Éget a szomszéd? - A saját érdekében ne hagyja!

Sósav, nitrózus gázok, dioxin - a háztartási és a kerti hulladék elégetésével egy egész tankönyvnyi mérget juttatunk a szabadba, tönkretéve a levegőt. Hiába a tiltás, itt az ősz, és sokszor bűzlenek a kertek. Hová fordulhatunk, ha zavarja az orrunkat a szomszéd tüzének bűze?

A kerti avarégetésnél, főleg ha a levél nedves, a rossz égés miatt nagyon sok félig elégett szénhidrogén keletkezik, amelyek jelentős része egészségkárosító, rákkeltő, de felszabadulhatnak egyéb gén- és hormonkárosító anyagok is; ráadásul a tökéletlen égés másik jellemzője szénmonoxid keletkezése. Ez egy mezőn, vagy falusias környezetben nem okoz akkora problémát, mint egy budapesti kertvárosi körzetben, pedig utóbbi helyen is sokszor bűzlenek a kertek - magyarázta Simon Gergely levegőkémikus a Kossuth rádió Napközben című keddi műsorában.

Illusztráció. MTI Fotó: H. Szabó SándorTermészetesen levelek mellett szemetet sem szabad égetni, sem a kertben, sem a kályhában, hisz mérgező, rákkeltő anyagok keletkeznek az égés során. Még a PET palack sem tud tökéletesen elégni, szerves, káros vegyületek garmadája szabadul fel a folyamattól. Még veszélyesebb, ha olyan műanyagot tüzelnek el, amelyben PVC is van, például valamilyen kábel, mert a létező legveszélyesebb anyagok, dioxinok és poliklórozott bifenilek (PCB-k) keletkeznek, melyek egészen kis mennyiségben is mérgezőek - fejtette ki a levegőkémikus.

Simon Gergely ezért azt tanácsolta, senki ne legyen szívbajos, ha hulladékégetést lát. Azonnal meg kell akadályozni a folyamatot, ha verbálisan nem lehet ezt elérni, akkor hatósági eszközökkel kell megtenni.Égetés helyett inkább komposztáljunk

A műanyaghulladék szelektálása mellett a kerti zöldhulladék és a háztartási zöldjavak (zöldség- és gyümölcsmaradványok) komposztálásának elősegítésére egyébként egyre több akció irányul - mondta Harazin Dorottya, a Humusz Szövetség közösségi programszervezője.

Veszprémben például több éves gyakorlat a zöldhulladék szervezett összegyűjtése és elszállítása. Tavasszal elsősorban a metszésekből származó nyesedéket, ősszel pedig a faleveleket gyűjtik össze, de a két időszak között is meg tud szabadulni a lakosság a zöldhulladéktól. A várost körzetekre osztják, és mindenkinek a meghirdetett időpontban kell a közterületre tennie azt. A zöldhulladékot a regionális komposztálótelepre szállítják el, a komposztot pedig a városi kertészetek használják fel. Veszprémben így kevés a magánégetés, és tisztább a levegő - fejtette ki Horváth Zoltán, a veszprémi önkormányzati Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a VKSZ. Zrt. ügyvezetője.
Hallgassa meg!