Döbbenet Németországban, tűzpárbaj Párizsban

A párizsi merényletek feltételezett szervezője nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között - közölte az illetékes francia államügyész, hozzátéve, hogy a rajtaütés halálos áldozatai közül kettőt még nem azonosítottak. A The Washington Post nem sokkal korábban hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Abaaoud halott.

Ban Ki Mun: együttérzéssel kell kezelni a menekültek ügyét

Együttérzéssel kell kezelni a menekültek és migránsok ügyét, a párizsi merényletek ellenére is - vélekedett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Francois Hollande francia államfővel folytatott szerdai telefonbeszélgetése során. Mint a világszervezet közleményéből kitűnik, a főtitkár ismételten elítélte a múlt pénteki merényleteket, és részvétét nyilvánította Hollande-nak. Az alkalmat megragadta arra is, hogy "aláhúzza, fontos, hogy Franciaország és Európa továbbra is együttérzéssel bánjon a menekültekkel és a migránsokkal, valamint tartsa tiszteletben emberi jogaikat".

Meghalt a főszervező?

Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti párizsi merényletek feltételezett szervezője és Salah Abdeslam, a szökésben lévő és körözés alatt álló merénylő nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között - közölte Francois Molins illetékes francia államügyész, hozzátéve, hogy a rajtaütés halálos áldozatai közül kettőt még nem azonosítottak. Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a hét órás rajtaütés során, hét férfit és egy nőt. Az ügyész azt is elmondta, hogy "minden jel arra utal", hogy a csoport újabb merényletre készült. A The Washington Post nem sokkal korábban hírszerzési forrásokra hivatkozva - további részletek közlése nélkül - azt jelentette, hogy Abaaoud halott.Hősként gyászolják a terroristák által megölt rendőrkutyát

Hősnek kijáró tisztelettel gyászolják a világhálón a Diesel nevű rendőrkutyát, amelyet terroristák lelőttek a Saint-Denis párizsi elővárosban szerdán végrehajtott antiterrorista akció során. A francia rendőrség a Twitter közösségi portálon jelentette a Raid elitkommandó hétéves kutyájának, a Diesel nevű belga juhásznak a halálát, közzétéve a csapat tagját alkotó állat fotóját is.

Egyelőre nem lép fel közönség a rockegyüttes

Meghatározatlan ideig nem lép fel közönség előtt az Eagles of Death Metal kaliforniai rockegyüttes, amelynek péntek esti párizsi koncertjén a Bataclan rendezvényközpontban 89 embert öltek meg a terroristák. A zenekar tagjai szerdán első ízben foglaltak állást a merényletek ügyében, közleményükben elborzadásuknak adva hangot és hangsúlyozva, hogy "még mindig próbálják feldolgozni a történteket". Közölték, hogy visszatértek az Egyesült Államokba, és meghatározatlan ideig nem adnak további koncertet.

Német belügyminiszter: további támadások lehetnek

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Párizs után Európában máshol is elkövethet összehangolt, és jól képzett terroristák által kivitelezett merényleteket - figyelmeztetett a német belügyminiszter. Thomas de Maiziere kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség "Európában és Németországban is komoly, méghozzá nagyon komoly". A célpontokat és a merényletek kivitelezését tekintve megállapítható, hogy az iszlamista terrorizmus átalakulóban van. Ezt jelzik a párizsi támadások is, amelyek magas fokú szervezettségről és az elkövetők alapos képzettségéről tanúskodnak - tette hozzá.

Osztrák belügyminiszter: Európa nem tud több menekültet befogadni

Európának le kell mondania a szíveslátás kultúrájáról, a kontinens ugyanis már nem tud több menekültet befogadni - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner  Szófiában, ahol a Salzburgi Fórum kétnapos belügyminiszteri konferenciáján vesz részt. Az osztrák tárcavezető a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a terrorizmus és a menekültválság legyőzése olyan kihívás, amellyel egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni. "Ezért közös megoldásokat kell keresnünk" - hangsúlyozta Mikl-Leitner.

Egy harmadik feltételezett merénylő is meghalt

Egy harmadik feltételezett merénylő holttestére bukkantak a törmelékek alatt a rendőrök abban a lakásban a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban, ahova szerda reggel nagy erőkkel hatolt be a rendőrség - jelentette az i-Télé francia hírtelevízió. A belügyminiszter korábban nem zárta ki, hogy egy harmadik terrorista is meghalt a rendőrök által indított ostrom kezdetén. Ezzel háromra emelkedett a hét órán át tartó rajtaütésben meghaltak száma, hét embert őrizetbe vettek.

