Félelem és könnyek Párizsban

Este újabb pánik tört ki a francia fővárosban, valószínűleg egy petárda miatt. Egész Európában fokozták a biztonsági intézkedéseket, péntekre összehívták az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli tanácskozását. A francia köztévé úgy tudja, mégsem a szír útlevél tulajdonosa volt az egyik öngyilkos merénylő. Cikkünk folyamatosan frissül.

A PÉNTEK ÉJJELI PÁRIZSI ESEMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÓJÁT ITT OLVASHATJA

Merkel: több törvényes lehetőséget kell a menekültek befogadására

Az Európai Uniónak több törvényes lehetőséget kell teremtenie a menekültek befogadására, amivel a menekülthullám is korlátozható lenne - közölte Angela Merkel a törökországi Antalya közelében zajló G20-csúcstalálkozó alkalmával. A német kancellár úgy fogalmazott: a Párizsban történtek tisztázása nemcsak az áldozatok és hozzátartozóik számára fontos, hanem a jövőbeli biztonságunk szempontjából is. Hozzátette: ezzel tartozunk annak a sok ártatlan embernek is, akik a háború és a terrorizmus elől menekülnek.

Francia köztévé: nem a szír útlevél tulajdonosa az öngyilkos merénylő

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát - jelentette vasárnap este a France2. Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét - hangzott el a francia köztelevízióban.

Bajor miniszterelnök: nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét

Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét - mondta a bajor miniszterelnök az ARD német közszolgálati televíziónak. Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy valamennyi határátkelő hatékony ellenőrzésére van szükség. Hozzátette: Bajorország felajánlja a szövetségi kormánynak, hogy ezt a feladatot ellátja a tartomány országhatárt képező határain. A határellenőrzés a terroristákra vonatkozik, és általában véve semmi köze a menekültpolitikához - mondta a bajor miniszterelnök.

Balog: ellent kell állni a gonosznak

Ellen kell állni az erőszaknak, a gonosznak, amely minden igaz vallás és minden igaz hit tagadása - mondta az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Unitárius Egyházközség Temploma felszentelésének 125. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten. Balog Zoltán hangsúlyozta: Európa és a világ kereszténysége sokat tanult a testvérharcból, és ez a tudás ma újra aktuális. Semmilyen hitet nem lehet erőszakkal terjeszteni vagy elnyomni. Azoknak pedig, a vallás nevében alkalmaznak erőszakot, nem jár a tolerancia - tette hozzá a miniszter.

A dán harci gépek visszarepülnek a Közel-Keletre

Jövőre visszatérnek a Közel-Keletre Dánia harci gépei, amelyek tavaly részt vettek az Iszlám Állam iraki állásai elleni légicsapásokban - jelentette be vasárnap a dán külügyminiszter. Kristian Jensen sürgette, hogy terjesszék ki a harci gépek mandátumát a szélsőséges dzsihadista szervezet szíriai állásai elleni légitámadásokra is. Dánia 2014-ben hét F16-ossal támogatta az USA vezette koalíció légicsapásait Irakban, de szeptemberben kivonta a gépeket a térségből karbantartásra, és hogy a legénység pihenni tudjon.

Egész Európában fokozták a biztonsági intézkedéseket

Európa-szerte biztonsági óvintézkedéseket vezettek be a péntek éjszakai párizsi merényletsorozat hatására. A Franciaországgal szomszédos Belgiumban és Olaszországban többek között a határellenőrzést, míg Németországban egyebek mellett a vasúti és a légi közlekedés ellenőrzését fokozták. Nagy-Britanniában a belépő teherjárműveket vizsgálják át az eddigieknél alaposabban. Oroszországban - ahol egyébként is feszült a hangulat egy orosz utasszállító repülőgép október végi lezuhanása óta - rendőrök és katonák járőröznek a pályaudvarokon a repülőtereken, a bevásárlóközpontokban és sportlétesítményekben is. Hazánkban megerősítették a repülőtér és a pályaudvarok védelmét, valamint fegyveres katonai rendőrök járőröznek Budapest belvárosában. Az említett országokon kívül számos biztonsági intézkedést vezettek be a többi közt a Spanyolországban, a balti államokban, Szlovákiában és Ausztriában is.

A nemzeti gyász miatt zárva tartó párizsi Eiffel-torony alatt járőröznek francia katonák 2015. november 15-én, két nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. (MTI/AP/Peter Dejong)

A nemzeti gyász miatt zárva tartó párizsi Eiffel-torony alatt járőröznek francia katonák 2015. november 15-én, két nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. (MTI/AP/Peter Dejong)Újabb körözést adtak ki

A péntek éjjeli párizsi merényletek újabb elkövetőjét azonosították a nyomozó hatóságok. Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki a brüsszeli születésű Abdeslam Salah ellen, akit a francia rendőrség is köröz - közölte a belga szövetségi ügyészség. A férfi a harmadik a három testvér közül, akik közül az egyik, Ibrahim öngyilkos merénylőként felrobbantotta magát pénteken a párizsi Bataclanban, a másikat pedig tegnap vették őrizetbe a belga hatóságok Brüsszelben. A terrortámadások óta már 15 ember került őrizetbe Franciaországban, öt Belgiumban.

Tárgyalt Obama és Putyin

Mégis tartott kétoldalú megbeszélést Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport törökországi csúcstalálkozójának szünetében. A két vezető a párizsi merényletek miatt kialakult helyzetről, illetve a szíriai és az ukrajnai válságról egyeztetett több mint fél órán át. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama az eseményen egyebek mellett üdvözölte az Iszlám Állammal szembeszálló országok erőfeszítéseit, és méltatta a szervezet elleni orosz katonai fellépést is.

Tüntetések Ausztriában pró és kontra

Tüntetéseket tartottak ma Ausztria déli határánál az illegális bevándorlás miatt. A délelőtti megmozdulást egy osztrák antifasiszta szövetség szervezte. A demonstrációt feloszlatták a hatóságok, mivel a résztvevők letértek az előre kijelölt útvonalról és a rendőrség attól tartott, hogy összetalálkoznak egy másik, a határok lezárásáért tüntető csoporttal. A spielfeldi határ szlovéniai oldalán délelőtt 3800 migráns várta, hogy átléphesse a határt és továbbutazhasson Németország irányába.

Nem nőtt a halálos áldozatok száma

Nem változott a párizsi terrormerényletek halálos áldozatainak száma vasárnap, továbbra is 129, miként azt Francois Molins párizsi főügyész előző este közölte, a párizsi kórházakat irányító hatóság csak az életveszélyes sebesülések következtében elhunyt áldozatok számát módosította vasárnap kiadott közleményében - jelentette az AFP hírügynökség, amely korábbi anyagában arról számolt be, hogy 132-re növekedett a halottak száma.

Újabb pánik Párizsban

Ismeretlen okokból pánik tört vasárnap este a párizsi République (Köztársaság) téren, ahol ismét ezrek gyűltek össze, hogy a merényletek halálos áldozataira emlékezzenek. A tér néhány perc alatt kiürült, a környéken helikopterek köröznek - jelentette az M1 tudósítója. A hírtelevíziók tudósítása szerint a környéken jelen lévő rendőrök azt mondták, semmi gyanús nem történt: vagy egy petárda robbant fel, vagy téves hírek terjedtek a tömegben, és az emberek azért kezdtek el pánikszerűen menekülni.

TEK: sincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon

Továbbra sincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon - jelentette ki a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az M1-en. Hajdú János elmondta: közvetett európai fenyegetettség létezik, és ez érinti Magyarországot is. Hozzátette: már hónapokkal ezelőtt is jelezték - más európai titkosszolgálatokkal együtt -, hogy a migráció és a terrorizmus között közvetlen kapcsolat van, de ezt az információt csak a magyar kormány vette komolyan, amire bizonyíték a határzár kiépítése.

A párizsi áldozatokra is emlékeznek az uniós külügyérek

Egy perces csenddel emlékezik a párizsi áldozatokra az EU külügyi tanácsa hétfőn Brüsszelben, ahol megvitatják a legális és illegális migráció, az EU és Afrika közötti érdekkülönbségek mellett a líbiai rendezés témáit - közölte egy magas rangú unós diplomata.

