Ezért nem kell választanunk halloween és mindenszentek között

A két ünnep ugyanazon tőről fakad, így teljesen felesleges támadni a magyar tökfaragókat.

Közeledik november elseje, így aztán tényleg eljött az ideje, hogy állást foglaljuk halloween és mindenszentek örök harcával kapcsolatosan. Magyarországon november első napján a mindenszenteket ünnepeljük, azonban az angolszász országokban elterjedt halloween – ami egyébként október 31-re esik – egyre inkább teret hódít hazánkban is. Sokak szerint ez nem a magyarok ünnepe – ahogyan a Valentin-nap sem –, csak a kereskedőknek jó.

Itthon a kicsik maximum a családban tudnak csokit gyűjteni, külföldön házról házra járnak, a Csokit vagy csalunk felkiáltás jegyében. Fotó: MTI/EPA

Itthon a kicsik maximum a családban tudnak csokit gyűjteni, külföldön házról házra járnak, a "Csokit vagy csalunk" felkiáltás jegyében. Fotó: MTI/EPAA halloween nem amerikai, de még csak nem is angol eredetű ünnep, hiába jutnak eszünkbe egyből a hollywoodi filmek csokit gyűjtő, jelmezbe öltözött gyermekekkel és gagyi horrorsztorikkal. Az ünnep valójában a kelta samhain ünnepben gyökerezik, mely napon a hagyományok szerint elmosódik a határ az evilág és a túlvilág között, a halottak ilyenkor a legendák szerint az élők közt járnak. Félretéve a szellemeket: a nép körében ez az ünnep jelentette a kemény mezőgazdasági munkák utáni pihenés első napját is. A halloween ünnepébe később beleépült a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe és a Parentalia, ami a holtak tiszteletére szánt nap volt.

Mindenszentek napja ugyanakkor keresztény ünnep, pedig szorosan összekapcsolódik ugyanazzal a samhain kelta ünneppel, mint a halloween. Itthon az elhunytak lelki üdvéért gyertyát szokás gyújtani a sírokon, sajnos azonban a régebbi hagyományok már nagyon régóta a feledés homályába vesztek: ezen a napon ugyanis a munka is tiltott volt valamikor. Fennmaradtak olyan legendák, miszerint a halottak ezen az estén elhagyva sírjaikat, visszatérnek a családi házhoz, így vacsora alkalmával plusz teríték is került az asztalokra.

Mindenszentek, a Halottak napjával egyetemben hazánkban a temetőlátogatások napja. Fotó: MTI/EPA

Mindenszentek, a Halottak napjával egyetemben hazánkban a temetőlátogatások napja. Fotó: MTI/EPAÖsszevetve a két ünnepet, tulajdonképpen kiderül, hogy a kettő ugyanaz. Pedig azt még el sem mondtuk, hogy a halloween szó az All Hallows' Eve rövidítése, amely mi mást is jelenthetne, mint minden szentek estéjét. Így aztán már tényleg semmi okunk arra, hogy a tömeges édességvásárlást és a jelmezbebújást teljesen kizárjuk a meghitt temetőlátogatásos napból. Bőven elfér ez a két dolog egymás mellett. Idehaza is egyre jellemzőbb a halloweenre való készülődés: minden zöldséges jól betárazott faragható dísztökökből, minden felvágottas és tejtermékes áruházi sor végén találunk egy-egy jól elhelyezett maskarát a gyereknek.

Hozzávalók az átszellemüléshez:

New York Halloween díszítése. Fotó: Puzzlepix

New Yorkban így néz ki a lakások lépcsője. Fotó: PuzzlepixA sütőtökből faragott lámpásnak neve is van, Jack O'Lanternek szokás nevezni, ami egy ír legenda szerint egy részeges kovács neve volt, aki kicselezte az ördögöt. A kovács halála után nem nyert bebocsátást a mennybe, de a pokolba sem, mivel korábban magára haragította az ördögöt. Jacket végül mégis utóbbi sajnálta meg, aki izzó parazsat küldött neki, hogy egy lámpásba helyezve, amellett a kovács lelke békére leljen.

Tök

Erre mindenképpen szükségünk lesz, ha a megfelelő hangulat elérése a célunk. Ha van a háznál gyerek, vonjuk be az előkészületekbe, vájjuk ki a tök belsejét, csináljunk neki szemeket, egy kajánul mosolygó szájat és végül helyezzünk bele egy teamécsest. Voilà...

Édesség

Itthon – sokak örömére –, még nem nincsenek tele az élelmiszerüzletek polcai sütőtökös-fahéjas finomságokkal, de ha nagyon elszántak vagyunk, tudunk vásárolni töklámpást vagy szellemet mintázó gumicukrot, esetleg halloween hangulatú csomagolásba bújtatott csokikat. De ha nem ódzkodunk a saját készítésű dolgoktól, jöhet egy kis sütőtökös muffin, gumicukor kukacokkal – és a feladat máris teljesítve. Ha pedig több ötletet szeretnének, a Daily Mail ezen cikke összegyűjtött pár igazán "szellemes" finomságot az ünnep elvetemült rajongóinak.

Jelmez

Ha nem elégednénk meg a nagyáruházak és turkálók kínálatával, és eszünk ágában sincs felvenni az idei farsangi maskaránkat a halloween-diszkóba, de már elegünk van a kamionosok és örömlányok zombis változatából, akkor jöhetnek a sztárok ötletei, melyekből aztán tényleg gyűjthetjük az inspirációkat. Az ünnep legnagyobb rajongója, hiszik vagy sem, a német származású Heidi Klum, akinek jelmezei évről évre hátborzongatóbbak. Íme  egy kis galéria, ha van kedvünk több időt fecsérelni a dologra:

Kourtney Kardashian, Csodanőnek öltözött. Fotó: Instagram


Nem utolsó sorban, ha már megvan a szépen kifaragott tökünkben a pislákoló gyertyánk, teliettünk magunkat fura alakú cukorkákkal és már a kamu sebhelyeket idéző festéket is leizzadtuk magunkról a táncparketten, akkor fogjuk a családot, kerekedjünk fel és vigyünk pár szál virágot, egy-két mécsest szeretteink sírjára! Meséljünk régi történeteket és emlékezzünk meg méltóképpen azokról, akik már nem lehetnek velünk.