Lendületbe jöhet a lakossági jelzáloghitelezés

A lakáspiac élénkülésének és a lakásvásárláshoz nyújtott kedvezményeknek köszönhetően a lakossági jelzáloghitelezés is lendületet vehet idén; a K&H Bank vezérigazgató-helyettese szerint a magyar bankok közel 400 milliárd forintnyi jelzálogkölcsönt folyósíthatnak 2015-ben, 100 milliárddal többet, mint egy évvel korábban. Bába Ágnes az MTI-nek elmondta azt is, hogy jövőre saját jelzálogbankot alapít a hitelintézet.

A K&H Banknál is egyre népszerűbbek az új feltételű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kombinált lakáshitelek. Míg január elejétől június 30-ig a korábbi feltételekkel csak 75 régi "szocpol" típusú lakáshitel-igénylést nyújtottak be az ügyfelek, az új feltételű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) együtt az elmúlt 3 hónap alatt mintegy 1000 kérelem érkezett a pénzintézethez, közel 700 igénylés használt lakás vásárláshoz - ismertette.

Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese. MTI Fotó: Máthé ZoltánA lakáshitel kérelmek idei átlagos összege 7 millió forint. A vezérigazgató-helyettes kifejtette: a K&H Banknál - figyelembe véve a kedvező gazdasági környezetet, valamint a korábbi hitelek kiváltásával járó állománymozgást is - az idén 150 000-200 000 lakás adásvételét prognosztizálják a magyar piacon, ami a gazdasági válság előtti átlagnak felel meg. Ez bizakodásra adhat okot a bankok számára, hiszen hasonló mértékű felfutás lehet a lakossági jelzáloghitelek piacán is - mondta.

Felidézte, hogy az adásvételi tranzakciók száma több mint 44 százalékkal bővült, mind a készpénzes, mind a hitelre történő lakásvásárlások száma nőtt, részben azért is, mert megemelkedett a befektetési célú lakásvásárlások száma.

A csok használt lakás vásárlására és bővítésére igényelhető idén július 1-től. A használt lakásra igényelhető kedvezmény megegyezik az új lakásra igénybe vehetővel, a támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően.

Bába Ágnes elmondta: a K&H-nál az év első 9 hónapja alatt 48 milliárd forint lakossági jelzáloghitelt folyósítottak, ennek több mint 90 százaléka lakáscélú jelzálogkölcsön volt, míg a maradék szabad felhasználású jelzáloghitel.  A K&H igen aktív szereplője volt a forintosítást követő hitelkiváltási piacnak is, hiszen 30 százalékot meghaladó piaci részesedést ért el ebben a piaci szegmensben - tette.

A vezérigazgató-helyettes közölte azt is: a K&H Bank jövőre megalapítja saját, 100 százalékos tulajdonában lévő jelzálogbankját, hogy ezáltal eleget tegyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új szabályozási követelményeinek.

Az MNB áprilisban jelentette be: rendeletben írja elő minden, jelzáloghitelezést folytató magyarországi banknak, hogy 2016. október 1-jétől jelzálog hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában kell finanszíroznia.

Bába Ágnes kifejtette: a K&H Bank számos, az anyabank, a KBC bankcsoportjában meglévő jelzálogbankot megvizsgált, és ezt követően stratégiai döntést hozott saját jelzálogbank megalapításáról. A K&H 50-90 milliárdnyi jelzáloglevelet bocsáthat majd ki saját jelzáloghitelei mögé a néhány százmillió és egymilliárd forint közötti költséggel megalapítható leány-jelzálogbankja segítségével - tette hozzá.Magyarországon három bank, az OTP, az FHB és az UniCredit rendelkezik saját jelzálogbankkal, az Erste Bank pedig augusztus 3-án jelentette be, hogy beadta jelzálogbank alapítási kérelmét a jegybanknak.