Újabb elkövetőt azonosítottak

A péntek éjjeli párizsi merényletek újabb elkövetőjét azonosították a nyomozó hatóságok, egyike volt annak a négy merénylőnek, aki a Bataclan rendezvényközpontot támadta meg - tudta meg az AFP hírügynökség a franciaországi nyomozáshoz közelálló forrásokból. Egyes források szerint francia, mások szerint belga állampolgár. Egyik testvérét Brüsszelben őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték. Másik testvére hollétéről nem tudni semmit, lehet, hogy ő is a merénylők között volt, vagy szökésben van.

Horvát belügy: Magyarországon is átmehetett az egyik merénylő

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - közölte a horvát belügyminisztérium. "A francia hatóságok által lekérdezett illető személyazonosságát megvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy október 8-án az opatovaci sátortáborban nyilvántartásba vették. A biztonsági vizsgálatok megállapították, hogy nincs rendőrségi priusza és nem áll nemzetközi körözés alatt. A személyt Horvátországban regisztráltuk, majd folytatta útját a schengeni országok felé, elhagyta Opatovacot és Magyarországra, majd Ausztriába távozott"- fogalmazott, és hozzátette: ha nemzetközi körözés alatt állt volna, külön választják és a megfelelő eljárás alá vonják.

Opatovac, 2015. szeptember 22. Egy illegális bevándorló megmossa az arcát a horvátországi opatovaci fogadótábor előtt 2015. szeptember 22-én. Ezen a napon a délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el Szerbiából. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Pillanatkép az opatovaci fogadótáborból. MTI-fotó: Balogh ZoltánA NOB-elnök bízik a brazilokban

A pénteki, 129 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadás után Thomas Bach úgy nyilatkozott: bízik a brazil rendfenntartókban, hogy megvédik a jövő évi riói olimpiát, nem érzi úgy, hogy a merényletek hatással lehetnek a 2024-es játékok megrendezésére beadott francia pályázatra. Thomas Bach hangsúlyozta: a NOB nem biztonsággal foglalkozó ügynökség, a biztonság megőrzése mindig a helyi rendőrség és rendfenntartó erők feladata, nekik kell együttműködniük nemzetközi szolgálatokkal.

A Motörhead és a Coldplay is lemondta koncertjeit

A Foo Fighters és a U2 együttes után a Motörhead és a Coldplay is lemondta párizsi fellépéseit a francia fővárost ért merényletek miatt - számolt be a BBC News. A rockegyüttes vasárnap lépett volna fel a francia fővárosban, januárra halasztotta koncertjét. A Coldplay egy előadásának élő sugárzását vonta vissza "a párizsi szörnyű eseményekre való tekintettel". Párizsban egy koncerttermet, egy stadiont, éttermeket és bárokat támadtak meg terrorista merénylők pénteken este. A merényleteknek 129 halálos áldozata volt, 89-en akkor veszették életüket, amikor fegyveresek lövöldözni kezdtek az amerikai Eagles of Death Metal együttes koncertjén a Bataclan klubban.

Alapos vizsgálat lesz a magyar-norvég előtt!

Szigorúbb biztonsági intézkedések lesznek ma, a magyar-norvég EB-pótselejtezőn. A szurkolók alaposabb vizsgálatra számíthatnak a belépésnél. Ezért a tervezettnél korábban, már este negyed hétkor megynyitják a stadiont. A bejáratnál mindenkitől elkérik a személyi igazolványát. Az MLSZ azt javasolja, hogy a lelátóra senki ne vigyen magával hátizsákot vagy táskát.

Csendes megemlékezés lesz Budapesten

Este ismét csendes megemlékezés lesz Budapesten. Kulturális intézmények, fesztiválok, valamint hazai zenekarok, művészek és előadók tartanak közös gyertyagyújtást este 6-tól a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium Klub teraszán a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére.

Tokióban is emlékeztek

Tokióban csaknem 3 ezren vettek részt a párizsi merényletsorozat áldozatainak emlékére délután rendezett megemlékezésen. A francia nagykövetség előtt összegyűlt tömeg egyperces csenddel adózott a terrorakció áldozatai emlékének, majd elénekelte a francia himnuszt. Közben a japán főváros több épületét a francia zászló színeivel világították ki.

Két támadó Brüsszelből érkezett

A péntek esti párizsi vérengzés két támadója a belga fővárosból érkezett - közölte ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva vasárnap a francia nyelvű belga közszolgálati televízió és rádió (RTBF). A belga hatóságok szombat délután és este is több műveletet hajtottak végre a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a belga ügyészség pedig azt közölte, hét embert állítottak elő. A kerület polgármestere arról számolt be a csatornának, hogy a rendőri akció során összesen öt embert tartóztattak le.

Több mint húsz külföldi áldozat lehet

Több mint húsz külföldi veszthette életét a Párizsban péntek este elkövetett merényletekben, amelyek az ideiglenes adatok szerint összesen 129 ember életét követelték. Az eddig ismert adatok szerint a külföldi áldozatok közt 3-3 belga, spanyol és chilei, 2-2 portugál, román, tunéziai, algériai és mexikói, valamint 1-1 német, brit és mexikói állampolgár szerepel, közülük többen kettős állampolgárok.

Kijev: terrortámadások készülnek ukrán nagyvárosok ellen

Az ukrán titkosszolgálatnak és a belügyminisztériumnak olyan információk kerültek a birtokába, amelyek szerint lőfegyverekkel és robbanószerekkel elkövetett terrortámadásokra, provokációkra lehet számítani számos ukrán nagyvárosban, beleértve a fővárost, Kijevet is - közölte vasárnap ukrán belügyminiszter. A veszély tényét az ukrán államfő is megerősítette. A tárcavezető hivatalos Facebook oldalán azt írta: operatív értesülések alapján az elkövetkező napokban "destruktív ukránellenes erők próbálják meg destabilizálni a helyzetet Ukrajnában". Hozzáfűzte, úgy döntött, hogy ezt nyíltan a lakosság tudomására hozza.

Több mint száz áldozatot már azonosítottak

103 áldozatot már azonosítottak, 20-30 embernek azonban még nem, de a következő órákban őket is azonosítani fogják - közölte Manuel Vells francia miniszterelnök. Tegnap a román külügyminiszter közölte: két román áldozata van a párizsi merényleteknek, a CNN pedig arról számolt be, hogy a vérengzésnek amerikai sérültjei és halálos áldozatai is lehetnek.

A párizsi Bataclan rendezvényterem közelében gyászolók 2015. november 15-én, két nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. (MTI/EPA/Julien Warnand)


Uniós csúcsot hívtak össze

Péntekre összehívták az uniós belügy- és igazságügyi miniszterek rendkívüli tanácskozását a párizsi merényletekre adandó válasz megvitatására. A luxemburgi soros elnökség közleménye szerint a barbársággal és terrorizmussal szembesült Európa egységbe tömörül Franciaországgal.

Irak figyelmeztetett

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet emberei Franciaországon kívül több országban is terveztek terrorcselekményeket, köztük az Egyesült Államokban és Iránban. Az érintett államokat korábban Bagdad is figyelmeztette - közölte Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter. Hozzátette: az Egyiptomban, Irakban, Líbiában és Franciaországban történtek megerősítik azt a tényt, hogy az Iszlám Állam világméretű fenyegetést jelent.

Hollywoodban is emlékeztek

Az amerikai filmakadémia elnöke szolidaritását fejezte ki a Franciaországot ért terrortámadás és a francia nép iránt az Oscar-szezont megnyitó szombat esti kormányzói díjátadó ünnepségen Los Angelesben. A hetedik alkalommal megrendezett Governors Awards gálát szigorú biztonsági intézkedések közepette rendezték meg a párizsi merényletek miatt. A Hollywood & Highland Centerben zajló díjátadón számos hollywoodi híresség - köztük Meryl Streep és Denzel Washington - vett részt.

