Putyin: A G20 országcsoport több tagja is pénzeli az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet pénzelő 40 ország között megtalálni a G20-csoport több tagját is - szögezte le hétfőn az orosz elnök a törökországi Antalya közelében tartott G20-csúcstalálkozó után. Obama szerint hiba lenne amerikai szárazföldi csapatokat küldeni az IÁ ellen.

"A (terrorszervezet) finanszírozásában, mint tudjuk, 40 állam vesz részt, köztük a G20 több országa is" - mondta Vlagyimir Putyin az orosz sajtó képviselőinek.



A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport kétnapos beleki csúcstalálkozójának résztvevői a péntek éjszakai párizsi vérengzésre válaszul megállapodtak egy sor terrorellenes intézkedésben, köztük abban, hogy együttműködnek a terroristák pénzügyi forrásainak elapasztása érdekében.
G20-csúcs Törökországban


A házigazda Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte a G20 által képviselt határozott álláspontot a terrorizmus ellen. Egyúttal azt kérte, hogy a terrorizmust senki ne keverje össze a menekültek problémájával.

Obama szerint hiba lenne amerikai szárazföldi csapatokat küldeni az IÁ ellen

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc fokozását ígérte Barack Obama amerikai elnök hétfőn a G20 országcsoport törökországi csúcstalálkozóján, de hangsúlyozta, hogy abba külföldi szárazföldi csapatokat bevonni hiba lenne.

"A cél a (terror)szervezet megsemmisítése. (.) A harc csak akkor lehet sikeres, ha a lakosság mögötte áll. A külföldi szárazföldi csapatok katonai sikere a kivonulás után ismét megkérdőjeleződne" - hangsúlyozta. "Ezzel megismétlődne az, amit már láttunk" - tette hozzá.

Az amerikai elnök egyúttal hangsúlyozta, hogy Washington Szíriában követett stratégiája helyes. Obama elmondta azt is: kormánya már kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy az olyan csoportok számára, mint amilyen az Iszlám Állam, lehetséges egy nyugati célpontok elleni csapásméréshez szükséges képesség megszerzése. Az amerikai elnök ugyanakkor kitért arra is a párizsi vérengzéssel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hírszerzésének nem voltak információi egy esetleges párizsi támadásról.

 Az állam-, illetve kormányfők jóváhagyták az adóelkerülés elleni OECD-akciótervet 

Elfogadták a multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlatának felszámolására irányuló akciótervet a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport állam-, illetve kormányfői Törökországban tartott csúcstalálkozójukon a hétfőn kiadott zárónyilatkozat tanúsága szerint.

A csúcsértekezlet résztvevői kulcsfontosságúnak nevezték, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott 15 pontos tervet széles körben és egységes módon ültessék át a gyakorlatba, különös tekintettel a multinacionális vállalatok és a nemzeti adóhatóságok közötti megállapodások kényes kérdésére. Egyúttal arra bátorították a fejlődő országokat, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez.

A G20-ak megbízták az OECD-t, hogy kövesse nyomon az akcióterv megvalósítását, és e célból már a jövő év elején hozza létre a megfelelő struktúrákat.

A 34 legfejlettebb gazdaságot tömörítő, párizsi székhelyű OECD által kidolgozott tervnek az a célja, hogy felszámolják a multinacionális vállalatok adóoptimalizálás néven ismert, valójában az adófizetési kötelezettségek csökkentését vagy elkerülését szolgáló technikáit, amelyek a törvényesség határát súrolják és konzervatív becslések szerint is 100 és 240 milliárd dollár közötti összeggel rövidítik meg az államkasszákat.

Az akciótervben egy olyan egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzat létrehozását tűzték ki célul, amely a továbbiakban nem teszi lehetővé az agresszív adótervezést e cégcsoportok számára, azaz abban az országban kell adózniuk, ahol a valós tevékenység, érték és így a bevétel keletkezik.

A G20-ak vezetői megerősítették, hogy továbbra is elkötelezettek annak a tavalyi csúcstalálkozón kitűzött célnak a megvalósítása mellett, miszerint 2018-ig további 2 százalékkal növelik gazdaságaik együttes teljesítményét úgy is, hogy a növekedés egyenlőtlen és a vártnál gyengébb maradt szerte a világban.

"Legfontosabb feladatunk, hogy időben és hatékonyan valósítsuk meg a növekedést célzó stratégiánkat, ideértve a kereslet támogatását célzó intézkedéseket, valamint a szerkezeti reformokat" - áll a közleményben, amelyben az érzékenyen reagáló pénzpiacok megnyugtatására jelezték azt is, hogy "körültekintően határozzák meg és finomítják a gazdaságpolitikákat, illetve egyértelmű tájékoztatást nyújtanak a döntésekről.

A G20-ak támogatják, hogy a közelgő párizsi klímaértekezleten fogadjanak el egy jogilag kötelező érvényű nemzetközi klímavédelmi megállapodást. A jelenkor egyik legnagyobb kihívását jelentő éghajlatváltozás megállításához és a következmények kezeléséhez hatékony, erős és kollektív intézkedések szükségesek - mutattak rá a zárónyilatkozatban.