A sperma bármikor lefagyasztható, a petesejt azonban nem - őszintén a lombikprogramról

Még mindig kevesen mernek arról beszélni, hogy gyermekük, gyermekeik lombikprogramban fogantak meg. Pedig a KSH-statisztika szerint Magyarországon jelenleg 150 ezer nőt érint a meddőség kérdése.

Ha ismerünk a környezetünkben olyan párt, amely évek óta kitartóan szeretne gyermeket, de nem sikerül, sejthetjük, milyen megpróbáltatásokon megy keresztül, a szó szoros értelmében megküzd egy új élet megteremtéséért. Sokaknak túlzottan is sok időbe telik, míg végül segítséget mernek kérni, mire eljutnak odáig, hogy orvoshoz, adott esetben pszichológushoz forduljanak. Mert a meddőségnek nem feltétlenül csak szervi okai lehetnek, sok esetben a pszichés gátak feloldása hozza majd meg a várva várt sikert. Bár a szakember szerint a terméketlenséggel hozzá forduló párok manapság sokkal tudatosabbak, mint évekkel ezelőtt, még mindig sok kérdés és érzékenység veszi körbe ezt a témát. Jakupcsek Gabriella Ridikül című műsorában Béres Alexandrát, Vincze-Tóth Andreát és Árvai Nóra pszichológust, perinatális szaktanácsadót kérdezte a témában.

Vincze-Tóth Andrea a Ridikül műsorában. (Fotó: Ridikül)

Vincze-Tóth Andrea a Ridikül műsorában. (Fotó: Ridikül)Vincze-Tóth Andrea a műsor idején éppen második babájával várandós, akinek már tudja a nemét és a nevét is. Barnabás, húgához, Pannához hasonlóan, lombikban fogant, a szülők nagyon sokat küzdöttek mindkettőjükért. "Azt szoktam mondani, hogy mióta mi együtt vagyunk a férjemmel, csak küzdünk - kezdte el történetét az anyuka. - Panna az ötödik beültetésre, Barnabás a tizenegyedikre fogant meg. Ez összesen hat és fél év. Mi már a kapcsolatunk elején elmentünk orvoshoz, mindkettőnknek ez a második házassága, az elsőben nem sikerült a gyermekvállalás. Pontosan tudtuk, hogy segítséget kell kérnünk, és már a harmadik hónapban elmentünk a szakemberhez. Kiderült, természetes úton valóban nem lehet közös gyermekünk. Kizárólag a lombikprogram adhatott megoldást. Kezdetben persze bennem is volt félelem, de az orvosomban való feltétlen bizalom átsegített ezen a szakaszon. Arról, hogy tabutéma-e a párok környezetében a programban való részvétel, különböznek a vélemények. Van, aki titokban tartja, én talán egy kicsivel többekkel osztottam meg a hírt, mint kellett volna. Ezt különösen akkor érzékeltem, amikor egyfolytában kérdésekkel bombáztak, állandóan el kellett ismételnem, hogy éppen hol tartunk, sikerült, nem sikerült a beültetés. Ma már másképp tenném, de ez valószínűleg egyéni érzékenység kérdése."

Béres Alexandra sportoló. (Fotó: Ridikül)

Béres Alexandra sportoló. (Fotó: Ridikül)Béres Alexandra fitneszvilágbajnok, sportoló mindkét kislánya, Panna és Flóra is lombikban fogant. "Én türelmes ember vagyok, eszembe sem jutott, hogy bármi gond lehet velünk, négy éven át kitartóan próbálkoztunk a férjemmel. Aztán idővel csak elmentem orvoshoz, elkezdődtek a vizsgálatok, és bizony volt olyan időszak, amikor azt mondták, nekünk egyáltalán nem is lehet közös gyerekünk. Ebben a hitben úgy fél évig éltünk, de szerencsére utána kiderült, hogy a lombikprogram viszont segíthet. Nekem mindkét lányom esetében a második alkalommal sikerült a beültetés, tulajdonképpen elég sima ügy volt. Eleinte én is tartottam a hormonális kezeléstől, de olyan kevés mellékhatása volt, szemben az elért eredménnyel, hogy mindenképpen megérte. Azóta is biztatom a környezetemben levő, hasonló gonddal küzdő párokat, hogy merjenek orvosi segítséget kérni, és ne idegenkedjenek ettől a lehetőségtől. Én kizárólag a legszűkebb környezetemmel, családdal és a közvetlen barátaimmal osztottam meg a hírt, úgy gondoltam, ez tényleg olyan intim ügy, ami csak ránk tartozik. Azt is szerettem volna elkerülni, hogy a médiában ez kiderüljön, nem akartam, hogy folyamatos kérdésekkel ostromoljanak. Nekem elég volt a saját küzdelmem, arra akartam koncentrálni. Érdekes tapasztalat, hogy a párokból valahogy a férfiak szánják rá magukat nehezebben a vizsgálatokra, sőt, eleinte a nők egyedül akarják megoldani ezt az ügyet, pedig ez tényleg közös ügy. Olyan, ami úgy összekovácsolja a párt, mint talán semmi más. Nehéz, de szép, közös lelki történet ez, amely biztonságot és bizonyosságot adhat egy életre is."