Hatalmas bombatámadást hajtott végre Moszkva Szíriában

A modernkori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő keddi szíriai akcióját: azt, hogy Moszkva hadászati bombázókat küldött az Iszlám Állam egyes szíriai állásainak megsemmisítésére. Értékelések szerint az akció a szíriai orosz légicsapások fokozódását jelezte, illetve azt, hogy az orosz hadászati légierő immár "magához tért", már nem küszködik finanszírozási nehézségekkel.

Emelt fokozat több országban

Több ország is magasabb terrorkészültségi fokozatot vezetett be a múlt heti párizsi terrorcselekmények nyomán. Svédország és Dánia mellett erről döntött Olaszország és Svájc is. Svéd rendvédelmi források azt mondták, hogy megsokszorozták a rendőrségi jelenlétet a "stratégiai, illetve köztereken", így a nagykövetségek előtt is. Olaszország katonákat vezényelt a forgalmasabb helyekre és szigorúbban ellenőrzik a Vatikánvárosba tartókat is.

EPA/MOURAD BALTI TOUATIOlasz államfő: a terrorizmus globális háborúval fenyeget

Úgy kell biztonságot teremtenünk, hogy emiatt ne kelljen lemondanunk megszerzett szabadságunkról - jelentette ki Sergio Mattarella olasz államfő Firenzében a párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatos beszédében, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus globális háborúval fenyeget. Sergio Mattarella szerint a terroristák "az új évezredet eltorzító" globális háborút igyekeznek kirobbantani,  mégpedig teljesen új "módszerekkel".  Az olasz köztársasági elnök kijelentette: "a terrorizmus keltette rettegés ki akar bennünket forgatni természetünkből, de mi nem hajlunk meg előtte!" Hozzátette: "nem hagyjuk, hogy elrabolják eddigi életvitelünket és jövőnket, meg fogjuk védeni életminőségünket".

Rendkívüli állapotot február végéig?

A francia kormány szerdán megvitatta a múlt heti párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot szigorításáról és három hónapos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot.  A tervezet, amelyről csütörtökön szavaz a nemzetgyűlés, pénteken pedig a szenátus, november 26-tól február végéig hosszabbítaná meg a rendkívüli állapotot. A jelenlegi jogszabály értelmében házi őrizetben tartható minden olyan személy, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet. Péntek óta 118 embernek tiltotta meg a belügyminisztérium a lakhelye elhagyását.

Minden jövő heti BL- és EL-mérkőzést megrendeznek 

Az Európai Labdarúgó Szövetség szándékai szerint minden Bajnokok Ligája- és Európa Liga-csoportmérkőzést megrendeznek a jövő héten. A keddre tervezett Belgium-Spanyolország és Németország-Hollandia barátságos válogatott találkozó a péntek esti, párizsi merényletek nyomán kialakult terrorfenyegetettség miatt elmaradt. Ennek kapcsán az UEFA közleményben jelezte, hogy a jövő héten esedékes 40 európai kupameccset a kiírásnak megfelelően megtartják, és eddig egyetlen klub sem jelezte halasztási szándékát.

EPA/JULIAN STRATENSCHULTEKiugrott terrorista: a dzsihadista szervezet belső gondokkal küzd

Vezetői félelemben élnek, s szakadozóban van az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - erről beszélt az amerikai The Daily Beast munkatársának Isztambulban a szervezetből kiugrott egyik terrorista.  Az Abu Khaled álnéven szerepeltetett terrorista hosszasan beszél az Iszlám Állam belső ügyeiről; legalábbis arról, amit ő megismerhetett. A többi között például arról, hogy a szervezet egyre jobban támaszkodik a külföldről érkező fanatikusokra, ám a vezetők tartanak is attól, hogy esetleg nem teljesen lojálisak. A terrorszervezet vezetőit az is aggasztja, hogy a szervezet széttöredezhet, etnikai és nemzeti hovatartozástól függően bomolhat csoportokra.

