Magyar fejlesztést támogat a Széchenyi Tőkealap

90 millió forint értékű kockázati tőkét fektet az SZTA az elsősorban kiskereskedelmi- és vendéglátó egységeket támogató szoftvereket fejlesztő Xoft Kft.-be.

A pécsi vállalat jelenleg három termékével van jelen a piacon, legújabb fejlesztésével pedig egy még szélesebb körben használható, korszerű ügyviteli rendszert kíván elterjeszteni a kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek körében.

Az XOFT szoftverfejlesztő cég legújabb termékének piacra viteléhez biztosít kockázati tőkét a Széchenyi Tőkealap. A tőkét a 2004-es alapítású pécsi vállalat a Minibizz kiskereskedelmi- és vendéglátó-ipari egységeket támogató rendszer bevezetéséhez és elterjesztéséhez szükséges értékesítési és marketing kiadásokra, illetve az alkalmazotti létszám növelésére fordítja.

A Minibizz felhőalapú, platformfüggetlen alkalmazás, amelynek segítségével az üzlettulajdonosok nyomon követhetik az üzletmenetet, fogyasztói hűségprogramokat bonyolíthatnak le és növelhetik a forgalmat. Mivel a rendszer a felhőben működik, nincs nagy hardverigénye, az üzletvezető azonnal, bármilyen okoseszközön keresztül információt tud szerezni a működésről.

Minden olyan üzlet számára hasznos megoldást jelent, amelyben pénztárgép üzemel. A fejlesztők célja, hogy az alkalmazás számos ügyviteli feladatot kényelmesebbé, gyorsabbá és átláthatóbbá tegyen. A termék funkciói közé tartozik többek között a készletnyilvántartás, különböző online rendszereken (PayPal, OTPay, Barion) keresztüli pénzkezelés, hűségprogramok levezénylése, számlázás, jelentéskészítés vagy a vevők direkt megkeresése.


A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, tőkebefektetés formájában. Az Alap forrásának 85 százaléka európai Uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az alapkezelő tőkebefektetési tevékenységét előre meghatározott és transzparens befektetési politika mentén végzi, szakmai alapon kiválasztott befektetési bizottság döntés-előkészítésével.

Az Alap célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Az Alap befektetési politikája ezáltal ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását is szolgálja. Az Alap 2015 októberig közel 10 milliárd forint összeget szerződött le, ezzel eddig több mint 70 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez tudott forrást biztosítani.