalt a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud - értesült a The Washington Post szerdán hírszerzési forrásból. A francia hírportáloknak és televízióknak ezt nem tudták megerősíteni rendőrségi források. A rendőrség korábban azt közölte, hogy legalább ketten haltak meg az akcióban, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát. Az i-Télé hírtelevízó szerint ő Abaaoud unokatestvére. A hírcsatorna úgy tudja, hogy a rendőrök a törmelékek között egy harmadik feltételezett merénylő holttestét is megtalálták.