Kevesebb amerikai születhet a klímaváltozás miatt

Nyolc-tíz hónappal az olyan periódusok után, amikor az átlaghőmérséklet napokon keresztül 26,6 Celsius-fok fölött van, visszaesik a születések száma - állítják a kutatók.

A klímaváltozás valószínűleg hozzájárul az amerikai születési ráta folyamatos csökkenéséhez - állítják a szakemberek, akiknek előrejelzése szerint a század végére évente százezerrel kevesebb gyerek jön világra az Egyesült Államokban. A cambridge-i Nemzeti Gazdasági Kutatási Hivatal szerint 8-10 hónappal az olyan periódusok után, amikor az átlaghőmérséklet napokon keresztül 26,6 Celsius-fok fölött van, visszaesik a születések száma.

Ennek oka azonban tisztázatlan. A szakemberek szerint az emberek talán kevesebb szexuális kapcsolatot létesítenek melegebb időben, vagy még valószínűbb, hogy az ilyen idő befolyásolja a reprodukciós egészséget. A férfiaknál a szélsőséges hőség negatívan befolyásolhatja az ondó minőségét és a tesztoszteronhormont, míg a nőknél hatással lehet a menstruációra, a peteérésre és a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

Az adatok szerint 1931 és 2010 között minden meleg napot követő kilencedik hónapban átlagosan 1,165-tel kevesebb baba született az Egyesült Államokban. A tanulmány szerint amennyiben ez a trend folytatódik, akkor a század végére évente mintegy százezerrel kevesebb gyerek jön világra az országban. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint az amerikai születési ráta, vagyis az évente ezer lakosra eső élve születések száma évtizedek óta csökken, habár 2014-ben enyhe emelkedést mutatott.

A mostani tanulmány szerint a légkondicionáló-használat valamelyest enyhítheti a klímaváltozás termékenységre gyakorolt hatását. A légkondicionálókban használt hidrofluorkarbon (HFC) - üvegházhatású gázként - ugyanakkor hozzájárul a globális felmelegedéshez.