100 ezer muszlimot öltek meg az elmúlt egy évben

Az Iszlám Állam terrorszervezet az elmúlt egy évben 100 ezer muszlimot ölt meg Szíriában és Irakban - mondta II. Abdalláh jordániai király szerdán újságíróknak, miután Heinz Fischer osztrák szövetségi elnökkel találkozott Bécsben. Abdalláh szerint a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényletek csak újabb példái annak, hogy szükség van a "terror elleni globális harcra". A világnak továbbá egy "átfogó megközelítésére" is szüksége lesz ahhoz, hogy a terrorizmus csapásával felvehesse a harcot - tette hozzá.

Azonosították mind a 129 áldozatot 

Azonosították a múlt heti párizsi merényletek mind a 129 halálos áldozatát - közölték szerdán az illetékes hatóságok.
A 352 sérültből 195 embert még mindig kórházban ápolnak, 41-en vannak intenzív osztályon, hárman pedig életveszélyes állapotban vannak - mondta a nemzetgyűlésben az egészségügyi miniszter. "Minden egyes elhunyt áldozatnak megvan a személyazonossága, azaz 129 embernek, és mintegy száz család fejet hajthatott a hozzátartozója előtt az Igazságügyi Orvostani Intézetben" - olvasható a szerdai kormányülés jegyzőkönyvében.

EPA/YOAN VALATÚjra megnyitották a gazdátlan csomag miatt kiürített koppenhágai repülőtéri utascsarnokot 

Újra megnyitották szerda délután a koppenhágai repülőtér 3-as számú utascsarnokát, amelyet nem sokkal korábban egy gazdátlan csomag miatt ürítettek ki - közölte a repülőtér vezetése. A légikikötőbe több rendőrségi jármű, tűzoltó és mentőautó érkezett, tűzszerészek láttak munkához. Az utasfelvételt a 2-es számú terminálba irányították át, ami jelentős torlódáshoz és járatok késéséhez vezetett. Az utascsarnokot érintő tömegközlekedési járatokat leállították. Utóbb azonban a dán rendőrség Twitter-bejegyzéséből kiderült, hogy félreértés történt, veszélyhelyzet nem volt.  A 3-as terminál főként a skandináviai járatok fogadására és indítására szolgál.

Brüsszel tovább nehezítené a lőfegyverhez jutást

Olyan javaslatokat tett közzé szerdán az Európai Bizottság, melyek elfogadása szándékai szerint tovább nehezíti majd a lőfegyverhez jutást, jobban követhetővé teszi majd a legális lőfegyvereket, és a mostaninál is szigorúbban biztosítja a hatástalanított fegyverek működésképtelenségét. A bizottság arra tett javaslatot a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, valamint a társjogalkotó Európai Parlamentnek, hogy módosítsák azt az irányelvet, amely a magánszemélyek lőfegyverhez jutását és a fegyverek szállítását szabályozza a tagállamok között.

Nem marad el a hétvégi Bundesliga-forduló

A Német Labdarúgó Liga tervei szerint minden mérkőzést megrendeznek az élvonal péntektől vasárnapig esedékes fordulójában.  A liga hozzátette: minden városban a Bundesliga-klubok biztonsági szolgálatai - az illetékes állami és szövetségi hatóságokkal való egyeztetés után - döntenek az adott meccs megrendezéséről.  Emlékeztetnek: a mérkőzések lehető legbiztonságosabb megrendezése érdekében a házigazda kluboknak máskor is egyeztetniük kell a hatóságokkal.

Francia belügyminisztérium: újabb 118 házkutatás és 25 előállítás

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében 118 helyen tartottak házkutatást szerdára virradó éjjel, 25 embert őrizetbe vettek, 34 fegyvert lefoglaltak - közölte a francia belügyminisztérium. Az elmúlt három éjjel 414 helyen volt házkutatás, 60 embert vettek őrizetbe és 75 fegyvert foglaltak le. Száztizennyolc embert házi őrizetbe helyeztek, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

Minden rendőr fegyvert kap

Francois Hollande francia államfő arra kérte a franciákat, hogy ne engedjenek a "befelé fordulás, a félelem, a túlzások kísértésének" a 129 áldozatot követelő múlt heti párizsi merényleteket követően. Azt is jelezte, hogy minden rendőrt és csendőrt felfegyvereznek. A szerda hajnalban elindított rendőrségi művelet "megerősítette, hogy háborúban állunk, a terrorizmus elleni háborúban, amely maga döntött arról, hogy háborút indít ellenünk" - fogalmazott az államfő. A merényleteket követően "a társadalmi kohézió a legjobb válasz és a nemzeti egység annak a kifejezése. Hajthatatlannak kell lennünk a gyűlölet minden formájával szemben. Semmilyen idegengyűlölő, antiszemita, muzulmánellenes tettet nem tűrünk meg" - mondta a francia elnök.