Több mint ötmillióan nyugtattak a Facebookon

5,4 millióan használták pénteken a Facebook személyes biztonság ellenőrzése (Safety Check Up) gombját a párizsi merényletek után a párizsi régióban, hogy megnyugtassák hozzátartozóikat. A legfrissebb adatok szerint 360 millió ember kapott így tájékoztatást. A személyes biztonság ellenőrzése alkalmazást a közösségi portál eredetileg a természeti katasztrófák miatt vezette be. Aktiválás után minden oldalon, így a profilon és a helyszín megadásánál is megjelenik és jelzi, hogy a felhasználó esetlegesen az adott övezetben tartózkodik.

Megemlékezés a debreceni zsidó tanácskozáson

A pénteki párizsi merényletek áldozatairól is megemlékeztek a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógában vasárnap, az Utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön című projekt záró rendezvényén. A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke érthetetlennek és felfoghatatlannak nevezte, hogy "Európában ártatlan embereket gyilkolnak szélsőséges terrorista szervezetek".

Az"emberiség ellenségei" elleni harcra hív egy pániszlám szervezet

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OCI) összehangolt nemzetközi akcióra szólított fel vasárnap a terrorizmus ellen, amely szerinte "az egész emberiség első számú ellensége lett". A 57 tagállamot tömörítő pániszlám szervezet a Párizsban péntek éjszaka elkövetett és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által vállalt merényletsorozatra válaszul kiadott közleményében "aljas támadásoknak" nevezte a történteket.

Sarkozy új európai bevándorlási politikát sürget

"Drasztikus változtatásokat" a közbiztonságban, Európában pedig "új bevándorlási politikát" sürgetett a volt francia államfő vasárnap, miután beszélt utódjával, Francois Hollande jelenlegi államfővel. "Európának össze kell fognia, és új bevándorlási politikát kell meghatároznia" - mondta Nicolas Sarkozy. "Mindenkire szükségünk van az Iszlám Állammal való leszámoláshoz, beleértve az oroszokat is, nem lehet két külön koalíció Szíriában" - hangsúlyozta az ex államfő.

Ferenc pápa: az erőszak és gyűlölet nem megoldás

Istenkáromlás Isten nevét használni az erőszak és gyűlölet útjának igazolására - mondta a katolikus egyházfő vasárnap a zsúfolásig megtelt Szent Péter téren. Ferenc pápa fájdalmának adott hangot a Párizsban péntek este elkövetett terrorista támadások miatt, testvéri részvétét fejezte ki a francia elnöknek és Franciaország összes polgárának, mindenekelőtt az áldozatok családtagjainak, a merényletek sérültjeinek, és néma imára szólította fel a jelenlévőket Franciaországért, Európáért és az egész világért.

Ferenc pápa. (MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Ferenc pápa. (MTI/AP/Alessandra Tarantino)Megerősítették a brit határőrizetet

A párizsi merényletsorozat óta Nagy-Britannia megerősítette a határok őrizetét - közölte a brit belügyminiszter. Theresa May a BBC-nek azt mondta: a határőrizeti szervek az eddigieknél alaposabban ellenőrzik a Nagy-Britanniába belépő teherjárműveket, és személyautókat. A tárcavezető nem cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy a brit utcákon a hadsereg elit kommandós alakulata (SAS) kezdett járőrözni a párizsi merényletek után.

Kalasnyikovokat találtak az egyik autóban

A párizsi merénylethez használt fegyverekre bukkantak, miután átvizsgálták azt az autót, amelyet ma reggel találtak a hatóságok a francia főváros Montreuil nevű elővárosában - közölték rendőrségi források. A hatóságok szerint valószínűleg ezt a járművet használták a merénylők a francia főváros 10. kerületében lévő étterem és bár elleni támadásban. A francia közszolgálati televízió úgy tudja az autóban egy hátizsákot, három Kalasnyikovot és hozzá tartozó hüvelyeket találtak a rendőrök, ami arra utal, hogy a gépkocsiból is dördültek el lövések. A nyomozók DNS-mintákat is vettek a gépkocsiból.

Obama duplázna

Az Iszlám Állam dszihadista szervezet felszámolására irányuló erőfeszítések megkétszerezését ígérte Barack Obama amerikai elnök a G20-ak csúcstalálkozóján Antalya-ban. Michel Sapin francia pénzügyminiszter az AFP Hírügynökségnek azt mondta: Franciaország azt várja, hogy a G20-ak állam- és kormányfői konkrét döntéseket hozzanak a terrorizmus finanszírozása elleni harc érdekében.

Az izraeli titkosszolgálat is segít

Az izraeli titkosszolgálat is segíti a párizsi támadás szálainak felderítését - jelentette be az ország miniszterelnöke. Benjámin Netanjahu hangsúlyozta: olyan információkat osztottak meg a francia hatóságokkal, amelyek a merényletben érintett szervezetekről és emberekről adnak tájékoztatást. Az egyik izraeli kereskedelmi tévé szerint a helyi titkosszolgálat egyértelmű kapcsolatot lát a francia fővárosban és a csütörtökön Bejrútban végrehajtott merényletek, valamint az október végi orosz gép Sinai-félsziget feletti felrobbantása között.

Romániai főmufti: a terroristák nem hittestvéreink

Határozottan elítélte a párizsi vérontást a romániai muzulmánok főmuftija. Murat Iusuf vasárnap közzétett állásfoglalásában leszögezte: az iszlám nevében vérengző terroristák nem hittestvéreik a Korán tanításait követő hívő muzulmánoknak. A főmufti részvétét fejezte ki a gyászoló családok és a francia nép fájdalmában, és - mint fogalmazott - a jóságos Allahhoz fohászkodva kért védelmet Románia toleráns és békeszerető népe számára.

Orbán Viktor is lerótta kegyeletét

A kormányfő kísérői körében egy szál virágot és egy mécsest helyezett el a a Francia Intézet előtt. Orbán Viktor társaságában mások mellett jelen volt Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki négy éven át volt Magyarország párizsi nagykövete, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Éric Fourniernak, Franciaország budapesti nagykövete.

Katonai tiszteletadással félárbócra eresztetik Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2015. november 15-én.


Megvan a terrorakcióban használt egyik autó

A francia rendőrség Párizs elővárosában megtalálta a pénteki terrorakcióban használt egyik gépkocsit. A hatóságok szerint az autót feltehetően a francia főváros 10. kerületében lévő étterem és bár elleni támadásban használták a merénylők. A Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció egyik elkövetője, Ismail Omar Mostefai környezetéből őrizetbe vettek hat embert, köztük a 29 éves francia férfi apját és testvérét, valamint egy nőt.

Moszkva: a párizsi események mindent a helyükre tehetnek

Oroszország arra számít, hogy a párizsi tragikus események lökést adnak az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcban. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a törökországi Antalyában, a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport találkozóján úgy fogalmazott: a párizsi események valószínűleg mindent a helyükre tesznek.

Gyarmati István: újabb merényletekre kell készülni

Még több merényletre kell készülni Európában, mert a kontinens nem elég felkészült, hogy elhárítsa a támadásokat - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1-en. A párizsi merényletek kapcsán megjegyezte: bár sokan a francia titkosszolgálat kudarcának tudják be a történteket, valójában nem lehet minden ilyen eseményt kivédeni. A szakértő szerint azt nehéz megjósolni, hogy a terroristák pontosan hol csapnak le legközelebb, de biztosan próbálkozni fognak.

 

Gyásznap: félárbocon a nemzeti lobogó

A merényletek miatt elrendelt nemzeti gyásznap alkalmából a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták és félárbocra eresztették a nemzeti lobogót.

Horvát RTL: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba az a szír férfi, akinek útlevelét a párizsi merényletek egyik helyszínén megtalálták - értesült a horvát RTL televízió. Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták. Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább. Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a hírt a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának nem erősítette meg. Hozzátette: hazánkat közvetlen terrorfenyegetettség nem érinti, de indokolt a magasabb biztonsági fokozat.

