Szeviép-milliárdok: magasra vezetnek a szálak

Október végén tartották a Szeviép-per első bírósági tárgyalását a Szegedi Járásbíróságon. A felszámolás alatt álló, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó cég három egykori vezetőjét (P. László, B. Sándor és O. József) különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolják. Az ügyészség indítványában börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk, ám a bíróság előtt nem kívántak vallomást tenni. Számos jel utal arra, hogy a Szeviép-csoport vezetőinek politikusok is segítséget nyújtottak.

- Egyértelműen a szocialistákhoz vezetnek a szálak, azon belül is az Ujhelyi-Botka pároshoz – mondta a hirado.hu-nak Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak képviselője. Az Ujhelyi-vonal egyébként könnyen beazonosítható, hisz közvetlen személyi összefonódása van a Szeviéppel. Az MSZP európai parlamenti képviselője ugyanis „rendkívül jó kapcsolatot” ápol a cég egyik volt vezetőjével. Ennek meglétét fényképek is bizonyítják, illetve számos alvállalkozó is megerősítheti – tette hozzá.

Korábbi demonstráció a Szeviép Zrt. ellen. (MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Korábbi demonstráció a Szeviép Zrt. ellen. (MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely)Irigylésre méltó karrier

Érdekesség, hogy 2008-as lemondása után a korábbi államtitkár volt sofőrje került a Szeviép egyik cége, a Biztonsági üzem Kft.-nek a vezetői székébe. A Szeviép 2008 és 2010 között heti, havi rendszerességgel adott kölcsönöket a vállalkozásnak, összesen 500 millió forint értékben, de a pénz eltűnt - fejtette ki az jogász. A cég azóta megszűnt, a cégvezető karrierje azonban nem tört meg. 2014 óta, amióta Botka László polgármester újra többséggel vezeti Szegedet, az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Közlekedési Kft. repülési üzletágvezetőjeként tevékenykedik.

Menekül a polgármester?

Szabó Bálint szerint Botka László igyekszik távol tartani magát a Szeviép-ügytől. A polgármester rendre azzal érvel, hogy Szeged 2002 és 2010 között több mint száz beruházást – és így közbeszerzést – bonyolított le, amelyeken egyszer sem nyert a Szeviép. A jogász szerint azonban a vállalat nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel, illetve valamely leányvállalata egy konzorcium részeként vett részt a projekteken.

Szegeden a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek, benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében, a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is. Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését. Felvételek bizonyítják azt is, hogy Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is a Szeviép érdekeinek érvényesülését segítette egy ingatlancsere kapcsán.
A biztos pont

A cégcsoport a kétezres évek közepén még alapvetően vízügyes középvállalkozásként tevékenykedett, 2004-2005-től kezdve vált kihagyhatatlanná a Szegedet és környékét érintő összes nagyberuházásból. Néhány év alatt több tízmilliárdos árbevételt realizált, mintegy 400 alvállalkozó többmilliárdnyi munkabérével azonban nem tudott elszámolni. A Szeviép-per januárban folytatódik a bíróságon, a vádlottak többórás vallomással készülnek - lesz mit megmagyarázni.

Az ügy kapcsán kíváncsiak voltunk Ujhelyi István és Botka László véleményére is. Előbbi többszöri megkeresésünkre sem reagált, utóbbi sajtófőnöke pedig a polgármester bokros teendőire hivatkozva hárította el a nyilatkozatot.