A föld a gazdák kezében van a legjobb helyen - mondta Bitay Márton

Több mint tízmilliárd forint marad a gazdák zsebében évente - hangsúlyozta a Ma reggelben az állami földekért felelős államtitkár, aki élesen bírálta az ellenzék politikáját.

Heves vita volt a parlamentben az állami földeladások ügyében. Fazekas Sándor agrárminiszter szerint a Jobbik, amely élesen bírálta a kormánypártot, nagybirtokos-párti lett, míg a jelenlegi kormány a családi gazdaságok megerősítését tartja szem előtt. Az állami földekért felelős államtitkár is az ellenzék politikáját bírálta a Ma Reggelben. Bitay Márton azt mondta: az állami földek eladásával több mint tízmilliárd forint marad a gazdák zsebében évente, és ez a magyarok érdekét szolgálja, szemben a Jobbik és az MSZP álláspontjával, mely a külföldi befektetőknek kedvezne.

Érthetetlen az ellenzéki kritika

A gazdatársadalomban hatalmas az igény a földre, minél többet szeretnének vásárolni, amit az is jelez, hogy az elmúlt egy-két évben majdnem hétezer igénylés érkezett a Nemzeti Földalap Kezelőhöz, a kormány pedig úgy gondolja, de a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a magyar föld a legjobb helyen a magyar gazdák kezében van – jelentette ki az államtitkár. Így nagyon nehéz megérteni az ellenzéki kritikákat, főleg a Jobbikét, hiszen a most az európai értékrend védelmére hivatkozva Alkotmánybírósághoz forduló ellenzéki párt nemrégiben még azért támadta a kormányt, sőt, fizikai erővel próbálta megakadályozni a földforgalmi törvény megszavazását, hogy az kedvez a külföldieknek.

A családi gazdaságoknak kedvez

Egy országgyűlési képviselői indítvány kapcsán egyébként megteremtődhet a lehetőség arra is, hogy meg lehessen emelni a korábbi években jóval a piaci ár alatt köttetett bérleti díjakat is – hangsúlyozta Bitay. Ezeket a földeket most jórészt a nagyüzemek használják, azaz a módosítás a családi gazdaságoknak kedvezhet, de valami miatt ez sem tetszik az ellenzéknek, ami a Jobbik esetében megint csak komoly fordulat – hangsúlyozta Bitay. Hozzátette azt is, a vásárlás lehetősége hosszú távon több tízmilliárd forintot hagyhat a gazdáknál, még ha most valaki hitelből vásárolt is.

A kormány nem tehet mást

A kormány egyébként nem is tehet mást, mint hogy a vidéki munkahelyek, a vidéki gazdák, a vidéki emberek, így Magyarország érdekét képviselve azt mondja: azt a kicsiny szántóterületet, ami még megmaradt - ez néhány százaléka a magyarországi mezőgazdasági művelésű termőföldeknek - adjuk oda a gazdáknak - fogalmazott Bitay. Ne ingyen, ne ajándékba, hanem egy nyilvános árverésen, törvényi feltételek mellett - tette hozzá az államtitkár, aki szerint nem igazán világos, miért akar valaki ebből olyan irányú politikát csinálni, amely kifejezetten kedvezőtlen a magyar embereknek, miközben előnyben részesíti a nagyüzemeket, a külföldi befektetőket.

Elég a garancia

A szakember egy nappal korábban a Ma estében szintén azt hangsúlyozta: a családi gazdaságokat csak úgy lehet megerősíteni, ha földtulajdonhoz juttatják őket. Mindenki, aki ezt meg akarja akadályozni, valójában a magyarországi családi gazdaságoknak a fejlődését akarja megakadályozni - jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy úgy tűnik, az ellenzék nem tartja elegendőnek a garanciarendszert, kifejtette: 20 éves elidegenítési jog és terhelési tilalom érvényesül, az államnak 20 évig visszavásárlási joga van, a vásárláshoz államilag támogatott hitelt adnak, a helyi földművest pedig továbbra sem tudja senki megelőzni.