Szíriában járhatott az azonosított merénylő, hamis lehet az egyiptomi útlevél

Nem kizárt, hogy Szíriában járt tavaly a párizsi terrorcselekmények első, azonosított merénylője, akinek kilétét ujjlenyomata alapján állapították meg - jelentette vasárnapra reggel a francia média. A híradásokban elhangzott a férfi neve: az illetőt Ismael Omar Mostefainak hívták, 29 éves francia állampolgár volt, és a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ban lakott. Francois Molins párizsi ügyész közölte, hogy a férfi a fővárosi Bataclan klubban történt vérengzés egyik elkövetője volt. A robbanás következtében leszakadt ujját megtalálták a törmelék között, és lenyomatot vettek róla. A hatóságok most azt a feltételezést próbálják megerősíteni, hogy a férfi tavaly valóban járt-e Szíriában.

Sokkoló amatőr felvételek a párizsi terrortámadásokról

Sorra töltik fel a párizsi túlélők a támadásról készült videókat az internetre. Megdöbbentő képsorok is vannak. Van olyan felvétel, amelyen még az is látszik, hogy az emeletről kiugrálnak az emberek. Voltak, akik így próbáltak elmenekülni.

Nemzeti gyásznap van Magyarországon.

Reggel 9-kor katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját a Kossuth téren, az Országház előtt. Arról is rendelkeztek, hogy bizonyos középületekre gyászlobogót tegyenek ki. Lesz, ahol félárbocra eresztik a magyar és az európai uniós zászlót. A Kossuth téri ceremónián ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is. Ezt az M1 élőben közvetíti.

Washingtonban összeült a Nemzetbiztonsági Tanács

Obama elnök a párizsi terrortámadásokra vonatkozó hírszerzési információkról és a francia hatóságokkal való együttműködésről kapott tájékoztatást, mielőtt elutazott a G20 csoport törökországi csúcstalálkozójára. A Fehér Ház közleménye szerint a tanácskozás résztvevőinek nem volt tudomásuk az Egyesült Államok elleni konkrét vagy hiteles fenyegetésről, amikor áttekintették a biztonsági készültség állapotát. Az elnök megerősítette, hogy továbbra is szoros kapcsolatban állnak majd francia partnereikkel és készek minden segítséget megadni a nyomozáshoz. Az elnök csapata megállapította, hogy Washington nincs birtokában olyan információnak, amely ellentmondana annak az előzetes francia megállapításnak, amely szerint a történtekért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a felelős. Szombat este a Fehér Ház tőszomszédságában lévő Lafayette téren több ezren vettek részt egy Franciaországgal való szolidaritási megemlékezésen. A CNN televízió híroldala szerint amerikaiak százai ajánlották fel pénteken a közösségi portálokon, hogy otthonukba fogadják be a repterek lezárása miatt az Egyesült Államokban rekedt franciákat. Mások élelmiszert és személyszállítást ajánlottak fel.

Őrizetben az egyik azonosított merénylő két rokona

Nem hivatalos nyomozati források szerint a 29 éves, francia állampolgár apját és testvérét találták meg a francia rendőrök, mindkettőjüknél házkutatás folyik. Szintén nem hivatalos görög források arról számoltak be, hogy valószínűleg egy másik merénylő is áthaladt Görögországon, de ezt még vizsgálják.

Nem szabad törölni a foci Eb-t

Bár a pénteki párizsi merényletek után megnőtt a kockázati szint, meg kell tartani a jövő évi franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot a szervező bizottság elnöke szerint. Jacques Lambert szombaton az RTL rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy a június 10. és július 10. között sorra kerülő Eb-t a lehető legnagyobb biztonságban rendezhessék meg.

Újabb rendőri akció Brüsszelben

A délutáni után este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is, a belga belügyminiszter pedig egy flamand csatornának szombat este úgy nyilatkozott, hogy személyesen veszi kézbe a kerületet - értesült a francia nyelvű belga közmédium, az RTBF, amely az újabb akcióról mindössze annyit közölt: a rendőrség több utcát lezárt, egy esküvő vendégei például csak rendőri kísérettel közelíthetik meg az ünnepséget. Délután folyamán a belga hatóságok három embert tartóztattak le Molenbeekben a péntek esti párizsi terrortámadásokkal összefüggésben.

Kiürítették az Eiffel-torony környékét

Sajtóhírek szerint a francia rendőrség este kiürítette az Eiffel-torony környékét - jelentette az M1.

Franciaország választ ígér

Franciaország háborúban áll a terrorizmussal, és csapást fog mérni ellenségére, az Iszlám Állam terrorszervezetre - szögezte le a francia miniszterelnök. Manuel Valls a TF1 televízióban arról is beszélt: számítaniuk kell további terrortámadásokra, fel kell készülniük ezek visszaverésére. A kormányfő azt mondta: Franciaország csapást fog mérni a dzsihadistákra, és a francia válasz mértéke arányos lesz a mostani merényletekkel. A miniszterelnök cáfolta, hogy a francia titkosszolgálatok kudarcot vallottak volna.

Belgium szembeszáll a fenyegetéssel

Európa és a szabadság elleni támadás a franciaországi vérengzés, ami arra készteti a belga kormányt, hogy szembeszálljon a fenyegetéssel - fogalmazott a belga miniszterelnök a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió híradójának különkiadásában. Charles Michel a Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében szombat délután öt ember előállításával végződő rendőrségi razziával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a francia és belga szélsőségesek szoros együttműködése a földrajzi közelség miatt lehetséges, a kérdés csak az, miért alakultak ki szélsőséges radikális csoportok ezekben az országokban. Az RTBF információi szerint háromra emelkedett a belga halálos áldozatok száma a Párizsban pénteken elkövetett terrortámadásokban.

A bécsi Szíria-konferencia elítélte a merényletsorozatot

Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton, az amerikai külügyminiszter franciául emlékezett meg a tragédiáról, a találkozót egyperces csenddel kezdték meg a párizsi, a bejrúti és az egyiptomi merényletek áldozataira emlékezve. John Kerry amerikai külügyminiszter a "legförtelmesebb és legfelháborítóbb" tettnek, valamint a "gonosz megtestesülésének" nevezte a párizsi támadásokat. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, a terroristákkal szemben nincs tolerancia, és nincs mentség arra sem, ha nem folytatódik a küzdelem Iszlám Állam (IÁ) és hasonló terrorszervezetek ellen.

Nógrádi: hatalmas fordulat jöhet

Ha bebizonyosodik, hogy a párizsi merénylők első generációs bevándorlók, történelmi változás állhat be az európai migránspolitikában, az ugyanis, hogy a francia titkosszolgálat egy ilyen összehangolt akcióba nem tudott beépülni, azt jelenti, mostantól Európa bármely városában bármikor sor kerülhet hasonló merényletekre, ezért Európának sokkal keményebben kell fellépnie a térségbe érkező menekültekkel, és nagyon határozottan vissza kell őket küldenie - mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Szakértő: nem lehet minden terrorcselekményt meghiúsítani

Az egyik legjobb terrorelhárító szervezete Franciaországnak van, sok terrorcselekményt meghiúsítottak, de az elmúlt időszakban sokkal aktívabbak az iszlamista szervezetek és a nagy számok törvénye alapján egy-egy akció mindig sikerülni fog - mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1-en. Georg Spöttle megemlítette: a szakértők még nem teljesen biztosak abban, hogy valóban az Iszlám Állam követte-e el a terrorcselekményt, vagy az elkövetők saját akciója volt-e a terrorszervezet nevében.

Félárbocon a magyar zászló

Nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány vasárnapot, a péntek éjjeli párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére - írja a Magyar Közlöny. Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt felvonják, majd félárbocra eresztik. A középületekre gyászlobogót kell kifüggeszteni, a magyar és az európai uniós zászlót pedig félárbocra eresztik.

Csaknem száz sebesült állapota válságos

A párizsi merényletek egyre több elkövetőjét azonosítják. Egy fiatal, francia férfit ujjlenyomat alapján sikerült beazonosítani; ez azt jelenti, hogy már ismert volt a hatóságok előtt, az értesülések szerint nemzetközi terrorista tevékenység miatt. A férfi egy Párizstól 35 kilométerre fekvő településről származott. Délután Brüsszelben tartottak a rendőrök házkutatást, ott egy embert vettek őrizetbe - jelentette a francia közszolgálati média. Összesen 6 helyen volt támadás éjszaka, nyolc terrorista meghalt. A legfrissebb hírek szerint 129-en életüket vesztették, a több mint 350 sebesült közül 99 állapota válságos.

