Egész Európára veszélyt jelentenek a regisztrálatlan migránsok

A német titkosszolgálat volt igazgatója úgy fogalmazott, hogy sohasem volt ekkora terrorfenyegetettség Németországban. A jól szervezett iszlamisták kihasználják Európa tétlenségét, a nyitott határok politikáját arra használják ki, hogy minél több velük szimpatizálót találjanak, akiket később beszervezhetnek – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 hírcsatorna Ma Reggel című műsorában.

Nem feltétlenül robbantásokra kell gondolnunk, amikor terrorveszélyről beszélünk. A segítségnyújtás egyik formája lehet az is, ha a szimpatizáns ismerve a helyi viszonyokat fegyvereket, hamis iratokat képes beszerezni, ezzel segítve a terrorszervezet munkáját – hívta fel a figyelmet Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

A beszélgetés kiindulópontját a migránsok által eldobott mobiltelefonok jelentették, melyeket vizsgálják a titkosszolgálatok. A felvételek korábban a biztonságpolitikai szakértőhöz is eljutottak, amelyekről azt mondta: „Nem hiszem, hogy egészséges lelkületű emberek, akik nem szimpatizálnak terrorszervezettel, ilyen felvételeket néznének.” (A mobiltelefonokon több, helyszínen felvett, illetve más készülékről áttöltött videó látható, amelyeken harci cselekmények, lefejezés, megégetés vagy egyéb kínzás látható.)

A migránsok feltehetően azért dobták el és rongálták meg ezeket a telefonokat, hogy a hatóságok később ne tudják összekapcsolni tulajdonosaikkal az eszközöket, és ne véljék úgy egy eljárás során, hogy kockázatot jelentenek, mert terroristákkal szimpatizálnak – fogalmazott a szakértő.

Nem tudjuk, hogy kik jöttek be Európába

A szakértő reagált Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szavaira is, aki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnökeként korábban úgy nyilatkozott: a műszaki-jogi határzár előtt mintegy 400 ezer ember ment át Magyarországon.Spöttle felhívta a figyelmet arra, hogy a bevándorlók többségéről nem tudjuk, milyen nemzetiségűek és állnak-e kőrözés alatt. Ezért jelent veszélyt az ellenőrizetlenség.

Ostobaság lenne nem kihasználni Európa tehetetlenségét

Számtalan tervet hallhatunk az Európai Unió részéről a migránsválság kezelésére, ezért a terrorszervezetek inkább kivárnak, és kihasználják a kormányok, hatóságok felkészületlenségét. Példaként hozta fel Spöttle, hogy az elhúzódó eljárásokat kihasználva különféle radikális szervezetek migránsokat próbálnak beszervezni a német menekülttáborokban. Azt mondják nekik, hogy „Németországban utálnak titeket, nem adnak lakást, nem adnak munkát.”

A fiatalok csalódottságuk miatt vagy akár unalomból, vevők lehetnek ezekre a hangokra – tette hozzá.

„Asszonyaink méhével foglaljuk el Európát”

Georg Spöttle emlékeztetett az Iszlám Állam céljára, a globális kalifátus létrehozására. Az iszlamista szervezet azt tervezi, hogy minden országban az iszlám legyen a vezető vallás, és addig is destabilizálják az európai társadalmakat.