EPA/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUTTovább fenyeget az IÁ

Amerikai városokat fenyegetett meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. A terroristák egész listát állítottak össze, s konkrétan megnevezték, hogy mely városokban akarnának merényleteket elkövetni. A listán huszonhárom szövetségi állam ötvenöt városa szerepel. Köztük például Texas, ahol hét városban ígértek a terroristák merényleteket,a louisianai Shreveport, a kaliforniai Monterrey, vagy az arizonai Phoenix, a nevadai szerencsejáték-város, Reno, a floridai St. Augustine, amely egyébként az Egyesült Államok legrégebbi városa, vagy a dél-dakotai Rapid City.

Törvényi szigorításokat helyezett kilátásba a szlovák kormányfő

A terrorizmus elleni harc jegyében a törvényi háttér szigorítását helyezte kilátásba Robert Fico szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormány biztonsági tanácsának ülése után. Az elsősorban a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást érintő változtatások konkrétumairól már jövő hétfői ülésén dönteni akar a pozsonyi kormány biztonsági kabinetje, a törvénymódosításokat gyorsított eljárásban tárgyalja majd a törvényhozás

A Bataclan egyik öngyilkos merénylőjének utolsó SMS-e alapján indult a művelet Saint-Denis-ben 

A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó SMS címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban feltételezett terroristákat vett őrizetbe a rendőrség - jelentette a France2 francia közszolgálati híradó.  "Elindultunk, kezdünk" - ezt az üzenetet küldte el múlt péntek este 21 óra 42 perckor az egyik öngyilkos merénylő, mielőtt társaival behatolt a Bataclanba. A mobiltelefont a koncertterem előtti szemetesben találták meg a rendőrök. A telefonban a Bataclan terméről is szerepelt egy részletes tervrajz. A France2 szerint a nyomozók megállapították, hogy az a mobiltelefon, amelyikre az üzenetet küldték, a Párizstól északra található Saint-Denis előváros sétálóutcájában, a rue de la République 48-as számú házában volt.

Gazdátlan csomag miatt kiürítették a koppenhágai repülőtér egyik utascsarnokát 

Egy gazdátlan csomag miatt kiürítették szerdán a koppenhágai nemzetközi repülőtér egyik utascsarnokát - közölte internetes oldalán az Expressen című dán lap.  A cikk szerint a légikikötőbe két rendőrségi jármű érkezett, amelyből golyóálló mellényt viselő rendőrök szálltak ki.  A hatóságok tájékoztatása szerint egy gazdátlan csomagra bukkantak.
"Nem tudjuk, hogy mi van a csomagban, de nem hagyatkozunk a véletlenre, megkezdtük a terem kiürítését" - közölte Rasmus Winter, a reptér képviselője. A Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy az utasokat a többi váróba vitték át. A légikikötőnél lévő metróállomás nem üzemel.

 Merkel: a futballmérkőzés eltörlése felelősségteljes döntés volt 

A hannoveri válogatott futballmérkőzés terrorfenyegetettség miatti eltörlése felelősségteljes döntés volt - nyilatkozott a német kancellár szerdán.  Angela Merkel, aki maga is részt vett volna a keddi német-holland meccsen, újságírók előtt tett rövid sajtónyilatkozatot, miután rendkívüli megbeszélést tartott a kabinet néhány miniszterével és a német titkosszolgálatok vezetőivel.  "Én is egyike vagyok a szurkolóknak, akik szomorkodnak a meccs elmaradása miatt. De a biztonsági szakértők felelősségteljesen döntöttek" - fogalmazott Merkel. Hozzátette: "Ezek nehéz döntések, ezúttal kivált nehezek voltak, hiszen a szabadság és a biztonság egymással hadban álló prioritásairól van szó. De helyes volt, hogy a keddi döntést a biztonsági érdekek alapján hozták meg."