 A Hamász és az Iszlám Dzsihád elítélte

Elítélte a párizsi merényleteket a Gázai övezetet kormányzó, az Izrael, az EU és az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvántartott Hamász iszlamista mozgalom, valamint az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet is.

Az EU egységesen száll szembe a terrorfenyegetéssel

"Ez mindannyiunk elleni támadás volt" - áll a Brüsszelben szombat délután kiadott nyilatkozatban, amelyet a tagországok állam- és kormányfői, valamint az uniós központi intézményeinek vezetőinek nevében tett közzé az Európai Bizottság. Az unió egységesen száll szembe a fenyegetéssel, minden szükséges eszközt megmozgatva és könyörtelen eltökéltséggel, Franciaország nagy és erős nemzet, melynek eszményei, a szabadság, egyenlőség, testvériség az egész Európai Uniót ösztönzik - áll a nyilatkozatban. Az uniós vezetők aláhúzták: az európaiak gyásznapként fognak emlékezni november 13-ra, ezért arra kérték a tagországok lakosságát, hogy hétfő délben tartsanak egy perc csendes emlékezést, az áldozatokra gondolva.

Több százan a Szent István-bazilikánál

A párizsi merényletek áldozataira emlékeztek este Budapesten. Az emberek mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére a templom lépcsőjén, este hat órakor megkondultak a bazilika harangjai is. Az eseményen mécsest gyújtott mások mellett Martonyi János volt külügyminiszter, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő. A biztonság az EU érdeke, ezért fel kell ébredni és el kell gondolkodni, hogy hova vezet az az út, amelyen Európa halad - mondta a tárcavezető az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A Tranzit közösség gyertyagyújtása a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon a Szent István-bazilikánál 2015. november 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Tranzit közösség gyertyagyújtása a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon a Szent István-bazilikánál 2015. november 14-én (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)Horvátország figyeli a bródi tranzitközpontot

A pénteki párizsi terrorcselekmények miatt a horvát belügyminisztérium fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a bródi (Slavonski Brod) tranzitközpontban - közölte a horvát rendőrfőkapitány. A téliesített befogadóállomáson a kezdetektől fogva megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a migránsok ellenőrzése, de a párizsi merényletek után a jelenleginél magasabb biztonsági fokozatú intézkedéseket vezettek be. Vlado Dominic közölte azt is: megerősítették az ország határainak védelmét, valamint a kulcsfontosságú létesítmények őrzését, illetve a rendőrség fokozottan figyeli a vasúti és légi forgalmat, továbbá a tömegrendezvényeket.

Párizsiak ezrei gyűltek össze a République téren

Párizsiak ezrei gyűltek össze szombat délután a République (Köztársaság) téren, hogy kegyelettel adózzanak a francia fővárosban előző éjjel végrehajtott merényletek halálos áldozatainak, de a híradások szerint sokkal kevesebben voltak, mint januárban, amikor a Charlie Hebdo című szatírikus hetilap elleni véres terrorakció halottairól emlékeztek meg.A hatóságok ugyan biztonsági okokból megtiltották a gyülekezést a szombatra virradóra végrehajtott véres cselekmények után, délután mégis ezrek mentek ki a térre.

Fokozott biztonsági intézkedések a magyar-norvégon

Fokozott biztonsági intézkedések mellett tartják meg vasárnap a Magyarország-Norvégia Európa-bajnoki labdarúgó pótselejtezőt az Üllői úti Groupama Arénában - közölte az ORFK. A rendőrség fokozott közterületi jelenlétet biztosít a szurkolók érkezési és távozási útvonalán, a rendezvény előtt a mérkőzés helyszínét tűzszerészek vizsgálják át, a stadion környékét a rendőrség folyamatosan tűzszerész járőrszolgálattal is biztosítja. Az MLSZ döntése szerint a kapunyitás időpontja 18.15-re módosult, a rendőrség ezért kéri a szurkolókat, hogy időben induljanak el, mert a beléptetéskor alaposabb ruházat- és csomagátvizsgálás lesz.

Szakértő: hibáztak az unió politikusai

Elsősorban az EU politikusainak felelőssége, hogy nem sikerült megelőzni a párizsi merényleteket - mondta a titkosszolgálati szakértő az M1-en. Horváth József szerint az unió országainak titkosszolgálatai sem létszámban, sem pedig anyagilag nem állnak készen napjaink új kihívásaira, és gyakran még a törvényi háttér is hiányzik a megfelelő működéshez. Látványos eredményeket ezen a területen gyorsan nem lehet elérni, hiszen 3-5 évig tart, mire egy szakembert felkészítenek a titkosszolgálati munkára - tette hozzá.

Menekültként jött októberben a szír útlevél tulajdonosa

Görögországban regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet az éjjeli, párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az elkövetők holttestének egyike mellett - közölték a görög hatóságok. Az útlevelet október 3-án vették nyilvántartásba, tulajdonosa menekültként érkezett Törökországból - jelentette a polgári védelemért felelős minisztérium. A francia hatóságok a párizsi stadion közelében elkövetett robbantások négy öngyilkos merénylője közül az egyik holttestének közelében szíriai, egy másik maradványai mellett pedig egyiptomi útlevelet találtak - számolt be róla az egyik francia hírtelevízió. Kairó eközben bejelentette, hogy egy egyiptomi fiatalembernek nyoma veszett Párizsban.

Tirana lehet a következő?

Párizs után Tirana lehet az Iszlám Állam következő célpontja, legalábbis ez derül ki egy, az albán belügyminiszternek küldött levélből - jelentette honlapján a tiranai Top Channel televízió. Az albán terrorelhárítás nyomoz.

Egy fegyveres francia állampolgárt vettek őrizetbe Gatwicken

A brit fővárosban délután kiürítették a Gatwick repülőtér egyik terminálját, és lezárták a környező utakat. A rendőrség szerint őrizetbe vettek egy gyanúsan viselkedő embert, aki elhelyezett egy azonosítatlan tárgyat. A kora esti újabb rendőrségi tájékoztatásban már szerepelt az is, hogy az őrizetbe vett személy francia állampolgár, és a tárgy, amelytől szabadulni próbált, "tűzfegyvernek tűnik". Az intézkedés az easyJet légitársaság Budapestről Gatwickre tartó szombat délutáni járatát is érintette, amely a menetrend szerint az északi terminálra érkezett volna. A járat a Gatwick tájékoztató rendszere szerint félórás késéssel, de biztonságban megérkezett a déli terminálra.

Hollandia is erősíti határai védelmét

Megerősíti határainak védelmét, köztük a repülőterek ellenőrzését a párizsi merényletsorozatot követően Hollandia - jelentette be a holland miniszterelnök szombaton. Hollandia ezennel harcba száll az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - mondta Mark Rutte, hozzátéve, hogy minden Franciaországba indulót és onnan érkezőt szigorúan ellenőriznek, beleértve a repülőtereket és a vonatokat is. Minden biztonsági szolgálat magas szintű készültségben van - tette hozzá.

Nem marad el az angol-francia meccs

A péntek esti párizsi merényletek ellenére lejátssza keddi, londoni barátságos mérkőzését a francia labdarúgó-válogatott az angolokkal - derül ki a francia szövetség szombati közleményéből. Péntek este, a 2-0-s hazai győzelemmel végződött Franciaország-Németország barátságos mérkőzés közben a stadionban is lehetett hallani az első robbanásokat. Francois Hollande államelnököt kimenekítették a helyszínről. Több ezer szurkoló a gyepen várakozott még fél órával az összecsapás után is.

Emlékezők tömege a budapesti Francia Intézetnél

Több százan gyűltek össze szombaton, kora este Budapesten, a Francia Intézet előtt, a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen. Trócsányi László igazságügyi miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elmondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is.

