Nincs ennél kiszolgáltatottabb helyzet egy támadó kutyával szemben

Egy postai kézbesítőit ért súlyos sérülés miatt az kutyatartás szabályaira hívták fel a lakosság figyelmét Pécsett. A polgármesteri hivatal közleményt juttatott el az ebtartókhoz, amelyben nemcsak a jogszabályokra emlékeztetett, hanem arra is, hogy milyen büntetés jár azoknak, akik nem tartják be azokat. Ez csak egy eset a sok közül.

Minden esetben a kutyatulajdonos felelőtlensége, ha utcára kerül egy eb. Bár ősszel az ivarzási ciklus miatt a kanok aktívabbak, és gyakrabban szöknek meg otthonról, mint általában, ám akkor is a gazdának kell ezt megakadályoznia. Az ő vállát nyomja a felelősség, ha bármit elkövet házi kedvence - tette egyértelművé Koleszár István, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Illusztráció. MTI Fotó: Kovács AttilaA hangsúly a felelős állattartáson van, ehhez ismerni kell a jószágot, és meg kell tanítani neki, hogyan kell viselkednie közterületen sétáltatva, pórázon, adott esetben szájkosárban. Erre otthon is lehet oktatni, csak nehezebb, mint ha szakember veszi kezelésbe. A kutyaiskolákban jóval hamarabb lesz jól képzett egy eb - magyarázta.

Póráz mindig kell 

A jogszabályok egyébként komolyan szabályozzák a kutyatartást. Azt nem írják elő, hogy egy ingatlan területén milyen anyagú és magasságú kerítés mögött kell lennie a házörzőnek, azt viszont igen, hogy meg kell gátolnia az elszökést, továbbá hogy az utcáról ne érhesse inzultáció az állatot, és az se tudja fenyegetni a járókelőket. Bizonyos szükséges esetekben külön kenel, kerítés építésére is kötelezhetik a gazdát. Közterületen csak olyan vezetheti a kutyát, aki annak felügyeletére, féken tartására képes. Belterületen csak pórázon lehet ezt megtenni, a szájkosár csak tömegközlekedési eszközökön kötelező - fejtette ki Lovász István, Pécs jegyzője.Csak ne feküdjön le!

Mi van azonban, ha nem egy jól nevelt és megfelelően sétáltatott kutyával találkozunk össze az utcán? Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke szerint a legfontosabb, hogy semmiképp se kezdjünk el futni, mert utol fog érni minket, mivel menekülő zsákmánynak tekint bennünket, és ösztönből rögtön ránk támad. Soha ne feküdjünk le, annál kiszolgáltatottabb helyzetet nem is lehet elképzelni. Inkább próbáljunk mozdulatlanok maradni, nagyon határozottan segítséget kérni, vagy rákiabálni a kutyára, az esernyőt, vagy a táskát magunk elé tartva. Ezután óvatosan, hátrálva hagyjuk el az eb környékét. Közben kerüljük a szemkontaktust, hisz az plusz agresszivitást ébreszt a kutyában - magyarázta a hatékony védekezés technikáját a szakértő. És persze nem szabad pánikolni, mintha az olyan könnyű lenne.
Hallgassa meg!