(MTI/EPA/Sören Stache)Azonosították mind a 129 párizsi áldozatot 

"Minden egyes elhunyt áldozatnak megvan a személyazonossága, azaz 129 embernek, és mintegy száz család fejet hajthatott a hozzátartozója előtt az Igazságügyi Orvostani Intézetben" - olvasható a francia kormányülés jegyzőkönyvében.

A dokumentum szerint 89-en haltak meg a Bataclan koncertteremben, egy embert öltek meg a terroristák a Stade de France nemzeti stadion közelében, a többi áldozat az utcai lövöldözések során, kávéházak teraszán vesztette életét.

Hivatalos: két halott, hét embert vettek őrizetbe

A reggel kezdődött akcióban két ember halt meg, köztük a nő, aki felrobbantotta magát. Hét embert őrizetbe vettek. Közülük hármat a rendőrség hozott ki a művelettel célba vett lakásból, ketten a szomszédos lakásokban voltak, két másik embert pedig a környéken fogtak el.

Valamennyi feltételezett terroristát ártalmatlanították - mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Stéphane Le Foll kormányszóvivő.

A média korábbi értesülései szerint az akció célpontja a múlt pénteki párizsi merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt.

Vége a rendőrségi akciónak

Az AFP értesülései szerint véget ért a razzia Saint-Denisben. A környéket azonban továbbra is biztosítják a rendőrök. A hírt az MTI is megerősítette.

Kovács: terrorelhárítási koordinációs bizottság jön létre

A terrorelhárítási és megelőzési munka megerősítésére koordinációs bizottságot állítanak fel a Terrorelhárítási Központ égisze és ellenőrzése alatt - ismertette a kormány szerdai döntését Kovács Zoltán budapesti sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán elmondta:  a bizottság tagjai az érintett szolgálatok, az ezzel foglalkozó intézmények képviselői lesznek, és munkáját "operatív, megelőző jelleggel végzi majd".

A kormányszóvivő részleteket a csütörtöki Kormányinfo-ra ígért. Annyit jelzett: a döntés kormányhatározat formájában is megjelenik.

Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja párizsi terrortámadás miatt összehívott szombat reggeli ülése után arról tájékoztatott: zajlik egy jogi munka, amely napirenden lesz már a szerdai kormányülésen. Ennek alapján a terrorfenyegetettségekkel kapcsolatos intézkedések új rendszerét vezetnék be.

Ismét Párizs lehetett a célpont

Az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rajtaütés során elfogott, illetve megölt terroristák Párizs üzleti negyedében terveztek újabb merénylete(ke)t.

Csehországon keresztül is érkezhettek fegyverek Franciaországba 

Francia iratokkal rendelkező két férfit vett őrizetbe a cseh rendőrség idén áprilisban a cseh-szlovák határon, mert fegyverekkel teli gépkocsit vezettek - közölte a Lidovky.cz cseh hírportál.

A forrás szerint Csehország egyike lehet azon országoknak, amelyeken keresztül a párizsi merényleteknél használt fegyverek Franciaországba kerültek.

A rendőrség rutinellenőrzés keretében a cseh-szlovák határ átlépése után, a dél-morvaországi Stary Hrozenkov közelében állította meg az autót, amelyről kiderült, hogy fegyverekkel van tele. A francia állampolgárságú személyeket őrizetbe vették, és júniusban vádemelésre tettek javaslatot az illetékes hatóságok.

A zlíni közlekedési rendőrség azonnal tájékoztatta az esetről a terrorizmussal foglalkozó cseh nemzeti központot is, amely a szervezett bűnözéssel foglalkozó rendőrségi osztály része.

Pavel Hanták, a rendőrségi osztály szóvivője a hírportált úgy tájékoztatta, hogy az őrizetbe vett franciák Szlovákiában vették a fegyvereket. Olyan fegyverekről volt szó, amelyeket a franciák nyilatkozatai szerint vaktölténnyel való lövöldözésre kellett volna átalakítani. A Lidovky.cz úgy tudja, hogy Szlovákiában olyan géppisztolyokat is lehet kapni, amelyeket egy kis átalakítás után újra éles lőszerrel lehet használni.

Öt rendőr sérült meg

A francia rendőrség Twitteren közzétett bejegyzése szerint öt rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett az akcióban.