Résztvevők a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon tartott megemlékezésen és gyertyagyújtáson a fővárosi Francia Intézetnél 2015. november 14-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Résztvevők a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon tartott megemlékezésen és gyertyagyújtáson a fővárosi Francia Intézetnél 2015. november 14-én (MTI-fotó: Bruzák Noémi)Házkutatások Brüsszelben, egy ember őrizetben

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amelynek során a hatóságok egy embert őrizetbe vettek - értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió. Korábban az RTBF arról számolt be, hogy a párizsi merénylők által használt egyik autóban a kerületből származó parkolójegyet találtak. Hatósági forrásra hivatkozva az RTBF azt írja: két-három házkutatást hajtottak végre, és bár ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg, az akció a párizsi vérengzéssel összefüggésben indult.

Megfenyegettek egy francia repülőt

Megfenyegettek egy francia légi járatot az egyik internetes közösségi oldalon Hollandiában, emiatt indulás előtt kiürítették és átkutatták a Franciaországba tartó repülőgépet az amszterdami Schiphol repülőtéren. Arról nem érkezett hír, hogy az eset összefüggésbe hozható-e a párizsi terrortámadásokkal, és pontosan mivel fenyegették meg a járatot.

Marine Le Pen új határvédelmi szabályozást sürget

Új határvédelmi szabályozást sürgetett a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat után a francia Nemzeti Front elnöke, aki szerint "Franciaország és a franciák nincsenek biztonságban". A radikális jobboldali párt vezetője kijelentette: elengedhetetlen, hogy Franciaország visszaszerezze a határai feletti ellenőrzést. "Határok nélkül nincs sem védelem, sem biztonság" - idézte a Libération című lap a 47 éves Marine le Pent, aki üdvözölte a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását. (Ezt a közelgő párizsi klímacsúcs miatt rendelték el, de a több mint 120 halottat követelő támadássorozat miatt meg is erősítik.)

Párizs, 2015. november 14.  Gyászolók az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál 2015. november 14-én, a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon. A francia fővárosban november 13-án késő este fegyveresek és pokolgépes merénylők összehangoltan több merényletet követtek el. A támadásoknak eddig több mint 120 halálos áldozata van, és legkevesebb 180-an megsebesültek. Nyolc támadó meghalt, heten a testükre szerelt pokolgéppel robbantották fel magukat, egy támadót a rendőrök lőttek agyon. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Gyászolók az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál 2015. november 14-én, a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon (MTI/EPA/Yoan Valat)V4-ek: Európát, az európai embereket érte támadás

A visegrádi országok hivatalban lévő külügyminiszterei szerint Európát, az európai embereket érte támadás. Lubomír Zaorálek cseh, Miroslav Lajčák szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy az Európa déli szomszédságában kialakult instabilitás oda vezetett, hogy a terrorfenyegetettség minden eddiginél erőteljesebb lett Európában, és Európa biztonsága érdekében mindent meg kell tenni. (Lengyelországban október végén választásokat tartottak, az új kormány még nem alakult meg.)

Németországban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket

Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt - jelentette be a német belügyminiszter. A szövetségi rendőrség megerősítette a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán. A napokban Bajorországban őrizetbe vett montenegrói férfi ügyével kapcsolatban elmondta: jelentős mennyiségű fegyvert találtak az illető autójában, és megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva célállomásként, ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a merénylők köréhez tartozik.

Szigorúbban őrzik a paksi erőművet

Az iraki háború idején őrizték szigorúbban a paksi atomerőművet, mint most. Idén a belgiumi támadás után már elrendelték az emelt készültséget, amit ma tovább szigorítottak - mondta el az M1-en Lóránt Gábort az erőmű biztonsági vezetője.

"Szerkezeti váltás" az IÁ működésében?

Londoni elemzői vélemény szerint "szerkezeti léptékű váltást" jelez az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet működésében a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat. Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője szombati kommentárjában kiemelte azt a véleményét is, hogy a párizsi terrortámadás csak a "bevezetője" volt a nyugati országokban várható további merényleteknek. Az Eurasia várakozása szerint a párizsi merényleteknek messze ható politikai következményei lesznek Európában: Angela Merkel német kancellár "liberális menekültpolitikája" még nagyobb nyomás alá kerülhet, ugyanakkor megnőtt a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódik az Iszlám Állam elleni szíriai hadműveletekbe.

RTS6ZMP

Fotó: Reuters/Christian HartmannTEK: a nemzetbiztonsági szolgálatok is fokozták a tevékenységüket

Egyelőre nincs olyan információ, amely a kiemelt személyek védelmének erősítését indokolná. Ezt a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója mondta az M1-en. Hajdu János hozzátette: a terrorelhárítás mellett a nemzetbiztonsági szolgálatok is fokozták a tevékenységüket. A járókelők ebből a megerősített rendőri, katonai járőrszolgálatokat láthatják majd az utcákon.

Amerikai sebesültek és "talán halottak"

Amerikai sebesültjei és "talán halottjai" is vannak a párizsi terrortámadásoknak - jelentette a CNN az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva. A terroristák által megtámadott párizsi Bataclan koncertteremben az Eagles of Death Metal nevű amerikai együttes lépett fel. Az együttes tagjai sértetlenek maradtak, de lemondták európai turnéjukat és visszatérnek az Egyesült Államokba. Az amerikai igazságügyi minisztériumból származó értesülés szerint az amerikai hírszerzésnek nem volt előzetes tudomása Párizs fenyegetettségéről. A terrortámadás nyomán több amerikai nagyvárosban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.Nem lassult a migránsáradat Szerbiában

A párizsi merényletek után sem változott semmi a szerb-horvát határon, Presevóból továbbra is több tucat busz érkezik a határ menti Sidre, ahonnan Horvátországba szállítják a Közel-Keletről érkezőket - jelentette honlapján a szabadkai Pannon RTV. A helyszínen tartózkodó tudósító elmondta, a migránsok hallottak ugyan a francia fővárosban történt támadásokról, de - ezek ellenére is - mindenképpen Nyugat-Európába szeretnének jutni.

Ciprasz: Európa továbbra is a "szabadság földje" marad

A görög kormányfő barbár cselekedetnek nevezte szombaton az előző éjjel Párizsban elkövetett véres merényletsorozatot, és úgy fogalmazott, hogy Európa továbbra is a szabadság és a demokrácia földje marad. Televíziós beszédében Alekszisz Ciprasz azt mondta, hogy "a görögök minden erejüket egyesítik, és fokozzák szolidaritásukat a francia néppel". "Kötelességünk megvédeni a humanizmus és a szabadság értékeit" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Európa a szabadság és a demokrácia földje marad.

Kiürítették a Gatwick egyik terminálját

A brit fővárosban kiürítették a Gatwick repülőtér egyik terminálját és lezárták a környező utakat. A rendőrségi beszámoló szerint őrizetbe vettek egy gyanúsan viselkedő embert, aki elhelyezett egy azonosítatlan tárgyat; ezt már vizsgálják a hadsereg tűzszerészei. London második legnagyobb reptere továbbra is fogadja a járatokat, ám a gépeket átirányítják egy másik terminálra. A mai budapesti járat is késhet fél órát.

Azonosították az egyik elkövetőt

Azonosították a párizsi merényletek egyik elkövetőjét. Az értesülések szerint ujjlenyomat alapján sikerült beazonosítani a fiatal francia férfit, aki egy Párizstól 35 kilométerre fekvő településről származik.

Párizs, 2015. november 14. Rendőrök az egyik lövöldözés helyszínén, a Le Petit Cambodge vendéglőnél Párizsban 2015. november 13-án, miután a francia fővárosban késő este összehangoltan több merényletet követtek el. A lövöldözésekben és robbanásokban legalább 60 ember meghalt, sokan megsebesültek, a Bataclan koncertteremben pedig száz embert túszul ejtettek a merénylők. Hollande egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett és bejelentette a határok lezárását. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Rendőrök az egyik lövöldözés helyszínén, a Le Petit Cambodge vendéglőnél Párizsban 2015. november 13-án.  (MTI/EPA/Etienne Laurent)Aszad a francia és a nyugati politikát is hibáztatja

Franciaország és a nyugati államok "elhibázott" közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez - mondta a szíriai elnök szombaton. Bassár el-Aszad egy francia delegációnak fejtette ki véleményét. Bár elítélte az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által vállalt párizsi véres cselekményeket, úgy fogalmazott: "A nyugati államoknak, különösen Franciaországnak a (közel-keleti) térséggel kapcsolatos elhibázott politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez".

