Azt pletykálják, Török Gábor, aki az SZDSZ környékéről indult, most a Jobbiknak ad tanácsokat – igaz lehet-e ez?

A magát „mindenki elemzőjéként” meghatározó politológus jó viszonyt ápol a gazdasági élet vezetőivel, társadalmi kapcsolatait egy ideje a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagjaként is igyekszik szélesíteni. Nemrég azt adta tudtul, új utakat keres, így sokféle módon el tudja képzelni jövőjét, akár egy politikus mellett is. Bár állítja, Sólyom László volt köztársasági elnök munkáját segítette utoljára - azóta más politikai vezetőnek vagy intézménynek nem ad tanácsokat, csak háttérbeszélgetéseket folytat politikai szereplőkkel -, mendemondák keringenek arról, hogy jó pénzért lényegében ma is bárki kikérheti véleményét. Mérlegre tettük korábbi megszólalásait, és rá is kérdeztünk a Jobbikkal való kapcsolatára; de Vona Gábor Jobbik-elnököt is megkerestük kérdéseinkkel.

Mi fán terem a függetlenség?

Török Gábor felfogása a politikai el nem köteleződésről valószínűleg akkoriban alakulhatott ki, amikor - 1998 és 2000 között - az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja mellett működő Politikai Szakértői Intézet vezetője volt, és koordinátorként felügyelte az "A korszakváltás programja" című liberális pártprogramot.

A program egyébként olyannyira jól sikerült, hogy még Bajnai Gordonék is újrahasznosították a 2014-es választások idején, amit viszont  nem igazán vett jó néven az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő (a Török Gáborhoz hasonlóan szombathelyi születésű), Horn Gábor.

A gazdasági vezetőknek adott tanácsadás elfogulatlansága

Mint ismert, 2002-óta Török a Vision Politics Budapest igazgatója. A politológus honlapján az szerepel, hogy a cég csak elemzéseket készít, de a Vision Politics felületén már azt is olvashatjuk, hogy tanácsadással is foglalkozó vállalkozás. Gazdasági vezetőkkel szeretne kapcsolatba kerülni, és ehhez keresi a lehetőségeket mindenféle politikussal - a gazdasági szereplőknek adott tanácsadás megerősítése céljából.Nem is sikertelenül.

Török Gábor korábbi nyilatkozatában elismerte, hogy ügyfelei között szerepel például Csányi Sándor, az OTP elnöke és Hernádi Zsolt, a Mol első embere is. Csányit, mint ismert, 2010-ben választották meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének, Török pedig először  a Magyar Labdarúgó-szövetség Budapesti Társadalmi Elnökségének,  majd 2013-tól az MLSZ női bizottságának tagja lett. 2015-ben a Szövetség elnökségi tagjai közé választották.
Megkerestük a Jobbik elnökét is. Vona Gábor aról tájékoztatta a hirado.hu munkatársát, hogy évek óta találkozik Török Gáborral, körülbelül negyedéves rendszerességgel, találkozóik során pedig az ország aktuális politikai vitáiról beszélgetnek. Mint frakcióvezetőt kereste meg még 2010-ben a politológus, tette hozzá Vona, hogy mint független elemző megismerhesse a párt politikáját. Erre a pártelnök örömmel mondott igent, mint ahogy más politológusok vagy újságírók hasonló jellegű megkeresésére is. A Jobbik-elnök tudomása szerint Török Gábor más politikai vezetőkkel is tart fenn hasonló kapcsolatot, mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldalon, amiben ő semmi kivetnivalót nem lát.

Ha átlátni az üvegplafonon

Török Gábor sikeresen építette fel magának azt a közéleti pozíciót, vélik egyesek, amelyben az elemzés egy bárkinek eladható termékké vált - mindenkinek, aki meg tudja fizetni. Tehát nincs például elvi akadálya annak sem, hogy a politológus akár a Jobbikkal is kapcsolatba lépjen.

A pletyka, mely szerint ez valóban meg is történt, azért terjedhetett el, mert már 2010-ben olyan dolgokról beszélt, amelyeket aztán a Jobbik mintha meg is fogadott volna. Erre utal, hogy a radikális párt tavalyi, úgynevezett cukiságkampánynak elkeresztelt néppártosodási akciója előtt például arról elmélkedett, „hogyan törhetné át a Jobbik az üvegplafont”. Megfontolandónak ítélte, hogy Vona Gáborék minél inkább húzódjanak beljebb, és az erősödéshez időben változtassanak - „ időben, de ne túl korán”.

