A német és az osztrák közvélemény Orbán Viktor javaslatai mellett

Németországban már többen vannak a magyar fizikai határzár támogatói, mint az ellenzői. Ez derült ki többek között a Millward Brown nemzetközi közvélemény-kutató cég Németországban és Ausztriában készített reprezentatív felméréséből.

Növekvő aggodalmak és félelmek

Mindkét érintett uniós tagország lakossága súlyos problémának ítéli a migrációs válságot. A németek 53%-a nagyon jelentős, 33%-a jelentős problémának nevezte a kérdést (együtt ez 86%). Az osztrák közvélemény esetében ugyanez 57% és 23%, azaz 80%.

A válság kapcsán az ottélők leginkább a terrorkockázat növekedésétől, a bűncselekmények számának emelkedésétől és a kulturális kihívásoktól tartanak. A német válaszadók 67%-a tart a bűnözés kockázatának növekedésétől, az osztrákok esetében 56%. A németek 61%-a fél az emelkedő terrorveszélytől, Ausztriában erről a megkérdezettek 54%-a számolt be.
A Millward Brown telefonos, kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015 október 14-20 között, amelynek során Németországban 800, Ausztriában 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok 95%-os biztonsággal legfeljebb plusz-mínusz 3,5 és 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit a vizsgált ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A kutatások tanúsága szerint, a migrációs hullám okozta kulturális kihívásoktól (azaz, hogy a tömeges bevándorlás megváltoztathatja a befogadó ország kultúráját) Németországban a válaszadók 77%-a tart, Ausztriában pedig 78%-uk.

A kulturális kihívásokkal áll összefüggésben a sokat vitatott „iszlamizáció” problémája is. A német közvélemény 59%-a ítéli komoly kihívásnak a muszlim vallású népesség arányának gyors növekedését Európában. Ugyanez Ausztriában 65%.

Az ISIS okozta biztonsági kockázat növekedésétől Németországban a lakosság 79%-a tart a közeljövőben. Ausztriában pedig 72%.

Az aggodalmak és félelmek vonatkozásában a két ország nagyon hasonló képet mutat. A bevándorlási hullám következtében a német nyelvterületen élők körében jelentősek a lakosság félelmei.

Súlyos kritika az Európai Uniónak

A két felmérésből az is kiderült, hogy mind a német, mind az osztrák közvélemény rendkívül kritikus az Európai Unió migrációs krízis kezelésében nyújtott teljesítményével kapcsolatban.

A németek 83%-a elégtelennek ítéli az Unió eddigi eredményeit. Ausztriában ugyanez 77%.Igaz, a megkérdezettek saját kormányaikkal szemben sem megengedőek. Németországban 67% fejezett ki erőteljes, vagy moderáltabb elégedetlenséget a migrációs krízis helyi kezelésével kapcsolatban. Az osztrák választók körében ez az érték 64% volt.

Csak a németek 10%-a engedne be mindenkit

A megkérdezett német állampolgárok mindössze 10%-a nyilatkozott úgy, hogy minden Szíriából és más háborús övezetből érkező menekültet be kellene fogadnia Németországnak. Ausztriában a lakosság 5%-a támogatja ugyanezt.

A németek többsége (57%-a) maximum 500 ezer migránst fogadna be. Már most többen vannak az országban.

Az osztrák állampolgárok többsége (62%) maximum 200 ezer menekültet telepítene le.

közvéleméyn2

Angela Merkel felelőssége

Sem a német, sem az osztrák választópolgárok nem rejtették véka alá, hogy Angela Merkel nyilatkozatait is felelősnek tartják a helyzet eszkalálódásában. A német közvélemény közel kétharmada (63%), az osztrákok 68%-a vélekedett így.

Németek a magyar kerítés mellett

A kutatások rávilágítottak, hogy mind a német (72%), mind az osztrák állampolgárok többsége (73%) visszaállítaná a teljes határellenőrzést saját határai esetében.

A schengeni határok hatékonyabb védelmét még nagyobb arányban várják el az Európai Uniótól. A németek 77%-a, az osztrákok 86%-a ért ezzel egyet.

A német közvéleményben ma már többségben vannak azok, akik egyetértenek a Magyarországon épült fizikai határzárral: a megkérdezettek 50%-a támogatja a kerítést, 41% ellenzi.

Ausztriában a helyzet fordított: 41% támogatja, 56% ellenzi.

a2


A német és az osztrák közvélemény Orbán Viktor javaslatai mellett

A közvélemény-kutatásokból az is kiderült, hogy mindkét vizsgált ország közvéleménye nagy többségében egyetért Orbán Viktor magyar miniszterelnök által, a migrációs krízis nemzetközi megoldására tett legfontosabb javaslataival.

A német lakosság 80%-a egyetért azzal, hogy a háborús menekülteket és a gazdasági bevándorlókat már a görög és olasz határon szét kellene választani. Az osztrákok esetében 82% ért egyet.

A német válaszadók 83%-a támogatta a magyar kormányfő azon elképzelését, hogy a bevándorlókat ne európai, hanem világszinten osszák szét, azaz legyenek inkább világ-kvóták. Az állítást az osztrák közvélemény 85%-a támogatja.