Rólunk faggatják a kormányok a Facebookot

Éhesek a hatóságok a Facebook felhasználói adataira: az idei év első felében megsokasodott a közösségi oldalhoz benyújtott kormányzati adatigénylések száma.

A Statista frissen készült diagramja plasztikusan érzékelteti, hogy a Facebooknak a múlt héten közzétett átláthatósági jelentése szerint 2015 első félévében 18 százalékkal több adatot (összesen 41 ezer 214-et) igényeltek világszerte a kormányzatok a közösségi oldal személyes felhasználói adatairól. Mint rendesen, a legtöbb kérdést amerikai állami szervezetek tették fel. A táblázat kék színnel jelöli a (részben vagy egészben) megválaszolt, feketével az elutasított adatigényléseket.
Infographic: U.S. Authorities Like Facebook's User Data | Statista

Törvénysértés miatt a legtöbb posztot - 15 ezret - India vetette le a Facebookról, míg a második legtöbbet Törökország, amely 4,5 ezer bejegyzést töröltetett.

Jól látható, milyen intenzív érdeklődést mutat India, az Egyesült Királyság és Franciaország is. A magyar hatóságok 185 esetben, összesen 224 felhasználó adatait kérték ki, a Facebook ezen igénylések 36 százalékában szolgáltatott információt.

Átlagban a közösségi óriás az igények 80 százalékának tett eleget, bár közleményében hangsúlyozta, hogy egyetlen kormányzatnak sem tart fent "kiskaput", azaz nem biztosít közvetlen hozzáférést a felhasználók adataihoz, csak megalapozott adatigénylés esetén szolgáltat információt.