Ha odafigyel, százezrekhez, milliókhoz juthat az otthonteremtési támogatással

A családok otthonteremtési kedvezménye nagyon népszerű, de sok a csapda. Az M1-en megszólaló szakember ezeket segített kikerülni.

Július elsejétől igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) a hitelintézeteknél. Akik az elsők között nyújtották be kérelmüket, már megkaphatták a kedvezményt. Sokaknál fordul elő azonban apróbb hiba és figyelmetlenség, ezek elkerüléséhez igyekezett hasznos tanácsokat adni a hitelnet.hu szakértője a Ma délelőttben.

Major Tamás az eddigi tapasztalatok alapján a legfontosabbnak azt mondta, hogy mielőtt valaki belevág a csok-ba, mindenképp tájékozódjék nagyon alaposan, sokszor előfordul ugyanis, hogy az igénylők nem mérik fel pontosan a lehetőségeiket, sőt, már pénzt is tettek a projektbe, amikor kiderül, hogy nem élhetnek a lehetőséggel. A szakember arra is emlékeztetett: csok-ból teraszt beépíteni például nem lehet, mert a bővítés egy lakóingatlan esetében egy lakószobával való növelést jelent.

Nagyon fontos kritérium az is, hogy alapesetben az igénylőnek az igénylés pillanatában nem lehet ingatlantulajdona néhány eset (öröklés, ajándékozás, lakásbővítés, lakáscsere) kivételével - hívta fel a figyelmet a szakember. Az igénylőnek rendelkeznie kell egy igazolással arról, hogy 180 napja szerepel a társadalombiztosítási rendszerben, köztartozása pedig nem lehet - tette hozzá.

Fontos tudni azt is, hogy ha valaki öt éven belül értékesített egy ingatlant, annak árát önerőként be kell forgatnia az új vásárlásába, ám ha az eladott lakáson lakáscélú finanszírozású hitel volt, annak összege csökkenti a fizetendő önerőt. (Ha valaki nem lakáscélú hitelt törlesztett korábbi ingatlana megvásárlásához, az nem „írható le” az önerőből.) Aki már bővített, az utólag nem igényelhet erre csok-ot, és az sem élhet a lehetőséggel, aki már vett fel valamelyik gyerek után támogatást - emlékeztetett a szakértő. Szabály az is, hogy a vételár legfeljebb 10 százalékát lehet letenni készpénzben a vásárláskor, ha valaki ennél többet fizet, az elutasítási ok, ilyenkor fel kell bontani az adásvételi szerződést

Elérhetőbbé válik a kedvezmény

A kormány tervei között szerepel a családok otthonteremtési kedvezménye feltételeinek könnyítése, és az igényelhető keret emelése, így többek számára lesz elérhető a vissza nem térítendő támogatás - írja a Magyar Idők keddi számában. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a lap kérdésére közölte: a július 1-je óta élő lakástámogatás odaítélésének egyik feltétele az energiahatékonyság. Ezen a téren lennének változások.

A miniszter kifejtette, hogy az elmúlt hónapokban felmerült annak lehetősége, hogy használt lakás vásárlásakor ne legyen előfeltétel az energetikai besorolás, és az igénylő családok ettől függetlenül a lehető legmagasabb támogatást kaphassák.

A jelenlegi szabályozás szerint egy egygyermekes család, legfeljebb 55 négyzetméteres lakással számolva ötszázezer forint támogatást kaphat, amely A, A+, illetve alacsony fogyasztású energiaminősítés esetén kategóriánként további ötven-ötvenezer forintot jelent. Vagyis a legmagasabb szintű besorolásnál az igényelhető összeg 650 ezer forint.

Egy 160 négyzetméteres ingatlannál, négy gyermekkel az alaptámogatás 2,5 millió, a legmagasabb minősítéssel pedig 3,25 millió forint. Vagyis 250 ezer forinttal emelkedik a támogatás minden kategóriában. A kormány előzetes tervei szerint tehát az energetikai besorolástól függetlenül járna a legmagasabb összegű juttatás.

Balog Zoltán hangsúlyozta: az előírások könnyítésével, és az igényelhető keretösszeg emelésével az alsó középosztály számára is elérhetőbbé válik a csok.