Átadták a zeneművészeti Junior Prima Díjakat

A zsűri ezúttal is tíz elismerést osztott ki, a nyertesek a díjon túl kétmillió forintos támogatásban részesülnek.

Idén Kiss Péter zongoraművész, Szabó Marcell zongoraművész, Szajkó Géza hegedűművész, Kruppa Bálint hegedűművész, Kokas Dóra gordonkaművész, Mohai Zsófia oboaművész, Pálfalvi Tamás trombitaművész, Tóth Bálint kürtművész, Wettl Mátyás zeneszerző és Oláh Krisztián dzsessz-zongora művész részesült az elismerésben, amelyet 30 év alatti fiatal művészek kaphatnak. Két díjazott, Szajkó Géza és Tóth Bálint fellépés miatt nem tudta személyesen átvenni a díjat.

A fiatal tehetségeket a zeneművészeti Junior Prima Díj társalapítója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csiba Péter és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke méltatta a Müpa Üvegtermében megrendezett ünnepélyes díjátadón.



"Most nyolcadik alkalommal adjuk át a díjakat, és eddig hetven zenészt, illetve formációt jutalmaztunk. Meggyőződésünk, hogy az országunkon belül érték, az nemzetköz színtéren is az. A tehetség támogatása a legjobb befektetés, ami biztosan megtérül a jövőben, mert a tehetségek mozgásba hozzák és működtetik a tudományt, a kultúrát és a gazdaságot" - mondta Csiba Péter.

Vigh Andrea kiemelte, hogy a Junior Prima Díj komoly erkölcsi elismerés, az azzal járó pénz pedig nélkülözhetetlen támogatás az első szárnypróbálgatásoknál. "Idén is nagyon nehéz volt a 25 jelölt közül kiválasztani a tíz díjazottat, mindenki megérdemelte volna az elismerést. A díjazottakat a jövően viszontláthatjuk az MVM által támogatott hangversenysorozatokon is".

Kiss Péter zongoraművész kilencévesen kezdett zongorázni, 2010-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Némethy Attila és Szokolay Balázs tanítványaként, emellett Frankfurtban is tanult. 2011 és 2014 között a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója volt. Több hazai és nemzetközi verseny díjazottjaként számos fellépése volt Európa tizenkét országában, valamint az Egyesült Államokban és Indiában is. 2011-ben Artisjus-díjjal jutalmazták, kétszer részesült Fischer Annie-ösztöndíjban.

Kokas Dóra gordonkaművész négyévesen kezdett csellózni Kaposváron, a Zeneakadémián 2016-ban fejezi be tanulmányait mesterszakon, Perényi Miklós osztályában. 2014 óta a londoni Razumovsky Egyetem magánnövendéke, tavaly két díjat is nyert a Budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyen, abban az évben Gundel Művészeti Díjban is részesült. A Kelemen Vonósnégyes alapító tagja, a formációval világszerte fellép.

Kruppa Bálint hegedűművész 11 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia különleges tehetséges osztályába, ahol Perényi Eszter irányítása alatt folytatta tanulmányait. Jelenleg a Zeneakadémia mesterképzésének utolsó évét végzi. A 2012-ben alapított Kruppa vonósnégyes primáriusa, számos nemzetközi versenyen részesült díjban, köztük Poznanban, Zágrábban és Szófiában. Idén elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat, fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Concert Budapest szólistájaként is.

Mohai Zsófia oboaművész kilencévesen kezdett hangszerén tanulni és már 12 évesen I. díjat nyert egy olaszországi nemzetközi versenyen. Számos további versenydíjak után 2012-ben a legfiatalabb szólistaként lépett fel a Pannon Filharmonikus Zenekar koncertjén. Tavaly a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor középdöntőse volt. Hosszú ideje Kothencz Melinda oboaművész-tanár segíti szakmai fejlődését.

A 20 éves Oláh Krisztián dzsessz-zongora művész jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora tanszakán Binder Károly növendékeként tanul. Édesapja, Oláh Kálmán dzsessz-zongora művész hatására fordult figyelme a dzsessz felé, az elmúlt években kapott több nemzetközi versenydíj után idén III. helyezett lett a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén, majd megkapta a Creative Art díjat, amelyet Vukán György alapított. Négy éve működő formációja az Oláh Krisztián Trio.

Pálfalvi Tamás trombitaművész 2009-től a Bard College ösztöndíjasa az Egyesült Államokban, alapdiplomáját 2013-ban szerezte a Zeneakadémián, ahol jelenleg Boldoczki Gábor mesterszakos hallgatója. Tavaly a Fanny Mendelssohn- és a Yamaha-ösztöndíj nyertese, idén jelent meg Agitato című szólólemeze a Berlin Classics kiadónál a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével.

Szabó Marcell zongoraművész nyolcévesen kezdett választott hangszerén játszani, 11 évesen vették fel a Zeneakadémia kivételes tehetségek tagozatára, 18 éves korától az egyetem zongora szakán Kemenes András és Nádor György diákja volt. Jelenleg a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója. Több hazai és külföldi verseny díjazottja, tavaly megnyerte a VI. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt.



Szajkó Géza hegedűművész idén májusban szerzett mesterdiplomát a Zeneakadémián. 2000-ben megnyerte a grazi nemzetközi hegedűversenyt, 2008-ban az országos szegedi kamarazene-versenyt, 2013-ban kvartettjével az országos Weiner Leó kamarazene-versenyt. Koncertezett Amerikában, Németországban, Kínában, Mexikóban, Olaszországban és Svájcban is.
Tóth Bálint kürtművész tanára a Zeneakadémián Friedrich Ádám volt. 2010-ben megnyerte a Budafoki Dohnányi Zenekar első kürtre kiírt próbajátékát, később itt szólamvezető lett. 2011-túl a Concerto Budapest szólókürtöse, tagja a Magyar Állami Operaháznak is.

Wettl Mátyás zeneszerző Fekete Gyula növendékeként szerezte meg alapszakos diplomáját a Zeneakadémián 2010-ben, majd az amszterdami konzervatóriumban folytatta tanulmányait, itt szerzett mesterszakos diplomát 2013-ban. 2006-ban megnyerte az Országos Zeneszerzésverseny első díját, tavaly több mint száz jelentkező közül választották ki az idei Young Composers Meetingre, ahol fődíjat kapott. Idén Gaudeamus-díjat is kapott.