Rendkívüli intézkedések Európa-szerte

Több európai országban szigorúbb biztonsági intézkedéseket rendeltek el. Nagy-Britanniában a közlések szerint megerősítik a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a kikötőkben, és ezt az utazóközönség is érzékelni fogja. Olaszország is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határain, valamint a reptereken és kikötőkben, szükség esetén pedig bevethetik a terrorellenes, különleges egységeket. Lengyelországban fokozottan ellenőrzik azokat a repülőjáratokat, amelyek potenciálisan veszélyeztetett irányokból érkeznek, valamint oda indulnak.

Megerősítik a külföldi francia intézmények védelmét

Megerősítik a külföldi francia intézmények védelmét - jelentette be a francia külügyminiszter. Laurent Fabius elmondta, hogy a nagykövetségek, a konzulátusok, a kulturális intézmények és iskolák esetében rendelte el a fokozottabb védelmet. Párizsban további rendelkezésig zárva marad az Eiffel-torony és a Louvre, valamint a nagy mozihálózatok is azt közölték, hogy nem nyitnak ki.Megerősített biztonság a Magyar Honvédségnél

A megerősített biztonsági intézkedések részeként a Magyar Honvédség fegyveres rendész járőröket küld Budapest kiemelt pontjaira - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Emellett a laktanyák és más honvédségi objektumok környékén fegyveres járőrszolgálatot látnak el a katonák.

Két román áldozat

Két román állampolgár is van a párizsi terrortámadások áldozatai között - közölte a román külügyminisztérium. Egy harmadik román állampolgár könnyebb sérülést szenvedett, őt már kiengedték a kórházból.

Egyre határozottabb a lengyel nem

A párizsi terrortámadások nyomán nincs politikai lehetőség arra, hogy Lengyelország menekülteket fogadjon be - jelentette ki az Európai Unió ügyeiért felelős leendő lengyel miniszter. Konrad Szymanski ugyanakkor elismerte, hogy jogilag továbbra is érvényes Lengyelországnak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége.

Cameron: brit áldozatok is lehetnek

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy a párizsi merényletek áldozatai és sérültjei között sok brit állampolgár is van. David Cameron, aki szombaton a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, a megbeszélés után elmondta ugyanakkor azt is, hogy a testület döntése alapján nem módosul a brit terrorkészültségi szint. (Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű - a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" fenyegetettségnek megfelelő - készültség van érvényben.)

Lesz magyar-norvég

Megrendezik az elkövetkezendő napokban a labdarúgó Eb-pótselejtezőket, így a magyar-norvég mérkőzést is a Groupama Arénában az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szombati közleménye szerint. Abban az áll, hogy a játékosok gyászszalaggal a karjukon lépnek majd pályára, és minden stadionban egyperces gyászszünettel emlékeznek a párizsi terrortámadás áldozataira.

Működik az operatív törzs

A párizsi merényletek nyomán az országos rendőrfőkapitány azonnal intézkedett az operatív törzs felállításáról, amely megkezdte működését: értékeli a beérkező információkat, és dönt a szükséges intézkedések elrendeléséről. A rendőrség tovább növeli a január óta bevezetett "B" készenléti fokozat biztonsági intézkedéseit az ország egész területén: fokozott közterületi jelentétet biztosít a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon, aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken, megerősíti a nemzetközi repülőterek utasforgalmi és üzemi területeink őrzését, továbbá visszatérően ellenőrzi a főbb közlekedési csomópontokat és a jelentősebb forgalmat lebonyolító szállodákat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatón számol be a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportjának a párizsi terrortámadás miatt összehívott reggeli üléséről a Belügyminisztériumban 2015. november 14-én. Bejelentették, hogy megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kovács Zoltán kormányszóvivő (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatón számol be a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportjának a párizsi terrortámadás miatt összehívott reggeli üléséről a Belügyminisztériumban (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)Ljubljana elítéli

A szlovén kormányt megdöbbentette és a leghatározottabban elítéli az ártatlan állampolgárok ellen péntek este elkövetett párizsi merényleteket - közölte szlovén miniszterelnök. Szombati sajtóközleményében Miro Cerar a szlovén nép nevében kifejezte legmélyebb együttérzését az áldozatok családjai iránt, és szolidaritásáról biztosította a francia népet.

Szíriai útlevelet találtak az egyik elkövető közelében

Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében - közölték szombaton rendőrségi források. Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e.

Európa feszülten figyel

Olaszország rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be határain, repülőtereken, kikötőkben. Szükség esetén bevethetik a terrorellenes, különleges egységeket. Lengyelországban fokozottan ellenőrzik a potenciálisan veszélyeztetett irányokból érkező, valamint oda induló repülőjáratokat.

Ferenc pápa: nincs igazolás

Igazolhatatlannak nevezte a párizsi merényleteket Ferenc pápa. A katolikus egyházfő egy tévéinterjúban azt mondta: sem vallási, sem emberi igazolás nincs a támadássorozatra, amely szerinte a világ különböző részein folyamatban lévő harmadik világháború része.

Kövér László: Franciaország számíthat Magyarországra

Elítélte a pénteki párizsi borzalmas merényleteket, és részvétét fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak Kövér László. Az Országgyűlés elnöke a francia szenátus és a francia nemzetgyűlés elnökének küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy az értelmetlen erőszak elleni harcban a baráti Franciaország mindig számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására.

Készenlétben a brit elhárítás

Terrortámadásra számítanak Nagy-Britanniában. Erről a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese beszélt a BBC-nek. Mark Rowley hangsúlyozta: a brit elhárítás szerint is nagyon valószínű, hogy terrortámadás éri az országot. Elmondta azt is, hogy a rendőrség és az elhárítás gyakorlatot hajtott végre, amely pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen éjjel Párizsban történt.

 

KKM: aki teheti, halassza el párizsi útját

Aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt. Ezt javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A közleményben azt tanácsolják azoknak, akik elindulnak a francia fővárosba, hogy regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az Online adatlap konzuli védelemre elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

Magyarországi Muszlimok Egyháza: nincs magyarázat

A párizsi támadássorozat olyan terrorakció, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, nemzetiséghez vagy származáshoz - közölte a Magyarországi Muszlimok Egyháza az MTI-vel. Az iszlám elítéli az erőszakot, az ártatlanok megfélemlítését, megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki legyen is az elkövető - írták a részvétet is nyilvánító közleményben.

Az IÁ vállalta

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében. A dokumentum szerint az IÁ harcosai robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtották végre támadásaikat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. A célpontokat korábban alaposan tanulmányoztak. A merényletekkel megmutatták Franciaországnak, hogy fő célpont marad mindaddig, amíg fellép az Iszlám Állam ellen. A támadássorozat egyúttal válasz az iszlám prófétáját ért sértésekre, valamint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek elleni francia légicsapásokra - közölte a dzsihadista szervezet.

Elfogták a merénylők cinkosát?

Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát, egy montenegrói férfit vették őrizetbe a napokban Bajorországban - jelentette a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság. Az osztrák főváros és München közti autópályán állították meg néhány napja. Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba akart menni. A férfi őrizetbe vételéről tájékoztatták a francia hatóságokat.

Gyanús belga rendszámú autó

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - tudta meg a La Une belga televízió. Titkosszolgálati információkra hivatkozva azt is jelentette: erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják.

Magyar Iszlám Közösség: gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le

A Magyar Iszlám Közösség szerint Párizsban a gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le, amelyre egyetlen vallás sem adhat igazolást. A közösség közleményében azt írta: álláspontjuk szerint a világnak fel kell lépnie minden szélsőséges erő, rasszista, megkülönböztető gondolkodás ellen, valamint a magukat iszlamistának valló, de nem muszlimok szélsőséges nézetei ellen is, mert gúnyt űznek a vallás tanításaiból. Hozzátették: küzdeni kell az iszlamofóbia ellen is, mert a világ muszlimjainak túlnyomó többsége békés és elítéli az erőszakot.