Árvai Nóra pszichológus, perinatális tanácsadó szakember. (Fotó: Ridikül)

Árvai Nóra pszichológus, perinatális tanácsadó szakember. (Fotó: Ridikül)A férfiak nehezebben élik meg

Árvai Nóra pszichológus szerint az, hogy a párok hogyan fogadják el a meddőség tényét, személyiségfüggő. A többséget sokként éri a tény, kudarcérzést okoz, keserűséget vált ki, de akadnak olyan párok, amelynek tagjai szinte fellélegeznek, mert végére érnek a bizonytalanságnak. Végre kiderül valamilyen ok.

A szakember tapasztalata szerint a férfiak élik meg nehezebben ezt a helyzetet, különösen azért, mert férfiasságuk megkérdőjelezésének gondolják, amikor spermavizsgálatra küldi őket az orvos. Egyébként az a jellemző, hogy az hibáztatja magát a meddőséggel kapcsolatban jobban, az éli meg ezt nehezebben, akinél megtalálják a szervi okot. Kicsit a "selejtes vagyok" érzést ápolgatják magukban, holott megoldás a legtöbb esetben létezik.

Fel kell oldani a lelki gátakat

Statisztikák szerint amennyiben a meddőség hátterében organikus ok áll, a beültetések 70 százaléka jár sikerrel, míg funkcionális meddőség esetén (lelki ok) a lombikprogram mindössze 8 százalékos sikert hozhat. Utóbbi esetben azokat a lelki gátakat kell feloldani terápiával, amelyek a meddőséghez vezetnek.

A pszichológus határozottan támogatja, ha a lombikbébik megtudják szüleiktől fogantatásuk történetét, hiszen már a magzat is érez, hall, tapasztal dolgokat, amelyek később hatással lehetnek a személyiségére. "Egy egyke kisfiút rémálmokkal vitték el szülei a pszichológushoz - mesélte a példatörténetet a szakember -, azt álmodta, hogy testvéreivel együtt be van zárva egy fagyasztóba. Az anamnézis felvételekor kiderült, hogy a gyermek lombikbébi, s ezt a tényt a szülei nem osztották meg vele. A rémálmok azzal szűntek meg, hogy a gyerek végül megtudhatta az előzményeket is."

Dr. Dévai István, igazgató főorvos. Fotó: Ridikül

Dévai István igazgató főorvos. (Fotó: Ridikül)Egyre kevesebb a tabu

A műsor szakértő vendége a Dévai Intézet alapítója, Dévai István volt. Szerinte ma már egyre kevesebb tabu létezik a témával kapcsolatban, ma már az informatikai társadalomban inkább az a jellemző, hogy a párok felkészülten, tudatos választással mennek el orvoshoz. A témával kapcsolatban a számukra szükséges információkat többnyire az interneten szerzik be.

Ma már a 38-39 évesek vállalnak gyereket

Azt viszont sarkalatos kérdésnek tartja, hogy manapság egyre jobban kitolódik a gyerekvállalás, az ideális 27-32 éves kor helyett ma már a 38-39 évesek vállalnak gyereket, tehát gyakran későn derül ki, hogy valami baj van a termékenységgel.

 A sperma bármikor lefagyasztható, a petesejt azonban nem

S míg a férfiaknak kétszer öt évre engedélyezett a spermium lefagyasztása, bármilyen életkorban, addig a nők ma Magyarországon nem fagyasztathatják le a petesejtjeiket. És nemcsak hazánkban, hanem Európa jó néhány más országában sincs erre lehetőség, a szervkereskedelem kialakulásának lehetősége miatt - magyarázta a szakember. S hogy milyen más orvosi tényeket osztott még meg a szakember hallgatóságával, azt erre a linkre kattintva, a médialejátszó elindítása után, a műsor második feléből megtudhatja ön is.