ENSZ-felhatalmazással indulhat hadművelet az Iszlám Állam ellen 

A párizsi merényletek nyomán ENSZ-felhatalmazással indulhat hadművelet az Iszlám Állam ellen - jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tóth Norbert emlékeztetett arra: Francois Hollande francia elnök már jelezte, hogy felhatalmazást fog kérni egy hadművelet megindítására az ENSZ Biztonsági Tanácsától, és vélhetően egyik állandó tag sem fogja megvétózni a javaslatot. Közölte, ebben a helyzetben francia vezetéssel nemzetközi hadművelet kezdődhet Irak és Szíria területén. Ez nem feltétlenül jelenti a térségen kívüli szárazföldi csapatok bevetését is.

Valószínűleg a környéken most is harcoló szárazföldi csapatok bevonásával próbálják legyőzni az Iszlám Államot - tette hozzá.

Magyarország mindehhez a szokásos segítséget nyújthatja, vagyis kiképzőtiszteket, egészségügyi és vegyvédelmi személyzetet vezényelhet a térségbe - mondta a nemzetközi jogász.

Lövéseket hallani a polgármesteri hivatalnál

Lövéseket hallani a polgármesteri hivatal környékén, ahová nem sokkal korábban rendőrök mentek be - írja az AP.Nincs civil áldozat

A BBC beszámolója szerint a párizsi Saint-Denis kerület polgármestere azt mondta, hogy nincs civil áldozata a rendőrségi akciónak.

Hárman meghaltak, öt embert őrizetbe vettek a rendőrségi akcióban

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban - közölte a párizsi ügyészég.

Az akciót reggel négy órakor indították el az egyik sétálóutcában található lakásnál, célpontja a pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud. Rendőrségi források szerint egy nő felrobbantotta magát, és további két terrorista is meghalt vagy megölték a kommandósok. Három további embert, akik elsáncolták magukat a lakásban, letartóztattak a rendőrök, de az ügyészség kora délelőtti közlése szerint az akció még nem ért véget.

Az ügyészség egyelőre nem közölte, hogy kik haltak meg, és kiket vettek őrizetbe.

A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak.

Már 31 amerikai állam nem fogad szír menekülteket

Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Ez a szám mostanra 31-re emelkedett.

Felrobbantotta magát egy nő a saint-denis-i rendőrségi művelet alatt 

Rendőrségi források szerint felrobbantotta magát egy nő a saint-denis-i rendőrségi akció idején. Egy másik terrorista szintén meghalt, a harmadik, aki a feltételezések szerint a pénteki merényletek feltételezett szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud, elsáncolta magát a lakásban.

Két embert letartóztattak. A nyilatkozó források szerint egyelőre nem tudják, kik haltak meg.

Legalább három rendőr megsebesült a rajtaütési akcióban.

Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók.

Folytatódik a lövöldözés, robbanások a saint-denis-i lakásnál 

Szinte folyamatosan robbanások és lövések hallatszottak az észak-párizsi Saint-Denis negyedben ott, ahol a rendőrség rajtaütést hajtott végre egy lakásban.

Az előzetes gyanú szerint a lakásban húzta meg magát a pénteki párizsi merényletek feltételezett szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud, de rajta kívül még 2-3 ember tartózkodik ott meg nem nevezett rendőrségi források közlése szerint.

A környéken lakók arról számoltak be, hogy legalább hét robbanást hallottak, valamint szórványos fegyverropogást. A környéket körbezárta a rendőrség, és a Saint-Denis központjában lévő oktatási intézmények zárva maradtak. Nem közlekednek a városközpontban a tömegközlekedési eszközök sem.

A szakértő szerint a felderítést nehezíti az Iszlám Állam nemzetközi jelenléte

Az Iszlám Állam által elkövetett terrortámadások előrejelzését és a tettesek felderítését nehezíti, hogy a terrorszervezet immár 11 országban működik - jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kis-Benedek József hangsúlyozta, hogy a francia titkosszolgálat Európa egyik legfelkészültebb hírszerző szervezete, és ott van a világ tíz legjobbja között, ám a terrorcselekmény nemzetközi jellege miatt mégis időigényes a szálak felderítése.

Vagyis össze kell fognia az európai országoknak a terrorizmus ellen - tette hozzá.