Gyászolók az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál 2015. november 14-én, a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon. A francia fővárosban november 13-án késő este fegyveresek és pokolgépes merénylők összehangoltan több merényletet követtek el. A támadásoknak eddig több mint 120 halálos áldozata van, és legkevesebb 180-an megsebesültek. Nyolc támadó meghalt, heten a testükre szerelt pokolgéppel robbantották fel magukat, egy támadót a rendőrök lőttek agyon. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Gyászolók az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál 2015. november 14-én, a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon (MTI/EPA/Yoan Valat)Félárbocon az EU zászlaja

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt. Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szombaton közleményben ítélte el a támadásokat.

Francois Hollande: az Iszlám Állam követte el a merényleteket

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte a francia államfő a párizsi merényleteket. "Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia" - mondta Francois Hollande a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. "Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól" - tette hozzá. "Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett" - fogalmazott a francia elnök.

Áder János: Franciaország számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására

Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától - írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek küldött részvéttáviratában. A magyar államfő azt írta, mély megrendüléssel értesült a párizsi merényletekről, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak. Hozzátette: Franciaország az értelmetlen és embertelen terror elleni harcában a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.Angela Merkel: a választ közösen fogjuk megadni

A németek együtt sírnak és gyászolnak a francia néppel - mondta Angela Merkel Berlinben. A német kancellár hangsúlyozta: a terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem mindannyiunk ellen intéztek támadást, ezért a választ is közösen fogjuk megadni. Közölte: a német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez. A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban.

Orbán Viktor: elhalasztják a Fidesz kongresszusát

Megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket. Így döntött a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja a párizsi terrortámadás miatt összehívott reggeli ülésén, amelyen részt vett a miniszterelnök is. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjút, elmondta: megerősítik a rendőri jelenlétet a közlekedési csomópontoknál, pályaudvaroknál. A kormányfő közölte azt is: a párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el holnapra, emiatt elhalasztják a Fidesz kongresszusát.

Megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket

Így döntött a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja a párizsi terrortámadás miatt összehívott reggeli ülésén, amelyen részt vett Orbán Viktor kormányfő is. A döntésekről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója számolt be. Bakondi György elmondta: az úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség emelt szintű rendszerét vezetik be. Jelentősen növelik a rendőri jelenlétet a közterületeken és a kiemelt létesítményeknél, továbbá szigorítják a határok ellenőrzését is. Bakondi György hozzátette: továbbra sincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországot konkrét terrorfenyegetettség érné.

Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon

"Döntés született arról, hogy megerősítik az ellenőrzést a belga-francia határon, a pályaudvarokon, valamint a reptereken. A közúti közlekedés zavartalan" - tudatta a belga külügyi tárca. A Thalys és az Eurostar nagysebességű vonatok üzemeltetője ezzel egy időben bejelentette, hogy szerelvényeik rendben közlekednek.

Disneyland ma zárva tart, lemondták valamennyi sporteseményt 

Az áldozatok iránti együttérzéséből ma nem nyitja ki kapuit a párizsi kalandpark. A kormány arról döntött, hogy hétvégén nem tartanak sporteseményt Párizsban.

Francois Hollande francia köztársasági elnök további katonákat mozgósított

A BBC arról tudósít, hogy jelenleg is zajlik miniszterek és katonai vezetők jelenlétével egy védelmi tanácskozás. A lap információi szerint további 1500 katonát vezényeltek ki a parlament, oktatási intézmények, turistalátványosságok  védelmére.

Több helyszínen is támadtak a terroristák

A kora reggeli beszámolók szerint legalább 120 áldozata (a korábbi hírek még 140 áldozatról szóltak) és 80 súlyos sérültje van az éjszakai merényletsorozatnak Párizsban. A támadók egyszerre hét helyen csaptak le a város északi és keleti részén. A nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában követtek el merényletet.

Ügyészség: nyolc elkövető halt meg

Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat - közölte a francia ügyészség szombat késő hajnalban. Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben.

Párizs, 2015. november 14. Helyszínelők dolgoznak egy párizsi étteremnél történt lövöldözés helyszínén 2015. november 14-én. A francia fővárosban előző este összehangoltan több merényletet követtek el, a támadásoknak legkevesebb 127 halálos áldozata van. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. (MTI/EPA/Marius Becker)Párizsi főügyész: több szálon indult vizsgálat

A belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak a párizsi terrortámadások ügyében - jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban. Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén.

Rendőrfőnök: valamennyi támadó meghalt

A francia rendőrség feltételezése szerint a pénteki párizsi lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt. Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a több mint 120 ember halálát követelő merénylethullám esetleges további közreműködőit.Leoltották az Eiffel-torony fényeit

A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit péntek éjszaka, a legalább 140 halálos áldozatot követelő terrorista merényletek után.

New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel - kék, fehér, piros - világították ki az Empire State Building felhőkarcolót.

Pokolgépet hatástalanítottak a nemzeti stadionnál 

Meg nem erősített értesülések szerint gázpalackokból összeállított, nagy erejű pokolgépet hatástalanítottak tűzszerészek a francia nemzeti stadion (Stade de France) mellett - jelentette a France-Info rádió szombatra virradóra.

A tűzszerészek jelenleg is dolgoznak, átfésülik a francia főváros északi részén lévő stadiont és környékét, ahol pénteken késő este két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet is robbantottak terroristák a francia-német barátságos labdarúgó mérkőzés ideje alatt. Az ottani robbantások különböző közlések szerint 3-6 halálos áldozatot követeltek.

Megrohamozták a túszejtőket

Befejeződött a rendőrségi támadás a párizsi Bataclan koncertteremnél, két merénylőt megöltek - jelentette a BMF televízió szombaton hajnali egy órakor. Egy rendőrtiszt vérfürdőként jellemezte a koncertteremben történteket, hozzátéve, hogy a támadók robbanóanyagokat rögzítettek a túszokra.

Rendőrségi források szerint eléri a százat a párizsi koncertteremnél elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma, és félő hogy az áldozatok száma még nőni fog.

Öngyilkos merénylők robbantottak a stadionnál

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott - közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról.

Gregory Goupil elmondta, hogy legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald's étteremnél követtek el. Hozzátette: a merényleteket egy időben, összehangoltan követték el. Goupil más részletet nem árult el.

A BFMTV francia hírtelevízió szerint legalább hatvanra emelkedett a Párizsban péntek éjjel végrehajtott fegyveres támadások és robbantások halálos áldozatainak száma.

Rendkívüli állapotot hirdetettek Franciaországban

Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande francia elnök, és bejelentette a határok lezárását a pénteken késő este Párizsban történt terrorcselekmények miatt, amelyek éjfélig legalább 60 halálos áldozatot követeltek.

Hollande példátlannak nevezte a Párizst ért terrortámadásokat, és közölte, hogy a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot.  Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét.
"Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat (...) ez borzalom" - fogalmazott az államfő, mielőtt bejelentette a kormány válságtanácskozásán meghozott rendkívüli lépéseket.

Párizs, 2015. november 14. Francois Hollande francia elnök a párizsi Bataclan koncertteremhez érkezik 2015. november 13-án éjjel. A francia fővárosban késő este összehangoltan több merényletet követtek el. A lövöldözésekben és robbanásokban legalább 140 ember meghalt, sokan megsebesültek. Francois Hollande francia elnök egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett és bejelentette a határok lezárását. (MTI/AP/Thibault Camus)A lakosságot arra kérték, ne menjen ki az utcára 

A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait.

A rendőrség lezárta a belvárosban a Bataclan koncertterem környékét, ahol merénylők túszokat ejtettek. A bent rekedt emberek számáról egymásnak ellentmondó adatok vannak. Egyes források hatvanról, mások százról szólnak - jelentette a spanyol hírügynökség tudósítója a helyszínről.