Vona Gábor pedig nem rejtette véka alá, hogy „tiszteli Török Gábor alaposságát”, és szerinte a legfüggetlenebb és legjobb elemzéseket ő írja Magyarországon.

A politológus már kacérkodott a politikával

A legemlékezetesebb ilyen eset is a Jobbikhoz, illetve Vona Gáborhoz köti Török Gábort.

A tavalyi időközi veszprémi választás előtt ugyanis a radikálisok pártelnöke sietve biztosította a képviselő-jelöltként ringbe szállását bejelentő Törököt a Jobbik támogatásáról - de miután Simicska Lajos nagyvállalkozó váratlanul bejelentette indulási szándékát, a politikai elemző inkább visszalépett.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke. MTI Fotó: Varga GyörgyArra korábban is akadt példa egyébként, hogy Török Gábor tevőlegesen is részt vállalt a politika alakításából. Igaz, csak lakókörnyezetében, Aszófőn, ahol 2010-től négy éven át helyi önkormányzati képviselőként vett részt az irányításban –, de aztán úgy döntött, nem indul el a következő választáson. Nemrég az egyik napilapnak viccesen azt mondta, inkább lenne 2018-ban miniszterelnök, mint közvetítene egy olyan futball-vb-döntőt, ahol Magyarország is játszik.

Aszófőn tehát már belekóstolt a helyi politikába, de hogy lesz-e folytatása ennek nagypályán is, az a jövő zenéje.

Kemény önkritika: „az értéksemlegesség nem vezet sehová”

Egyes vélemények szerint Török azért törekszik szinte már kényszeresen a függetlenség imidzsének ápolására, mert az kitűnően fizet a közéletben, kritikusai szerint legalábbis  a függetlenség látszatát használja ki akkor, amikor pénzért majdhogynem bárki szolgálatába elszegődik.

A politikai elemző elmélkedéseit figyelemmel követők az idei március 15-i nemzeti ünnepen picit mindenesetre elszomorodhattak. Török Gábor ugyanis akkor írta meg utolsó blogbejegyzését, mely arról szólt, hogy - szerinte - a politikai elemzés ideje lejárt. (Annak ellenére vélte így, hogy bejegyzéseit rendszeresen több ezren olvasták, a torokgaborelemez.blog olvasottsága pedig folyamatosan nőtt.) Az okokat vizsgálva figyelemre méltó állítást fogalmazott meg: „az értékmentesség kiüresedéshez vezet”.

Kemény önkritika ez attól a közszereplőtől, aki addig láthatóan erősen hitt az „egyrészt-másrészt” típusú beszédben, írásban, kommentelésben.

A nemzeti ünnep óta lényegesen kevesebb megnyilvánulást produkáló elemző azóta mintha a levegőben lógna.

A Corvol című egyetemi lapnak így beszélt erről: „Természetesen nem tegnap kezdtem el gondolkozni ezen a helyzeten, régóta próbáltam megfogalmazni az elemzéssel kapcsolatos problémákat, és levonni a következtetéseket. A politikai elemzést sokféle szerepben és sokféle helyen lehet folytatni. Egy döntéshozónak, legyen az politikus vagy más vezető, szüksége van a politikai elemzésre, a politikatudomány is támaszkodhat elemzésekre, de lehet amúgy az asztalfióknak is művelni, hiszen az elemzésnek – az elemzőkkel ellentétben – nincs szüksége nyilvánosságra” – fogalmazta meg belső útkeresését.

Ha változás áll be, akkor értesíti a nyilvánosságot

Mindezekből ítélve a jelek szerint  Török Gábor tehát el tudja képzelni elemzői pályafutását akár egy politikus mellett is. Bár maga is ismeri azokat a pletykákat, amelyek arról szólnak, hogy a Jobbikhoz húz, munkatársunk érdeklődésére írásban azt válaszolta, hogy nem áll tanácsadói kapcsolatban egyetlen politikussal sem, munkájából kifolyólag folytat háttérbeszélgetéseket. Azt is hozzátette, hogy ha ezen a téren változás állna be, azt jelezni fogja a nyilvánosságnak.