Közlése szerint, ugyan a terrorszervezetek sokszor felvállalnak olyan eseteket is, amelyeket nem ők követtek el, ám a párizsi merényletek mögött biztosan az Iszlám Állam áll.

Egyszerű eszközökkel kivitelezett, ám kiválóan megszervezett, összehangolt akciót hajtottak végre. Eközben pedig profi módon használják a médiát, az internetet  - értékelte a történteket az egyetemi tanár.

Sebesültek a saint-denis-i akcióban

A pénteki párizsi merényletek szervezője a célpontja annak a rendőrségi akciónak, amely szerda hajnalban kezdődött a francia főváros Saint-Denis nevű negyedében - erősítették meg rendőrségi források.

Az akcióban a rendőrök rajtaütést hajtottak végre egy lakásban, ahol legalább kettő, de négynél nem több ember húzta meg magát, köztük feltehetőleg a merényletek szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud. A kommandósok és az ott lévők között tűzpárbaj alakult ki, és ebben több rendőr megsebesült, de sebesüléseik súlyossága nem ismert. Azt sem tudni egyelőre, hogy a gyanúsítottak között van-e sebesült.

A legfrissebb jelentés szerint, van egy halottja a lövöldözésnek, de nem közölték, hogy ki. A helyszínre rendőrségi erősítést vezényeltek, a tűzoltókat is riasztották, a környéket körbezárták.

Lövések dördültek Párizs északi részén egy rendőrségi akcióban

Tűzpárbajra került sor szerdára virradó éjjel Párizs északi, Saint-Denis negyedében a terrorellenes rendőri erők egy beavatkozása során - jelentették több forrásból egybehangzóan.

A párizsi terrortámadások után öt nappal végrehajtott akcióban a rendőrség különleges bevetési egysége, a Raid is részt vett - közölte egy, a nyomozáshoz közel álló forrás.

A tűzpárbaj tényét egy másik illetékes is megerősítette, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a beavatkozás a több mint 130 halálos áldozatot követelő pénteki merényletek még szökésben lévő elkövetőinek elfogására irányult-e.

Sajtóinformációk szerint az akció célja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdulhamid Abaaoudnak az elfogása.

Döbbenet Németországban

Az M1 berlini tudósítója megerősítette azokat a híreket, miszerint külföldi titkosszolgálat informálta a németeket a készülő terrortámadásról. De Maiziere belügyminiszter személyesen hozta meg a döntést a mérkőzéssel kapcsolatban. Volf-Nagy Tünde elmondása szerint Berlin - és egész Németország - megdöbbent az események kapcsán.

Az amerikai hírszerzés ismerte a támadókat 

Az amerikai hírszerzés előtt nagyrészt ismertek voltak a múlt heti párizsi merényletek elkövetői - mondta el a washingtoni képviselőház néhány tagja, miután zárt ajtók mögött tájékoztatást kaptak vezető biztonsági tisztségviselőktől. A képviselők nevük elhallgatását kérve tárták fel a titkosnak minősített tájékoztató néhány részletét.

Az egyik törvényhozó távozóban elmondta, hogy az egy kivétellel már azonosított támadók szerepeltek az Egyesült Államok repüléstilalmi listáján. Hozzátette még, hogy a múlt pénteki merényletek óta az amerikai hírszerzés illetékesei egy újabb, a támadásokkal kapcsolatba hozott terrorista nevét is feltették a listára.

Azokat a személyeket, akiknek neve felkerül az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága által érvényesített repüléstilalmi listára, nem engedik felszállni az amerikai légitársaságok járataira, vagy bármilyen olyan légi járatra, amely az Egyesült Államok területét vagy légterét érinti.

Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke csak annyit mondott, hogy ha jól érti, a párizsi támadásokat elkövető terroristák egy része ismert volt az amerikai vezetők előtt.

Az amerikai tengerészgyalogság lapja, a Marine Corps Times úgy értesült, hogy a franciaországi terrortámadást követően a washingtoni külügyminisztérium kérésére megerősítették az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének őrizetét.

A lap szerint a diplomáciai képviseletek őrizetére kiképzett quanticói (Virginia) tengerészgyalogos egység erősítésként küldött csapata már hétfőn a francia fővárosba érkezett.

A biztonsági intézkedés hírét Chris Devine őrnagy, a fegyvernem egyik szóvivője megerősítette a Pentagonban.

