Megtartják az ENSZ klímacsúcsát Párizsban

A Le Monde című napilap internetes oldala szerint a két hét múlva kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcs (COP) is szóba került a legalább 128 áldozatot követelő merényleteket követően a francia elnöki hivatalban összehívott válságtanácskozáson, de annak elhalasztása nem merült fel.

"Az merült fel, hogyan lehet a biztonságot garantálni Franciaország teljes területén a tegnapi esti merényletek után" - idézett szombaton egy meg nem nevezett magas rangú illetékest a lap.



"A biztonsági szint legmagasabb fokozatát használjuk, de nem fogjuk ennek a biztonsági intézkedésnek a részleteit elárulni. A határokat nem zárjuk le, a COP-on résztvevő valamennyi ország delegációja le tud szállni Párizsban, de a határellenőrzést megerősítjük" - tette hozzá a forrás.

Franciaország egyébként pénteken állította vissza a határai ellenőrzését egy hónapra a klímakonferencia miatt, amit a belügyi tárca előzetesen a terrorfenyegetettséggel és a közrend megzavarásának kockázatával indokolt.

A november 29. és december 11. között megrendezendő klímakonferenciára mintegy 40 ezer résztvevőt várnak 195 országból, köztük több mint száz állam-, illetve kormányfőt.

A rendezvény helyszíne a Párizstól északra található Le Bourget-ben lesz, de a találkozó kísérő rendezvényeinek egy részét, például egy nagy kiállítást Párizsban rendeznek meg, a Grand-Palais kiállítócsarnokban, s ahhoz kapcsolódóan jelentős globalizációellenes tüntetések is várhatók a városban.

Elemzők szerint ha Franciaország lemondaná a rendezvényt, akkor az azt a benyomást keltené, mintha Párizs és legfőbb szövetségesei meghajoltak volna a terroristák akarata előtt.