Rekordot ért el az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben 2014-ben

Rekordértékű volt 2014-ben az üvegházhatású, klímaváltozást okozó gázok koncentrációja a légkörben, ami még veszélyesebbé teszi a Földet az eljövendő generációk számára - jelentett be hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az ENSZ szervezete által bemutatott grafikák szerint a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid koncentrációja folyamatosan halad a 400 ppm (milliomod térfogatrész) éves átlag felé, így ismét új rekordot dönt. Az adatgyűjtés 1984-ben kezdődött, azóta minden évben megdől az előző rekord.
A szén-dioxid-koncentráció 2014-ben átlagosan 397,7 ppm volt, de már az év elején átlépte a 400 ppm határt az északi féltekén, majd 2015 elején globálisan is. A kutatók szerint "ez jelentős mérföldkő egy veszélyes klímaváltozáshoz vezető úton".
A 400 ppm hamarosan állandósul - véli Michel Jarraud, a WMO főtitkára. "Ez magasabb globális hőmérsékleteket, több szélsőséges időjárási jelenséget, például hőhullámot, szárazságot és áradásokat, olvadó jeget, a tengerszint emelkedését és az óceánok savasságának növekedését jelenti. Ez most történik és rémisztő sebességgel haladunk az ismeretlenbe" - fogalmazott a főtitkár.

A szén-dioxid koncentrációjának növekedését felgyorsította a vízpára magasabb koncentrációja, aminek hátterében szintén a szén-dioxid áll.
A másik két fő üvegházhatású gáz, a metán és a dinitrogén-oxid (kéjgáz) koncentrációja szintén növekedett 2014-ben is, légköri koncentrációjuk elérte a 1,833 ppb (milliárdod térfogatrész), illetve 327,1 ppb mértéket.Az ENSZ éghajlatkutatókat tömörítő szervezetének becslése szerint a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja az elmúlt 800 ezer év legmagasabb értékét érte el.

A párizsi klímakonferenciára utalva Jarraud határozott lépéseket követelt a gázkibocsátás visszaszorítása érdekében. A november 30. és december 11. között esedékes konferencián a nemzetek közös megegyezésre törekszenek azokról az intézkedésekről, melyek segítségével két Celsius-fokban maximálnák a földfelszín melegedését.