Géppisztolyos rendőrök a londoni Wembley Stadion előtt, az Anglia-Franciaország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt, 2015. november 17-én. A biztonsági intézkedéseket megszigorították, mert négy nappal korábban merényletsorozat volt a francia fővárosban. (MTI/EPA/Andy Rain)

Géppisztolyos rendőrök a londoni Wembley Stadion előtt, az Anglia-Franciaország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt, 2015. november 17-én (MTI/EPA/Andy Rain)Gyanús csomag a hannoveri főpályaudvaron

Röviddel az alsó-szászországi belügyminisztérium hannoveri központjában tartott sajtótájékoztató előtt a tartományi főváros rendőrsége a mérkőzés biztosításával kapcsolatos információk terjesztésére nyitott Facebook-oldalán közölte, hogy egy gyanús csomag miatt lezárták a hannoveri főpályaudvar egy részét.

Utóbb, már a sajtótájékoztató után, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság a szövetségi rendőrség egy szóvivőjét idézve azt írta hírportálján, hogy a főpályaudvaron bennálló egyik vonaton fedezték fel, majd ártalmatlanították a gyanús csomagot.

A csomagról készített röntgenképen világosan lehetett látni vezetékeket, nyomtatott áramköröket és egy mobiltelefont. Meglehet, hogy a csomag egy pokolgép "utánzata", de az is lehet, hogy "több annál", mindenesetre már nem veszélyes - mondta az NDR-nek a szövetségi rendőrség egy szóvivője. Hozzátette, hogy bejelentés érkezett hozzájuk arról a gyanúsan viselkedő egyénről is, aki elhelyezte a csomagot a szóban forgó Intercity-vonaton, majd amikor utasok megszólították, pánikszerűen elmenekült a szerelvényről és a pályaudvarról.

A hannoveri rendőrség az éjjel Facebook-oldalán azt írta: a jelenlegi állás szerint a csomagban nem volt robbanóanyag, de a biztonság kedvéért felrobbantották. A pályaudvaron elrendelt zárlatot azóta feloldották.Nem találtak robbanószert a stadionban

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban - mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.A tartományi belügyminiszter kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy mentőautóban robbanószerkezetet találtak volna.

Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, mert azzal "elbizonytalanítaná a lakosságot" és megnehezítené a hatóságok munkáját.

A francia rendőrség a lakosság segítségét kéri 

A francia rendőrség kedden este közzétette a múlt heti párizsi merényletek azon elkövetőjének a fotóját, akinél a szíriai útlevelet találták, és szemtanúk segítségét kéri az öngyilkos merénylő azonosításához.

A francia belügyminisztérium által 2015. november 17-én közreadott fénykép egy férfiról, aki a francia fővárosban november 13-án végrehajtott merénylosorozat egyik elkövetőjeként felrobbantotta magát a Párizs emelletti Saint Denis-i Stade de France előtt. A francia hatóságok a lakosság segítségét kérik a férfi azonosításához, akinél szíriai útlevelet találtak, és akit feltehetőleg bevándorlóként Görögországban regisztráltak. (MTI/EPA/Francia belügyminisztérium)

A francia belügyminisztérium által 2015. november 17-én közreadott fénykép egy férfiról, aki a francia fővárosban november 13-án végrehajtott merénylosorozat egyik elkövetőjeként felrobbantotta magát a Párizs emelletti Saint Denis-i Stade de France előtt. A francia hatóságok a lakosság segítségét kérik a férfi azonosításához, akinél szíriai útlevelet találtak, és akit feltehetőleg bevándorlóként Görögországban regisztráltak. (MTI/EPA/Francia belügyminisztérium)Francois Molins párizsi főügyész hétfői közlése szerint a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész nem tudta megerősíteni.

A dokumentum Ahmad al-Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlíbben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónappal ezelőtt elesett. Ez arra utalhat, hogy valódi személy dokumentumai alapján hamisíthatták az útlevelet, amellyel a terrorista a migránsok balkáni útvonalán jutott el Európába, de nem feltétlenül szíriai állampolgár.

Sem az útlevélben szereplő szíriai férfi adatai, sem a merénylő ujjlenyomata nem szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában, a rendőrség ezért azt kéri, hogy aki felismeri a fotón szereplő férfit, hívja a 197-es telefonszámot.

 

A tegnapi eseményekről itt olvashat.